שתף קטע נבחר
 
צילום: AFP, רויטרס

שעון עזה, שעון קהיר

לצה"ל יש הישגים חרף האבידות. השעון המדיני עוד לא התחיל לתקתק ונתניהו ויעלון מאותתים על הרחבת הפעולה כלחץ על חמאס. וגם - ההפתעה שחסרה לגולני בסג'עייה

נראה שהציבור בישראל מתמודד היטב ומסוגל להכיל את בשורת האיוב על אובדן 13 חיילי גולני בתוך כמה שעות לחימה. נראה גם שראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון יעלון השתכנעו שזהו המצב. זה ניכר משפת הגוף שלהם וגם מתוכן מסיבת העיתונאים שערכו אמש (יום א') בקריה. הם לא שידרו פניקה וגם לא התנצלו - גם משום שלא היה על מה להתנצל, וגם משום שהרגישו ואף אמרו שהציבור מבין שהמלחמה צודקת וכי במלחמה כמו במלחמה, יש הרבה הפתעות קשות לעיכול.

 

נתניהו דיבר בפעם הראשונה על מערכת "צוק איתן" כעל "מלחמה על הבית". המסר של יעלון היה: "חייבים לנשוך שפתיים ולהמשיך". הוא נראה משוכנע לגמרי שהאסטרטגיה וגם הטקטיקה שהצבא נוקט בהנחייתו הן לעת עתה מרשם מנצח. לכן, גם הוא וגם ראש הממשלה הבהירו שהיעדים לא השתנו, אף כי ייתכן שכדי להשיגם, ראש הממשלה יצטרך לבקש את אישור הקבינט להרחיב את המבצע.  

 

נתניהו: מרכינים ראש, אך נמשיך ככל שיידרש    (צילום: ניצן דרור)

נתניהו: מרכינים ראש, אך נמשיך ככל שיידרש    (צילום: ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לפי שעה, יעדי מבצע "צוק איתן" נשארו: להביא לשקט בדרום; להחליש את חמאס צבאית ופוליטית; ולשקם את ההרתעה במטרה להשיג הפסקת אש יציבה לזמן ארוך. כשראש הממשלה נשאל אם הוא דבק ביעד של פירוז הרצועה, אמר דבר מעניין: "מה שלא יושג באמצעים מדיניים יושג באמצעים צבאיים". מכאן אפשר להבין שצה"ל לא יוציא את כוחותיו מהרצועה לפני שישראל תשיג אחד מהשניים: או מנגנון מדיני בינלאומי שיוודא שחמאס והג'יהאד האיסלאמי אינם בונים מחדש את ארסנל הרקטות ואת מערך מנהרות התקיפה, כולל מנגנון פיקוח בינלאומי שיוודא את ביצוע הדבר; או שצה"ל ימשיך לחפש ולהרוס מתקני ייצור, מחסני אחסון של רקטות ומשגרים מוטמנים עד שינוטרלו רוב הנכסים הצבאיים של חמאס שבאמצעותם הוא תוקף את ישראל.

 

ברור לגמרי היה מדבריו של ראש הממשלה שהוא מעדיף להשיג את התוצאה באמצעים מדיניים במהלך המשא ומתן על הסדר הפסקת האש. אך אם לא, הוא מתכוון לבקש מהקבינט לאשר לצה"ל להרחיב את הפעולה לאזורים נוספים של רצועת עזה, כולל העיר עזה עצמה, ולהעמיק במטרה לאתר ולמצוא גם מה שכרגע אינו מוכר וידוע למודיעין. פירוז הרצועה, אפילו אם יהיה חלקי, יצריך הרבה זמן שהייה בתוך בשטח, ועלול להגביר את מספר ההיתקלויות.

 

מיטוט חמאס - מחיר כבד מאוד

שר הביטחון הבהיר שהוא מוכן להסתפק בהשמדת אותו חלק ממערך מנהרות תקיפה שחודרות לשטח ישראל, שהתגלה עד עכשיו. אם מפני שהוא יודע שכבר נחשף הכול, או שהמודיעין שנאסף בחקירות השב"כ הבהיר לו שלא ניתן להגיע להרבה יותר, ולכן הוא מעריך שהפעולה בנוגע למנהרות תסתיים בתוך יומיים-שלושה. אבל כשמחברים את הדברים שאמר ראש הממשלה לדבריו של שר הבטחון, נראה שלפנינו עוד לפחות שבוע של המתנה, וכי צה"ל לא ייצא משטח הרצועה ואולי אף ירחיב את הפעולה במהלך שבוע עד עשרה ימים. בכל מקרה, ניכר מאמץ לסנכרן את השעון המדיני עם השעון הצבאי.

 

גבעתי ושריון בפעולות לאיתור מנהרה    (צילום: דובר צה"ל)

גבעתי ושריון בפעולות לאיתור מנהרה    (צילום: דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הבעיה היא שהשעון המדיני אפילו לא החל לתקתק, מכיוון שחמאס ממשיך לסרב לתיווך מצרי, ישראל מסרבת לתיווך קטארי, ועדיין אף אחד עוד לא קבע מה יקדם למה - הפסקת אש או מיקוח מדיני. השעון הצבאי, לעומת זאת, מתקתק מהר, ובקרוב עתיד למצות את עצמו. אנו עלולים להיקלע, כתוצאה מחוסר סנכרון בין שני השעונים, לדשדוש בביצה העזתית.

 

בהקשר זה, לראשונה נשמעים גם נתניהו וגם חלק משרי הקבינט כמי שאינם פוסלים על הסף את מיטוט חמאס ומוכנים לכך אף אם תידרש שהות צה"ל ברצועה לחודשים רבים - אולי אפילו שנה. נקווה שהרושם הזה, שמתקבל משיחות עם חברי קבינט ומדברי ראש הממשלה, מוטעה ולא ימומש, מפני שמיטוט חמאס ידרוש מישראל מחיר לא פשוט. לא רק בתחום הצבאי, אלא גם כלכלית. עד שיימצא ריבון חדש ברצועה - אולי אבו מאזן - אנחנו נצטרך לנהל שם את העניינים ולדאוג לאוכלוסייה אם נמוטט את חמאס.

 

עיר הקרבות

אשר לאירועי הלחימה של גולני בשכונת סג'עייה: סביר להעריך שהגורם העיקרי לכך שנתקלו בהתנגדות כה קשה היה היעדר ממד ההפתעה. ארבעה ימים לפני הכניסה לסג'עייה נדרשו תושביה להתפנות מבתיהם פעם אחר פעם על ידי צה"ל. לקראת הכניסה פתח צה"ל באש ארטילרית כבדה לפאתי סג'עייה - בדיוק כמו שעשה בסוף השבוע שעבר כשחטיבות נח"ל, גבעתי ושריון פתחו במהלך הקרקעי. לחמאס ולג'יהאד, אם כן, היו ארבעה ימים והתראה מוקדמת של כמה שעות שעומדים לעלות עליהם. לכן, בניגוד ללוחמי חמאס שנסו בסוף השבוע שעבר למחבואיהם כשפתאום פתח צה"ל במהלך קרקעי בכוחות מסיביים, הפעם הם הטמינו מלכודות, נערכו במארבי נ"ט והמתינו שחטיבת גולני בסיוע שריון ודחפורים תיכנס.

 

כוחות גולני נכנסים לרצועת עזה    (צילום: דובר צה"ל)

כוחות גולני נכנסים לרצועת עזה    (צילום: דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

סיבה נוספת היא שסג'עייה הייתה למעשה מתחם צבאי ערוך ללחימה שהוטמע בלב אוכלוסייה אזרחית. יש שם כל הנכסים הצבאיים שחשוב לארגונים העזתים לשמר: מסגריות לייצור רקטות, מעבדות לייצור חומרי נפץ, מחסני רקטות, משגרים מוטמנים, מפקדות, ומערכת מנהרות שנועדה לאפשר לפעילי הארגונים לנוע בין כל המתקנים האלה במהירות ובלי חשש מפגיעה מהאוויר. יש גם פירי מנהרות שמוליכים לישראל.

 

מיקומה של סג'עייה עושה אותה מקום מועדף מבחינת הטווח והתצפית - הן לירי על עוטף עזה והן לשיגור רקטות ארוכות טווח לעבר גוש דן וצפונה. לכן, לא פלא שחמאס והג'יהאד החליטו להילחם על סג'עייה, והיה להם זמן להיערך ללחימה כזאת.

 

גולני עשו את שלהם, לחמו וספגו אבידות, אבל די ברור שהמשיכו בביצוע המשימה, וגם בחילוץ חבריהם.

 זאת הייתה הסיבה שצה"ל פתח לפנות בוקר והמשיך בהרעשה חזקה של סג'עייה באמצעות ארטילריה, מטוסים, מסוקים וטנקים. היה חשש שחמאס ינסו לחטוף גופות של חיילים שהיו מוטלות ברחובותיהם, או פצועים מבין לוחמי גולני. כדי לחפות על החילוץ ולמנוע התקרבות, ירה צה"ל אל השכונה וכך נפגעו רבים בקרב הפלסטינים שלא היו מעורבים בלחימה - כולל נשים וילדים. תמונות אלה הזיקו לישראל, ועדיין מזיקות בזירה הבינלאומית. אבל כאמור, היה הכרח לפעול למניעת חטיפת חיילים חיים או ירויים. מתקבל הרושם שגם בקהילה הבינלאומית מבינים זאת.

 

הלקח המרכזי מהאירוע הוא שחייבים לנוע מהר וכל הזמן כדי למנוע פגיעות. וגם אם אתה נמצא בבית שבו נדמה לך שאתה בטוח, עליך להימנע מלהיחשף לקירות חיצוניים ולחלונות. כן, הכלל הזה נכון לא רק בשדרות, אלא גם בסג'עייה. התנהגות נכונה וקיר פנימי טוב מצילים ממוות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צהל
הרמטכ"ל גנץ
צילום: דובר צהל
מומלצים