לפיד על אנשי האוצר: אין לי עניין ב'יס-מנים'
שר האוצר התייחס למתיחות בינו לבין פקידי האוצר סביב הורדת המע"מ לדיור ואמר: אני רוצה לעבוד רק עם אנשים שנלחמים בכל הכוח על דיעותיהם. בהתייחס לטענות כי תוכניתו מפלה את החרדים אמר: אם צריך אנחנו נלך גם לבג"ץ כדי להגן על סולם הערכים שלנו
"מחירי הדיור עומדים לרדת" - כך הכריז הבוקר (ד') שוב שר האוצר, יאיר לפיד. השר, שדיבר בכנס "רשויות מקומיות ומשרדי ממשלה בונים יחד את עתיד הדיור בישראל" המתקיים בבנייני האומה בירושלים, התייחס לתוכנית הפחתת המע"מ על דירה ראשונה, שאושרה השבוע בקבינט הדיור.
- כתבות נוספות בנושא מחירי הדיור :
- היועץ לקבינט הדיור: 'אל תקנו בינתיים דירות'
- קונים או מוכרים דירה? כך תחסכו כסף
- קבינט הדיור אישר: פטור ממע"מ ומחיר מטרה
- הדיור יוזל? "הרבה שנים לא ספרו אותנו "
- עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
בהתייחס לטענות כי תוכניתו מפלה את החרדים אמר: "כל מה שהחרדים צריכים לעשות בשביל לזכות בהטבות הדיור הוא להתגייס לצבא או לשירות אזרחי כמו כל אזרח ישראלי בגילם. שירות צבאי או אזרחי במדינה הזו הוא ערך, ואם צריך אנחנו נלך גם לבג"ץ כדי להגן על סולם הערכים שלנו, כי הגיע הזמן שנפסיק לפחד להיאבק על הערכים שלנו ועל הציונות שלנו, ונחזור להיות גאים בהם ולעמוד מאחוריהם".
תוכנית הורדת המע"מ גררה ביקורת מצד נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, שהזהירה כי יישום התוכנית יגדיל את הביקוש לדירות חדשות, וכי בהיעדר פיקוח על המחירים חלק גדול מההטבה לא יגיע לרוכשים. בנוסף, התפטר מתפקידו הכלכלן הראשי במשרד אוצר והממונה על הכנסות המדינה, ד"ר מיכאל שראל, על רקע התוכנית וטען כי הצעד "שגוי לדעתי כמעט מכל זווית אפשרית".
באשר למתיחות בינו ובין בנק ישראל ופקידי האוצר סביב התוכנית, אמר לפיד: "נכון שהיה לנו ויכוח מקצועי לוהט עם אלה מביניהם שהתנגדו להחלטה. יש לנו לא מעט ויכוחים כאלה, ואני רוצה לעבוד רק עם אנשים שנלחמים בכל הכוח על דעותיהם ולא פוחדים להתייצב מול השר הממונה, כל עוד כולם זוכרים שיש מי שהתפקיד שלו הוא להחליט בסוף ושיש לנו מטרה משותפת אחת – האדם העובד בישראל, ששירת בצבא או בשירות אזרחי, שמשלם מסים, ושכבר שנים איש לא ייצג אותו בתוך הממסד הממשלתי.
לפיד הוסיף: "אין לי עניין ב'יס-מנים', אני רוצה לעבוד רק עם אנשים שמשהו בוער בהם, והאוצר היום מלא באנשים כאלה".
שר השיכון: נפעל ליישום מהיר של מחירי המטרה
קבינט הדיור אישר כאמור ביום שני את שתי התוכניות שנועדו להוזיל את מחירי הדירות. ההצעה הראשונה היא לעשות זאת באמצעות קביעת מע"מ בשיעור של 0% על הדירה, מה שיוזילה בכ-15%. התוכנית השנייה היא לעשות זאת באמצעות קביעת מחיר מפוקח שמשקף הנחה של כ-20% על מחיר השוק ("מחיר מטרה").
שר השיכון, אורי אריאל שמשרדו יזם את הכנס יחד עם רשות מקרקעי ישראל, נאם גם הוא בכנס וחזר על דרישתו לאפשר למשפרי הדיור ליהנות מהתוכניות להוזלת מחירי הדיור. "משפרי דיור ייכללו אף הם בתכנית מחיר מטרה. רק עם משפרי הדיור נוכל להשפיע על השוק כולו ולהיות אפקטיביים בהורדת מחירי הדירות, שכן עסקאות יד שנייה מהוות כ-75% מהעסקאות בשוק".
אריאל הוסיף: "אם למישהו יש ספק בכוונותינו, הוא נעלם. הנכונות של מדינת ישראל להכניס את היד עמוק לכיס ולשים על השולחן שלושה מיליארד שקל היא ברורה ועובדה קיימת".
לדברי אריאל, "מע"מ בשיעור אפס מחייב חקיקה בכנסת וזה יקרה רק אחרי יום העצמאות כי היא בפגרה. בניגוד לכך מחיר מטרה הוא עניין פנימי שנגמר בתוכנו, אין צורך בחקיקה והוא יכול להיגמר במהירות".
"הוריתי כבר לקבוע מועד לישיבת מועצת מקרקעי ישראל, ב-28 באפריל, ושם כבר תובא תכנית מחיר המטרה לאישור ונוכל לצאת לדרך ליישום. אנחנו מודעים לחוסר הודאות, ולכן נפעל ליישום מהיר ככל הניתן כדי לקצר קיפאון זה".
מנהל רשות מקרקעי ישראל, בנצי ליברמן, הוסיף כי "רשויות מקומיות הן השחקן המרכזי והשותף מספר אחד של רשות מקרקעי ישראל שיסייע להגדלת היצע יחידות הדיור ופתרון משבר הדיור. הניסיון מוכיח כי במקומות בהם ראש רשות מקומית לא שיתף פעולה, השיווקים לא הפכו לבנייה בפועל".
יו"ר מרכז שלטון מקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות, חיים ביבס, אמר: "אם לא נשמור על התמריצים לפריפריה, תוכניות הדיור החדשות על הורדת המע״מ ומחיר מטרה ייקבעו את המדינה מגדרה עד חדרה. צריך לשמר ולהוסיף תמריצים בפריפריה בעדיפות מרכזית".
תושבי הפרויקט בחדרה הפגינו נגד גינדי השקעות
מחוץ לכנס הפגינו עשרות דיירים בפרויקט של חברת גינדי השקעות ברחוב נחל פורת בחדרה, בו קרסו מרפסות. המפגינים טענו כי לפני שבונים "יש להזכיר לממשלה ולראשי הערים את אסון המרפסות ויש להעלות את המודעות על הסיכונים הקיימים בענף הבנייה לבל יחזור מקרה דומה לשלנו".
עיקר המפגינים היו מהבניין הסמוך לזה שקרסו מרפסות. המנהלים תביעה מול גינדי השקעות. בין מרבית דיירי הבניין שבו קרסו המרפסות מתגבש הסכם עם גינדי השקעות, לפיו תפצה החברה 29 מתוך 36 בעלי הדירות בבניין ברבע מיליון שקל כל אחד.