קרי לא מוותר: שוחח עם נתניהו ואבו-מאזן
ישראל הודיעה על ביטול שחרור האסירים, הפלסטינים הציבו רשימת דרישות בלתי אפשריות - אבל בוושינגטון עדיין אופטימיים. קרי שוחח עם שני המנהיגים בניסיון למצוא פתרון למשבר. "שני הצדדים הביעו רצון להמשיך לדבר", אמרו במחלקת המדינה
בזמן שהפלסטינים הציבו רשימת דרישות שישראל לא מוכנה לקבל ואילו בירושלים ביטלו את הפעימה הרביעית של שחרור האסירים, ממשיכים בוושינגטון לנסות להחיות את המשא-ומתן התקוע. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שוחח אמש (יום ה') עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הרשות הפלסטינית אבו-מאזן. לא נמסרו פרטים על תוכן השיחות.
עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet
בוושינגטון אמרו שלא קיבלו הודעה מישראל על ביטול הפעימה הרביעית של שחרור האסירים. סגנית דוברת מחלקת המדינה, מרי הארפ, אמרה כי מזכיר המדינה קרי שוחח הערב עם ראש הממשלה נתניהו ועם אבו-מאזן בניסיון למצוא פתרון למשבר.
המשא-ומתן המדיני - כתבות אחרונות ב-ynet
"פגישת לבני-עריקאת דמתה לשדה קרב"
קרי מאוכזב, איום פלסטיני: נצטרף להאג
ארה"ב: ישראל והפלסטינים אחראים למשבר
זעם ברמאללה: פולארד ישוחרר וברגותי לא?
נתניהו: לא תהיה עסקה בלי תמורה ברורה
"שני הצדדים הביעו רצון להמשיך לדבר", אמרה הדוברת האמריקנית. היא חזרה על דברי קרי והבית הלבן על התקדמות מסויימת
ועל הקשיים שנוצרו במשא-ומתן בימים האחרונים, אבל סירבה לפרט. למרות הדיווחים על הפגישה הקשה בין השר ציפי לבני לראש צוות המשא-ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת אמרה סגנית הדוברת כי העובדה היא ש"השיחות נמשכות, הן עמוקות והן נמשכו הרבה זמן. אנחנו חושבים שיש דרך קדימה".
במחלקת המדינה טוענים שבוושינגטון לא מתמקדים בתאריך סיום המשא-ומתן לקראת סוף החודש, אלא במה שהצדדים צריכים לעשות. "הם צריכים לקבל עכשיו החלטות קשות", אמרה סגנית דוברת מחלקת המדינה.
התגובה הפלסטינית הראשונה על ביטול שחרור האסירים הייתה של מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד רבו, שאמר בראיון לסוכנות הידיעות הצרפתית כי עקב הביטול "תנאי המשא ומתן העתידי חייבים להשתנות בקיצוניות". עוד הוסיף עבד רבו כי "אנו לא מופתעים מההחלטה. ישראל נוהגת להתחמק מההתחייבויות שלה ומההסכמים עליה חתמה".
הדרישות של הפלסטינים להארכת המשא-ומתן הן:
1. איגרת כתובה מראש הממשלה, בנימין נתניהו, שבה הוא מכיר בכך שגבולות המדינה הפלסטינית יהיו בגבולות 67 ושבירתה היא ירושלים המזרחית.
2. שחרור של 1,200 אסירים פלסטינים ובתוכם גם את מרואן ברגותי, אחמד סעדאת ופואד שובכי.
3. הסרת הסגר מעל רצועת עזה וביצוע הסכם המעברים.
4. הסכמה לחזרתם של מגורשי כנסיית המולד לתחומי הגדה המערבית.
5. הפסקת הבנייה במזרח ירושלים ופתיחת המוסדות הפלסטינים שישראל סגרה (אוריינט האוס לדוגמה).
6. אי כניסה של צה"ל לשטחי A לשם ביצוע מעצרים וחיסולים של מבוקשים ומתן היתר לרשות הפלסטינית לשליטה בשטחי C בנמצאים בשליטה ישראלית מלאה.
7. אישור ל-15 אלף פלסטינים לקבל אזרחות ישראלית במסגרת איחוד משפחות.
משל הסוס של קרי
אתמול אמר מזכיר המדינה האמריקני כי "חלה התקדמות מסוימת בצמצום הפערים שעלו כתוצאה מאירועי הימים האחרונים, אבל עדיין יש פער שעלינו לסגור די מהר". קרי, שאמר את הדברים במהלך ביקור באלג'יריה, הבהיר שארצות-הברית נשארת מחוייבת לתהליך. "אנחנו נמשיך לא משנה מה יהיה כדי לנסות לסייע להם לעשות שלום". הוא המשיל את היחסים בין ישראל לפלסטינים לפתגם על סוס: "אני יכול להביא אותם למים, אבל אני לא יכול להכריח אותם לשתות. עכשיו זה הזמן לשתות. המנהיגים צריכים לדעת את זה".
קרי סיפר שהוא נמצא בקשר ישיר עם הצוות האמריקני למשא-ומתן. "הם עבדו עד 4:00 לפנות בוקר בשיחות ישירות בין הישראלים לפלסטינים בנוכחות ארה"ב במטרה להזיז את התהליך קדימה". קרי הגדיר את המצב "רגע קריטי", אבל הוסיף כי "הדיאלוג נשאר פתוח. זוהי החלטה שהם צריכים לקבל. הם מבינים את הברירה. הם מבינים מה מונח על כף המאזניים וכל אחד מהם מבין את המגבלות של עצמו ואת הדינמיקה. אנחנו מאיצים בהם למצוא פשרה שהיא קריטית כדי להניע את התהליך קדימה".
ג'ון קרי אמר שחוסר ההסכמה בין הצדדים עכשיו אינו על נושאי הליבה, אלא "על התהליך שיוביל אותנו לשם ומה צריך לעשות כדי להמשיך במשא-ומתן. זו תהיה טרגדיה לשני הצדדים, אם הם יאבדו את ההזדמנות להגיע לנושאים האמיתים של הסכם הקבע".
מזכיר המדינה האמריקני הבהיר שהוא אינו מתכוון לוותר. "המאבק על התהליך, איך להגיע למשא-ומתן אסור שיעצור את הצדדים בדרך למשא-ומתן עצמו", אמר קרי וציין ש"הנשיא אובמה מאמין בתפקידה של ארצות-הברית למלא תפקיד ולעזור לצדדים". הוא הבהיר שהנשיא אובמה והוא עצמו ימשיכו "במאמצים של ארה"ב למלא תפקיד בלי פחד, כי אנחנו מאמינים שזהו הדבר הנכון לעשות. הנשיא אובמה מאמין שחשוב שארה"ב תעזור לצדדים להשיג שלום".
אבל בסופו של דבר, הצהיר מזכיר המדינה האמריקני שהמנהיגים הם אלה שצריכים לקבל את ההחלטות הקשות. "נפעל במלוא כוחנו להשמיע את קול ההיגיון ולעודד אותם להתפשר ולמצוא דרכים לעשות זאת, אבל בסופו של דבר הם אלה שצריכים לומר כן".