ח"כ שמולי יוזם "כיפת ברזל כלכלית" לדרום
חבר הכנסת איציק שמולי הגיש הצעת חוק דחופה בתמיכת ההסתדרות והמעסיקים, שבמסגרתה יזכו מעסיקים וגם עובדים בדרום לתשלומי מקדמות כדי לחפות על נזקי 'צוק איתן'. "כולנו מצפים מבעלי העסקים בדרום לגלות חוסן ואורך רוח אבל בלוני החמצן שלהם עומדים להיגמר"
יוזמה חקיקה בכנסת קוראת היום (ב') להעניק לתושבי הדרום "כיפת ברזל כלכלית" דחופה לצד ההגנה הביטחונית. זאת כאשר הקופות של העסקים מתרוקנות בקצב מטחי הטילים והדאגה הגוברת בקרב הבעלים לקראת מועדי תשלום ההוצאות והמשכורות המתקרבים בסוף החודש.
היוזם, ח"כ איציק שמולי (העבודה), הניח הבוקר על שולחן הכנסת הצעת חוק דחופה, בתמיכת ההסתדרות והמעסיקים, שבמסגרתה יזכו המעסיקים העצמאיים וגם העובדים בדרום לתשלומי מקדמות בגין פיצויים לנזקים בעיקר העקיפים, שנגרמים לעסקיהם.
צוק איתן - כתבות נוספות בנושא:
- העסק נפגע ב"צוק איתן"? כך תקבלו פיצוי עסקים וצרכנים בדרום משלמים את מחיר העימות
- ביטול חופשה במלחמה: קשה אך אפשרי
"כולנו מצפים מבעלי העסקים בדרום לגלות חוסן ואורך רוח אבל בלוני החמצן שלהם עומדים להיגמר", אמר שמולי נוכח הצהרות ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון יעלון על האפשרות שמבצע "צוק איתן" עלול להמשך פרק זמן לא מוגדר, ולא ברור אם יוארך המצב המיוחד בעורף - בסיס הפיצויים - שהוגבל עד מחר (ג').
הצעת החוק של ח"כ שמולי נועדה להקל על הפגיעה הכלכלית הקשה שסופג העורף, בעיקר המגזר העסקי, ולתת לה מענה בזמן אמת, במקום הסדרת הפיצוי הממשלתי בדיעבד כפי שנעשה עד היום. עד כה ניתן פיצוי מצומצם יחסית ובאיחור רב של חודשים לאחר התרחשות הנזק.
הצעת החוק מחייבת את שר האוצר לקבוע בתקנות קריטריונים ומנגנונים לתשלום מקדמות משמעותיות לבעלי העסקים ולעובדים, כך שתשלום הכספים להקלת הנטל הכלכלי יחל מיד עם ההכרזה על מצב מיוחד בעורף. מקדמות אלו יקוזזו בהמשך מהסכומים שיוסדרו וישולמו לעובדים ובעלי עסקים בתום מצב החירום, כפי שייקבע בהסכמים קיבוציים שייחתמו ובהוראות שעה או חקיקה רלוונטית אחרת.
גם ברגיעה במציאות עסקית מעורערת
שמולי מציין כי מדובר במגזר רחב אשר פועל גם ברגיעה במציאות עסקית מעורערת. למעלה מ-25 אלף עסקים בתחומי המסחר והשירותים מתרוקנים מלקוחות וסופגים ירידה בפדיון היומי, שכבר הגיע ל-90% מהמחזור הרגיל, מה שגורר גם מצוקת אשראי. בנוסף, 500 מפעלים ו-550 חקלאים באזור מאבדים מלאי שמתכלה וגם עובדים קבועים לטיפול בתוצרת שמגויסים או שמעדיפים להישאר בביתם עם המשפחה.
שמולי אומר כי הכרזת שר הביטחון על "מצב מיוחד בעורף" איננה פותרת את הבעיה. "היא אמנם מבטיחה פיצוי כלשהו שככל הנראה יינתן לעסקים הפועלים בטווח 40 ק"מ מהרצועה, אבל לא לפני תום המבצע. לפיכך ייתכן כי בהתארכות המבצע עלולים עסקים רבים לקרוס רק בשל מצוקת תזרים המזומנים". לדבריו, דחיית תשלומי המע"מ ב-10 ימים שנתן שר האוצר "היא מינימליסטית וכמעט שלא מסייעת לעסקים".
הוא מזכיר כי במבצע "עמוד ענן" שנמשך שבוע, הנזק העקיף היה גבוה מחצי מיליארד שקל, כש-80% מהעסקים בתחומי המסחר והשירותים נותרו סגורים ותפוקת הייצור במפעלים ירדה ב-50%. במצב זה ולאור ההודעות על התמשכות מבצע "צוק איתן" לא יוכלו העסקים, ובמיוחד הקטנים והבינוניים שביניהם, לספוג הפסדים בסדר גודל כזה.
שמולי אומר כי "יש קשר ישיר בין החוסן הכלכלי של העורף למרחב התמרון והנשימה שניתן לדרג הפוליטי והצבאי. כולנו מצפים מהעורף לאורך רוח אבל כשבלוני החמצן של העסקים מתרוקנים, מוטב לפרוט מיד למעשים את החיבוק שנותנים שרי הממשלה לתושבי הדרום באולפנים. אישור דחוף של החוק יזרים את החמצן החסר ביצירת מסלולי פיצוי מהירים ומוסכמים עם ההסתדרות וארגוני המעסיקים".