שתף קטע נבחר
 

"הסינים השתלטו על חברת המזון הגדולה ביותר בישראל"

ברייטפוד הסינית רוכשת את תנובה, והחששות עדיין קיימים. ראש המוסד לשעבר, אפרים הלוי מזהיר: "החברה בבעלות ממשלת סין, והיא תנצל את הנכס למטרותיה הכלכליות והביטחוניות". יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ אבישי ברוורמן: "מה בן-גוריון ומנחם בגין היו אומרים על התאבדות התעשייה הישראלית?". הסינים מרגיעים: "אין אף שיקול פוליטי או אסטרטגי"

"העובדה שחברת המזון הכי גדולה בישראל בבעלות ממשלת סין תביא לכך, שהמדיניות שתכתיב את התנהלותה הכלכלית של החברה הזאת תהיה המדיניות שתשרת את סין" - כך אמר אמש (ד') ראש המוסד לשעבר, אפרים הלוי, על רקע השלמת העסקה למכירת תנובה לחברת ברייט פוד הסינית.

 

 

לדברי הלוי, שכבר התבטא בעבר נגד העסקה, "החברה שרוכשת את תנובה היא בבעלות ממשלת סין. זו לא חברה הנמצאת בבעלות איש עסקים סיני. זה יכול לאפשר לממשלת סין להחליט כל מה שהיא מוצאת לנכון בכל רגע נתון לגבי החברה".

 

חתימת העסקה אמש בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
חתימת העסקה אמש בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

 

העסקה תתבצע לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר לתנובה - פי 2.5 מהשווי שבו רכשו אייפקס ומבטח שמיר את השליטה בחברה ב-2007. אייפקס, בהנהלת זהבית כהן, מחזיקה ב־56% ממניות תנובה, מבטח שמיר ב־21% והקיבוצים בראשות איציק בדר מגרנות בכ־23%.

 

ב"כלכליסט" דווח כי מאיר שמיר, בעל השליטה במבטח שמיר, צפוי לרכז בפועל את הפעילות של תנובה בארץ כסגן יו"ר החברה, וליו"ר ימונה ד"ר גואו בנהנג, נשיא תשלובת החלב של ברייט פוד.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט" ברייט פוד תשלם לקרן ההשקעות הבריטית, אייפקס, כמעט מיליארד דולר ותיטול על עצמה את החלק היחסי מחוב של 1.9 מיליארד שקל לבנק לאומי ולבנק הבינלאומי של אפ.מש.תנ אחזקות - חברה המשותפת לאייפקס ולמבטח שמיר. אפ.מש.תנ הוקמה כחברה ייעודית לרכישת תנובה; אייפקס מחזיקה בכ־70% ממניותיה ומבטח שמיר שבשליטת מאיר שמיר בכ־30%. ברייט פוד אמורה להיכנס לנעליה של אייפקס באפ.מש.תנ.

 

הלוי: היום זו סין, מחר זו רוסיה

ראש המוסד לשעבר הסביר ל-ynet מדוע לשיטתו לא רק תחומים כמו תשתיות או תעשייה צבאית – אלא גם מזון, קשורים לביטחון הלאומי: "רכיב המזון הוא היום אחד מהתחומים אשר נכללים במסגרת הביטחון הלאומי. יש מושג שנקרא "ביטחון המזון" - "food security". זהו נושא בעל חשיבות בכל מדינה בעולם, ויש מדינות בעולם שאפילו מרחיקות לכת ורוכשות או חוכרות לטווח ארוך שטחים במדינות אחרות, שישמשו לגידול מזון עבורן.

 

"תנובה היא חברת המזון הגדולה בארץ, ונכון שחברות המזון הגדולות בכל מדינה יהיו בשליטה של גורמים מקומיים, ולא בשליטה של ממשלה זרה". הלוי הוסיף, כי מבחינתה של סין אין הדדיות: "סין, מסיבות מובנות ומוצדקות, אינה מאפשרת לחברות זרות לרכוש חברות מזון בתחומה, והיא ויודעת למה".

 

- אילו תרחישים עלולים לקרות בעקבות רכישת תנובה בידי החברה הסינית?

"אינני יודע מה סין תעשה, אני לא נביא, ולא יכול לתרחש תרחישים כאלה. אבל מרגע זה יש בידיה נכס שלה, והיא תנצל את הנכס הזה למטרותיה הכלכליות והביטחוניות, כי מזון זה רכיב של ביטחון לאומי".

 

הלוי התייחס להחלטת ועדת השרים לענייני חקיקה השבוע להתנגד להצעת החוק שהגיש יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ אבישי ברוורמן (העבודה), שנועדה להגביל מכירת שליטה בחברות אסטרטגיות במשק. "ועדת השרים ביטלה יוזמה לחוקק חוקים שקיימים ברוב מדינות העולם, לפיהם כל השקעה של מדינה זרה בישראל תהיה נתונה לבדיקה ובקרה של ועדה שתבדוק את העסקה הזאת על כל היבטיה".

 

בדרך לחתימה על עסקת המכירה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
בדרך לחתימה על עסקת המכירה(צילום: מוטי קמחי)

 

לדברי הלוי, "זה קיים באוסטרליה ובקנדה - מדינות שנחשבות לדוגמאות של ממשל נאור וחופשי, כלכלה חופשית ונאורה מצד אחד, ששומרת על הביטחון הלאומי שמצד שני. על פי חוק, כשממשלה זרה רוצה לרכוש נכס באוסטרליה או בקנדה, יש פונקציה ממלכתית שבודקת את העסקה, והיא יכולה לאשר או לא לאשר אותה. מה שמעניין הוא שהיא לא חייבת על פי חוק למסור דין וחשבון פומבי למה החליטה לאסור על עסקה.

 

"ממשלת ישראל החליטה לא ללכת בדרך הזו, לפי דרישת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, והוועדה אישרה את בקשתו. וכך בישראל - כל מדינה זרה, מעכשיו והלאה, יכולה לרכוש כל נכס בארץ ללא בדיקות. היום זו סין, מחר זו רוסיה".

 

ברוורמן: הסיסמה - קח את הכסף וברח

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ ברוורמן, התייחס אף הוא אמש להשלמת העסקה והביע כעס על אדישות הממשלה למכירת תנובה לסינים. "בראשית השבוע ועדת השרים לחקיקה דחתה הצעת חוק שלי להקים ועדת שרים נוסח אמריקה שתאסור מכירת חברות גדולות לזרים. 49 ח"כים חתמו עליה אבל אם נתניהו מתנגד כולם מתקפלים. אני חשבתי - מה בן-גוריון ומנחם בגין היו אומרים על התאבדות התעשייה הישראלית, ועל המדינה שמאמצת את כלכלת האקזיטים שסיסמתה 'קח את הכסף וברח'. אתמול זו מכתשים אגן, היום תנובה, ומחר אולי כלל ביטוח.

 

"ניסיתי לשכנע את מאיר שמיר מתנובה שלפחות ינסו למכור את השליטה בשוק ההון הישראלי. הוא הסכים, אבל נראה כי צ'ק שמן ומהיר מהסינים עדיף על תהליך מכירה שעלול להיות ממושך בבורסה הישראלית. בקצב הזה גיל שוויד יישאר עוד מעט המוהיקני האחרון עם צ'ק פוינט הישראלית הגדולה שתישאר בשטח".

 

ברוורמן הבהיר: "אני בעד השקעות של זרים, אבל כל אלה שרצים למכור לא מבינים את ההבדל בין שליטה ישראלית בחברות לשליטת זרים. מה יגידו אם בעוד 4-3 שנים, במשבר ביטחוני-מדיני, יברחו הזרים עם ההון, ועם המחקר והפיתוח, למקום אחר? ולאן נגיע אם עוד קודם יעדיפו השליטים הזרים את האינטרסים שלהם עם איראן?

 

"לצערי בכלכלת האקזיטים אין תמריץ להפוך את הסטארט-אפים לתעשייה גדולה וקבועה שתממש את החדשנות הישראלית המדהימה ותעלה את התפוקה והשכר לעובד. תנובה היא משל. היא הבית שעליו גדלנו והיום היא החלום שהולך ונעלם. קודם מכרו אותה הקיבוצים לבריטים ועכשיו הם מוכרים אותה בזול לסינים, אחרי שקרן אייפקס עשתה עליה סיבוב של מיליארדים אשר על רובם היא אפילו לא תשלם שקל אחד של מסים לישראל".

 

ברייט פוד: נשמור על תנובה כחברה ישראלית

בחברת אייפקס ובחברת תנובה סירבו להגיב לכתבה.

 

מחברת ברייט פוד הסינית נמסר הבוקר כי הגיעה לסיכום עם קרן ההשקעות אייפקס בכפוף לאישורים הרגולטוריים: "אנחנו גאים ברכישת תנובה; עבורנו מדובר בהשקעה יציבה לטווח ארוך, שתסייע לתנובה להפוך לחברה גלובלית החודרת לשווקים חדשים. בכוונתנו להמשיך ולשמור על תנובה כחברה ישראלית ונמשיך לשמר את שיתוף הפעולה עם כלל הגורמים המקומיים הרלוונטיים לרבות העובדים, הלקוחות, החקלאים ומגדלי הבקר וזאת על מנת לשרת את הצרכן הישראלי בנאמנות. שיתוף הפעולה בין ברייט פוד לתנובה ייצר פלטפורמה בינלאומית לפיתוחה העתידי של החברה.

 

עוד נמסר מהחברה, באמצעות משרד יחסי הציבור גילאב: "ישראל היא מדינה עם טכנולוגיה חקלאית מתקדמת ותנובה היא חברת המזון הגדולה בישראל עם מותג מבוסס, פורטפוליו מוצרים מגוון ונתח שוק מוביל. הסינרגיה בין תנובה וברייט פוד תושג באמצעות חילופי משאבים הדדיים ושיתוף פעולה בתחומי חדשנות המוצר, מחקר ופיתוח וטכנולוגיה חקלאית.

 

"ישראל היא מדינה עם טכנולוגיה חקלאית מתקדמת ותנובה היא חברת המזון הגדולה בישראל עם מותג מבוסס, פורטפוליו מוצרים מגוון ונתח שוק מוביל. הסינרגיה בין תנובה וברייט פוד תושג באמצעות חילופי משאבים הדדיים ושיתוף פעולה בתחומי חדשנות המוצר, מחקר ופיתוח וטכנולוגיה חקלאית".

 

בעבר התבטאה בנושא זהבית כהן, מנכ"ל אייפקס ישראל ובעלת השליטה בתנובה, ואמרה כי אם המכירה תצא לפועל, לא ייפגעו ההסכמים עם התאחדות מגדלי הבקר וכי אין בכוונת הרוכשים לייבא גבינות לישראל.

 

גם הנספח הכלכלי של סין בארץ, אך הו מינג, דיבר לאחרונה על רקע השלמת העסקה וניסה להרגיע את החששות בישראל. בשיחה עם "כלכליסט" אמר ש"אין סיבה לפחד מרכישת תנובה בידי ברייט פוד הסינית".

 

לדבריו, "מדובר בעסקה טיפוסית בין שתי חברות עסקיות והשיקולים הם כלכליים בלבד. אין אף שיקול פוליטי או אסטרטגי בעסקה. נמלא אחר החוק והתקנות הישראליות במלואן, ונשמע לממשלה הישראלית".

 

מינג הבטיח כי הרכישה לא תשפיע לרעה על השוק הישראלי: "אם סין תרכוש את תנובה דבר לא ישתנה - אף אדם לא יפוטר, השוק יישאר יציב והאיכות לא תיפגע. הממשל הסיני לא ירשה לברייט פוד להוריד את רמת האיכות של המוצרים. אנו מבטיחים כי המוצרים יהיו בדיוק כשם שהיו קודם - זה מאוד חשוב לנו. אל תדאגו, היום חברות סיניות מבצעות רכישות רבות בחו"ל, במדינות מערביות, ואנו פועלים לפי סטנדרטים בינלאומיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מירב קריסטל
צילום: מירב קריסטל
צילום: מוטי קמחי
זהבית כהן
צילום: מוטי קמחי
צילום: גלעד קוולרצ'יק
אפרים הלוי
צילום: גלעד קוולרצ'יק
צילום: דנה קופל
אבישי ברוורמן
צילום: דנה קופל
מומלצים