שתף קטע נבחר

בני משפחה בהפרעה: חשבתם על הליך גישור?

ריב על ירושה? זכויות בנכסים? פנסיה? אחרי שנים של סכסוך לעיתים שוכחים קרובים מה מקור הריב. לא חייבים לרוץ לביהמ"ש. יש דרך יותר נעימה

זה קורה במשפחות הכי טובות: אב שהעניק לבתו את זכויות המגורים בנחלה ואחר כך תבע אותן בחזרה לאחר שהתנהגה אליו כאחרון המשוקצים; שני אחים שהסתכסכו לפני חמש שנים על רקע ירושת ההורים ואמא שניתקה את הקשר עם אחד מילדיה. נתק במשפחה משפיע על ילדים והורים, נכדים וסבים, דודים ואחיינים, אבל מניסיון, אפשר להקים גשר בין שני צדי נהר המריבה.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

מצבי נתק מסוג זה הם כקוף הרובץ על גבם של בני המשפחה, גם אם אינם מעורבים בו באופן ישיר. במקרים רבים, ברבות השנים הריחוק והפער בין הצדדים המסוכסכים מתעצמים והולכים, נתלים בסיבות והסברים שונים, מנציחים את הברוגז ומשפיעים לרעה על הדור הצעיר.

 

ככל שחלף זמן רב יותר מרגע הסכסוך כך יקשה יותר לפשר בין הצדדים, שכבר נשאבו לאזור הנוחות של הסטטוס-קוו. יש מי שמודים שאף שאינם זוכרים את הסיבה הראשונית לנתק, הם עדיין ממשיכים לסחוב את תחושות העלבון והכעס. יש ואחד הצדדים דווקא מבקש לסיים את הסכסוך, אך לא תמיד יודע כיצד או חושש מפני דחייה שרק תעמיק את הפער.

 

נתק אינו גזירת גורל. אפשר לטפל בו בתוך המשפחה, בסיוע בן משפחה או חברים, או באמצעות גישות טיפוליות שונות. אלא שפעמים רבות יש קושי רב לכנס את כל הצדדים בסלון או בחדר הטיפולים, מה גם שמריבות רבות מתאפיינות בדיון מפוזר, בטונים גבוהים ובקושי מובנה לפתור את הפלונטר.

 

זה נכון – בסכסוכים הקשורים לכסף יכולים בני המשפחה להגיש תביעות זה כנגד זה, אך לא מובטח שבית המשפט ייתן את המענה הכולל המבוקש, מה גם שניהול הסכסוך בערכאה משפטית עלול לגרום להסלמה כוללת.

 

בדרך לשיפור המצב

אחד הגישורים המרגשים ביותר שחווינו ב"שולם" היה כאשר סכסוך גירושין בין בני זוג הביא לנתק של שלוש שנים בין אישה לאמו של הבעל – סבתם של ילדיה. במסגרת התהליך התברר שחלק גדול מהסכסוך נבע מתחושה של "התערבות יתר" של הסבים והסבתות בנושא גידול הנכדים ובעניינים כלכליים.

 

לאחר חמש פגישות עם כל המעורבים, הגיעו בני הזוג להסדרה כוללת של העניינים הכלכליים, חתמו על הסכם שלום בית והגיעו להבנות לגבי גבולות ודרכי תקשורת נכונות יותר. בשורה התחתונה, בני הזוג נשארו יחד, הקשר המשפחתי התחזק והם מתקשרים לאחל לצוות המגשרים שלנו חג שמח כבר כמה שנים מאז סיום הגישור.

 

הצעד הראשון בדרך לפתרון טמון בתשובה לכמה שאלות פשוטות שעל כל צד לשאול את עצמו: האם הסכסוך ייפתר, האם מצבי ישתפר? האם יש לי מניע אמיתי לפתור את הסכסוך? האם המצב עלול להחמיר?

 

אם התשובות לכל השאלות חיוביות – יתכן שיש צורך בעזרה של צד שלישי. פניה לגישור משפחתי באופן עצמאי עשויה לתרום לבריאות הנפשית של כל בני המשפחה, ומי שחוששים מפני הצעד הראשון יוכלו להיעזר בבן משפחה או בחבר שיצור עבורם את הקשר הראשוני עם המגשר. מטרת שיחת הטלפון הראשונה היא לברר את המצב הקיים ולסקור את הדרכים האפקטיביות לקידום הפתרון.

 

הגישור המשפחתי מציע דרך ייחודית ויעילה לחיבור מחדש של הנתק. בעוד שבשיחה משפחתית או בטיפול קונבנציונלי עורמים הצדדים עוד ועוד בעיות על השולחן וקשה למקד את הדיון ולפתור בעיות ספציפיות, תפקידו של המגשר הוא לסייע לצדדים לבדוק מה מסתתר מאחורי הכעס, להתמקד בפתרון של כל נקודה בנפרד ולהתוות את הדרך להמשך.

 

המכנה המשותף הרחב ביותר

דרך המלך בגישור תומכת בישיבה ראשונית משותפת לצדדים הנוגעים לסכסוך ובהכנת הקרקע לפתרון הבעיות המהותיות באמצעות גישור. בפגישה זו מברר המגשר מהם האינטרסים והמאוויים של כל צד, ולאחר מכן הוא מגדיר - בשיתוף עם הצדדים - את הנושאים החשובים לדיון.

 

אם מי הצדדים מעדיף להימנע מפגישה משותפת בשלב הראשון, אזי תיערך פגישה ראשונית עם כל צד בנפרד. השיחות הנפרדות עם הצדדים חסויות לחלוטין וכל צד רשאי להגיע לישיבה עם מלווה מטעמו.

 

תוך כדי התהליך מעצימים המגשרים את המכנה המשותף של הצדדים ובונים הסכמות לגבי מוקדי הקונפליקט בדרך למכנה משותף מוצק ויציב להבנה ולקשר משפחתי בריא ואוהב. ככל שהצדדים מצליחים לגשר על פערים רבים יותר – כך גדל עבורם הסיכוי להתחלה חדשה ובריאה.

 

את הדרכים המתגבשות להסדרת המחלוקות ניתן להעלות על הכתב בדרך להסדר כולל, שבמקרים מסוימים יכול להיבנות "תוך כדי תנועה" ולאפשר לצדדים לחוות את ההסכמות החדשות, ללמוד אותן ולבדוק אם הן מתאימות לצרכיהם.

 

ההליך מגיע לסיומו כאשר הצדדים מרוצים מההסדר הכולל כשיש בידיהם כלים להמשיך ולהתקרב גם מחוץ לחדר הגישור. ההסדר הסופי מקבל תוקף משפטי לאחר שחתמו עליו הצדדים, לרוב בתחושת הקלה משמעותית. במידת הצורך ההסדר הופך לפסק דין ומאושר על ידי בית המשפט.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
אילוסטרציה
shutterstock
עו"ד ניר בן נון
מומלצים