שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock, AP, AFP. רויטרס

'גאים להיות אוקראינים'. מה יהיה גורל קרים?

החלטת הפרלמנט בחצי האי להסתפח לרוסיה העלתה חששות רבים בקרב התושבים שמתנגדים לכך. "נולדתי ברוסיה. אבל אני אזרחית אוקראינה", טוענת מתנגדת. על רקע הדברים אמר אובמה: משאל עם יפר את החוק הבינ"ל

חברי הפרלמנט הפרו-רוסי בחצי האי קרים שהכריז היום (יום ה') כי האזור יהפוך להיות חלק מרוסיה, טענו כי הם מבצעים את רצונו של רוב התושבים. אולם אף שרחובות קרים נתונים לתומכי רוסיה, מפגינים הקוראים "רוסיה! רוסיה!" ומניפים את הדגל הרוסי בן שלושת הצבעים, עבור תושבים שקטים יותר, שאומרים כי הם גאים להיות אזרחים אוקראינים, הצעד היכה בהם בהלם והעלה חששות מפני כאוס, הגירה מאולצת ואפילו מלחמה.

 

עוד חדשות בעולם:

חגורה - לא נשק: מאבק נגד רצח נשים בלבנון

'הצליפו בהומואים עם שוט בבית משפט ניגרי'

פסיקה בארה"ב: צילום מתחת לחצאית - חוקי

 

"אני אוקראינית. אני רוצה שחיילים אוקראינים יגנו עליי. אני לא רוצה להיות חלק מרוסיה. אני שונאת את רוסיה", אמרה טניה קוליק, בת 16, מול הקהל הפרו-רוסי. אזרחים רבים אחרים, בהם ממוצא רוסי עם שורשים ברוסיה, רואים את עצמם כאוקראינים. "אני רוסיה. נולדתי ברוסיה. אבי היה קצין רוסי. אבל אנחנו גרים באוקראינה מאז 1989. אני אזרחית אוקראינה. אף שיש לי אפשרות להוציא אזרחות רוסית, מעולם לא עשיתי זאת", אמרה אלכסנדרה קוויטקו, עורכת ראשית ברשת טלוויזיה בים השחור.

 

נאום אובמה וההצבעה בפרלמנט בקרים    (צילום: רויטרס)

נאום אובמה וההצבעה בפרלמנט בקרים    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

רשת הטלוויזיה שלה היא הערוץ עצמאי היחיד שפעל בקרים עד שהרשויות

הפרו-רוסיות ניתקו אותו. ביום חמישי התדרים של הערוץ ושל שתי תחנות נוספות שמשדרות מקייב הוחלפו באזור קרים בתחנות טלוויזיה רוסיות.

 

קוויטקו אמרה כי ההצבעה שנערכה מאחורי דלתות סגורות על ידי מספר לא מאושר של חברי פרלמנט היא הוכחה לכך שהם מפחדים לגלות מה באמת תושבי קרים חושבים. אם מוסקבה תספח את קרים היא תעזוב "כי ברוסיה אין תקשורת עצמאית, אולי נעביר את הערוץ לקייב וננסה לשדר מנקודת המבט של קרים".

 

משאל עם בקרים - הפרה של החוק הבינלאומי

הערב התייחס נשיא ארצות הברית ברק אובמה להצבעה בקרים ולאפשרות שייערך משאל עם על הינתקות מאוקראינה. "ההצעה על משאל עם על חצי האי קרים תפר את החוקה האוקראינית ואת החוק הבינלאומי. כל דיון על עתיד אוקראינה חייב לכלול את הממשלה החוקית של אוקראינה. בשנת 2014 אנחנו רחוקים מהימים שבהם ניתן לצייר קווי גבול מעל ראשם של מנהיגים דמוקרטים". 

חיילים לא מזוהים בקרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילים לא מזוהים בקרים(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

להכיר בממשלה האוקראינית כלגיטימית. אובמה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
להכיר בממשלה האוקראינית כלגיטימית. אובמה(צילום: EPA)

בתדריך בחדר העיתונות של הבית הלבן, הוסיף אובמה כי חתם היום על צו המורה להטיל סנקציות על אישים וישויות האחראים למתרחש באוקראינה. בממשל סירבו לפרסם את שמות האישים שנכנסו לרשימה השחורה, אך אישרו כי הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין אינו כלול בה.

 

"יש דרך לפתור את המשבר בדרך שמכבדת את האינטרסים של רוסיה, ושל העם האוקראיני", אמר אובמה. "תנו לפקחים הבינלאומים לפקח בכל שטח אוקראינה, כולל קרים, כדי להבטיח את זכותם של כל אזרחי אוקראינה כולל הרוסים". לדבריו, "רוסיה תוכל לשמור על בסיסיה בקרים, בתנאי שהיא תעמוד בהתחייבויותיה ותכבד את הריבונות ואת השלמות הטריטוריאלית של אוקראינה, בדרך שתוביל לבחירות בחודש מאי". בתוך כך, שלחה ארה"ב לפולין 12 מטוסי F-16 ו-300 חיילים לקראת תרגיל משותף בשבוע הבא. השגריר האמריקני בפולין טען כי התרגיל הורחב על רקע הרוחות המתלהטות בחצי האי קרים.

 

"זה ייגמר בדם"

בחצי האי קרים רוב של רוסים אתניים. האזור היה חלק מרוסיה, במסגרת ברית המועצות מאז 1954. לתושבים רבים יש דרכונים רוסים, במיוחד ליד סבסטופול, שם מוצב הצי של הים השחור. דעותיהם של אלה התומכים בפלישה הרוסית חזקות מתמיד.

מפגינים פרו-רוסים בקרים (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
מפגינים פרו-רוסים בקרים(צילום: גטי אימג'בנק)

מפגין אוקראיני בקייב (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגין אוקראיני בקייב(צילום: EPA)

 (צילום: יוסי זמיר) (צילום: יוסי זמיר)
(צילום: יוסי זמיר)

אך דעת הקהל של המחוז בן שני מיליון בני אדם לא תומכת בהכרח בשלטון מוסקבה. בפעם האחרונה שבה נשאלו התושבים, ב-1991, הם בחרו בהצבעה דחוקה בעצמאות אוקראינית. אולם רבים מעוניינים להצטרף לרוסיה, מאות אלפים לא רוצים זאת. אזרחים אוקראינים ככל הנראה יידרשו לקבל עליהם את הלאומיות הרוסית או להפוך לזרים.

 

לאוניד פילונסקי, חבר בפרלמנט בקרים שמתנגד לרשויות הפרו-רוסיות אמר כי הוא ומחוקקים נוספים לא הוזמנו להצבעה בחמישי ובטוחים כי לא היו מספיק חברי פרלמנט בעת שנערכה. "לא היה מספר מינימלי של חברי פרלמנט באולם. זו לא החלטת הפרלמנט. מדובר בהצהרה שעליה הכריזו משתפי פעולה עם רוסיה", טען.

 

"מדובר בהפרת חוק ובפשע. כשהפרלמנט מוקף בלוחמים עם מדים ללא אמצעים מזהים, בלתי אפשרי לתאר את כל מה שקרה בפנים כלגיטימי". אף שבהשתלטות הרוסית לא נשפכה עדיין טיפת דם אחת, הוא מאמין שתהיה אלימות. לדבריו, הרשויות המקומיות מתגרות ומסיתות בתואנה שהן פושטות על אויבים. "תהיה פרובוקציה. הסוכנים הרוסים רוצים דם".

פעילת "פמן" מפגינה למען אוקראינה בניו יורק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פעילת "פמן" מפגינה למען אוקראינה בניו יורק(צילום: רויטרס)
 

כאב הטטרים

הקבוצה שככל הנראה תגיב בחריפות נגד האפשרות שתסופח לרוסיה היא הטטרים. התושבים המוסלמים בחצי האי שגורשו למרכז אסיה אחרי מלחמת העולם השנייה והורשו לחזור לאזור רק בשנות ה-80. אלה שחזרו מהווים

12 אחוזים מהאוכלוסייה.

 

רבים רוחשים שנאה קשה לרוסיה והתגאו באזרחותם האוקראינית. "עמיתיי, המחוקקים, אלו שהצביעו למען הסיפוח הרוסי פשוט משוגעים", כתב רפעת צ'וברוב, מנהיג הטטרים בפרלמנט קרים, בעמוד הפייסבוק שלו. "זה ברור שהם מבצעים את רצונות של אחרים (הרוסים)... הם איבדו את זה".

 

כ-100 נשים טטריות התאספו היום בכפר כדי למחות נגד "הכיבוש" וקראו "קרים של אוקראינה" ו"אנחנו רוצים שלום". "מי רוצה מלחמה? מי כובש את ארצנו", אמרה ספירנר דזמילה והחזיקה שלט עם תמונתו של פוטין מוצגת כהיטלר. "פוטין, תוריד את הידיים שלך מאוקראינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מפגין אוקראיני מחזיק דגל אוקראינה
צילום: EPA
מומלצים