יעילה, ובלי עיקול עו"ש: רפורמה בפשיטות רגל
לאחרונה מיישם כונס הנכסים הרשמי את השינויים בהליך פשיטת רגל, הכוללים הגדרת תאריך יעד והגנה על החייבים. האם זה עדיף על פנייה להוצאה לפועל?
בספטמבר 2013 נכנסה לתוקף הרפורמה המיוחלת בהליכי פשיטת הרגל.
שתי מטרות עמדו לנגד עיני כונס הנכסים הרשמי בתכנון שלה: ליצור מנגנון יעיל למימוש נכסי החייב, ולאפשר לו לפתוח דף חדש בידיעה ברורה מתי יגיע ההליך לסיומו.
לאחרונה בוטלו כמעט לחלוטין פקודות המאסר לחייבי הוצאה לפועל, שהיו נהוגות עד לתיקונו של חוק ההוצאה לפועל ב-2008. כל אלה מצטרפים למאמצי המחוקק ליצור איזון ראוי בין זכויות הנושים לבין פגיעה בלתי מידתית בחייבים.
פסקי דין מענייניים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- פיצויי ענק בגלל הזיהום בתחנה המרכזית י-ם
- זיכרון נייד נמחק, רופא איבד מידע. מה הפיצוי?
- סב תקף מינית את נכדותיו וישלם 2.6 מיליון ש'
- העליון: המטיילים נהרגו ברפטינג עקב רשלנות
אלפי תיקי פשיטת רגל נפתחים מדי שנה ובשנים האחרונות מספרם אף גדל והולך. בבית המשפט המחוזי בתל אביב, לדוגמה, תלויים ועומדים תיקים מתחילת המאה הנוכחית ואפילו כאלה ששרדו את שנות ה-90 של המאה הקודמת. העומס הרב על בתי המשפט לא משתווה לעוול שנגרם הן לחייבים, שחייהם תלויים ועומדים ללא סוף שנראה באופק, והן לנושים - התוהים אם אי פעם יזכו לראות את הכסף.
לרפורמה היה יעד משולש. 1. ייעול ההליכים לכל העוסקים במלאכה - החל מהמנהל המיוחד וכלה בעורכי הדין – תוך הגדרת לוחות זמנים ויעדים בתיק. 2. הגנה על החייבים תוך עידודם לחזור למעגל העבודה. 3. דאגה לנושים תוך הקפדה על זכויותיהם.
למעשה, מטרת הרפורמה היא לתת לפושט הרגל עצמו תמריץ לנהל את ההליך באופן יעיל יותר ולגלות את מלוא האמת על נכסיו. צווי הכינוס החדשים מבטלים חלק מההגבלות או העיקולים על החייבים, ובכללם הגבלת רישיון נהיגה ועיקולי משכורת ועו"ש, וכן מאפשרים לחייב לפתוח חשבון בנק אחד ולנהל אותו על בסיס מזומן וביתרת זכות.
אור בקצה המנהרה
האפלה העוטפת את מועד סיום ההליך מתפוגגת הודות לרפורמה. בהתאם לנסיבות התיק יוקצבו בין 18 ל-54 חודשים מיום קבלת צו הכינוס ועד למתן צו ההפטר (הפוטר את החייב מחובותיו), ומנהל התיק מטעם כונס הנכסים הרשמי יכין לו תוכנית פירעון שתקבע את המועד שבו יסתיים ההליך, בדומה ל"הפטר המותנה" שהיה נהוג טרם הרפורמה.
עשה ואל תעשה
זה לא סוף העולם: מדריך להליך פשיטת רגל
עו"ד יואב בן פורת
במקרים מסוימים עשויה פשיטת רגל להוות את הדרך היחידה שבאמצעותה יוכל חייב לצאת לדרך חדשה. תשובה לשאלה מתי עדיף להיכנס להליך
אין לטעות ברפורמה כאילו היא מעודדת גישה סלחנית לחייבים: חייב שלא ינהג בתום לב ויסתיר את האמת על מצבו ייענש בסנקציה פלילית. אבל מי שישתף פעולה, לעומת זאת, יוכל לקבל הפטר ולפתוח דף חדש בחייו.
הנושים, אגב, לבטח לא יגבו את מלוא החוב ברוב המקרים, אך יזכו שחלקם ישולם להם באופן יעיל ומהיר יותר, תוך חלוקת הנכסים וכספי קופת הכינוס שהצטברו.
הוצאה לפועל או פשיטת רגל?
הרפורמה תיתן מענה ראוי גם לעומס בלשכות ההוצאה לפועל, ויש להניח שהיא תהיה הדרך המועדפת על חייבים רבים, במקום שימשיכו להנציח את חובותיהם במסגרת ההוצאה לפועל. חייב שנמצא תחת תיק איחוד בהוצאה לפועל, כשהתיק רק תופח מחודש לחודש ואיתו גם הייאוש, יעדיף את הליך פשיטת הרגל, שבו הסוף ידוע מראש והדרך הותוותה לטובתו.
ההמלצה הגורפת לחייבים בימים אלה היא להתנהל בתום לב מוחלט ובשיתוף פעולה מובהק: להגיש דו"חות חודשיים מסודרים, להציג קבלות, להתייצב לחקירה בכל מועד שנדרש, לשלם את הצו החודשי במועדו ולחשוף כבר בראשית הדרך את כל את הנכסים הקיימים.
לעורכי הדין מומלץ לנסות ולבדוק מול החייב (הלקוח) ומול המנהל המיוחד אם ניתן להגיע להסדר נושים או לכל שיתוף פעולה הדדי אחר בנוגע ליישום תוכנית הפירעון ברוח הרפורמה. במקום להגיש בקשות מיותרות לבית המשפט, מוטב לדון בהן עם המנהל המיוחד מטעם כונס הנכסים הרשמי ולהקל בכך על העומס בבתי המשפט וגם על העומס הנפשי של החייב.
הרפורמה מאפשרת לחייבים לצאת לדרך חדשה וברורה יותר מכפי שהיה נהוג עד כה. כמובן שבפני החייב עומדת תמיד האפשרות לגבש הסדר עם הנושים ולסיים את ההליך אף קודם לכן, אך ברוב המקרים הליך פשיטת הרגל מיטיב איתו ומסייע לו להתמודד עם הנושים ועם החובות הגדולים.
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד ליאור שבי
עוסק בפשיטות רגל ובהוצאה לפועל
מומלצים