צו 8: גוייסו למילואים - חשבון הבנק עוקל
חשבון בנק שעוקל, כרטיס אשראי שנחסם וצ'ק שחזר בתוספת עמלה גדולה במיוחד – למרות הבטחות הבנקים והגופים הממשלתיים לפיהם יגלו "רגישות גדולה יותר" בימים אלו, במיוחד כלפי חיילי המילואים ותושבי קו העימות, מסתבר שבשטח זה לא תמיד קורה
במדינת ישראל טרם חוקק חוק המגן על חיילי המילואים שגוייסו בצווי חירום, משלל ההתחייבויות הכלכליות בתקופה בה הם נקראו לשרת. עם זאת, גופים פיננסיים רבים וכן גופים ממשלתיים, הודיעו כי יאפשרו הקלות ויגלו "רגישות גדולה" והתחשבות בחיילי המילואים בתקופת לחימה זו.
חברות פיננסיות רבות גם מעניקות תמיכה לחיילים בסיוע בציוד וחבילות שי ואף תומכות בעובדיהם המגוייסים למילואים. אולם מסתבר שלמרות הרצון הטוב, מתגלים גם מקרים בהם אזרחים שגוייסו בצו 8 נתקלים בהתנהלות מאוד לא "תומכת" מאותם גופים.
החשבון נחסם: תבקש ממתקים מחברים
אורי אלחדיף גוייס בסוף השבוע האחרון בצו 8. בחשבון שלו בבנק לאומי היתה חריגה של 300 שקל. אורי התכוון לבצע הפקדה כדי לסגור את המינוס, אך טרם הספיק לעשות זאת והעדיף להצטייד במזומנים שנותרו לו, לתקופת המילואים הממושכת.
הוא תכנן ביום ראשון להתקשר לבנק ולהגדיל באופן זמני את מסגרת האשראי.
מבנק לאומי נמסר בתגובה: "העיקול של ביטוח לאומי בוצע באופן אוטומטי ועל כן נחסם כרטיס האשראי לשימוש. עם היוודע המקרה ולפנים משורת הדין, מנהלת הסניף הגדילה את מסגרת האשראי של אורי".
לדברי אלחדיף, בביטוח הלאומי הפתיעו לאחרונה בטענה שיש לו חוב מלפני 5 שנים. בעקבות זאת, הוא הגיע להסדר לסגירת החוב ב-10 תשלומים כאשר המועד הראשון לתשלום היה אתמול. "כבר הכנתי את הצ'קים, אבל מאחר שאני לא שם כדי לשלם, עוקל לי חשבון הבנק בלי התראה".
לדבריו, בעוד כמה ימים אמורים לרדת הוראות קבע לתשלומים על דירתו, כולל חשמל ומים. "לא נראה לי הגיוני שאני בצו 8, משרת את המדינה, ובינתיים הדירה אולי תנותק. כדי לשתות או לאכול אני נאלץ לבקש מחברים", אמר.
אמו, רחל, התקשרה אתמול לסניף הבנק וביקשה לברר כיצד ניתן לפתור את העניין. "ביטוח לאומי מקבלים קהל רק שלושה ימים בשבוע והפעם הבאה היא יום שלישי", היא מספרת, "ביקשתי מנציגת סניף הבנק שמכיוון שבני הוקפץ לצו 8 מהרגע להרגע, להוסיף לו אשראי של 300-500 שקל, והיא השיבה שהיא לא יכולה. היא הוסיפה שגם אם יוסר עיקול ביטוח לאומי, בני עדיין לא יוכל להשתמש בחשבון עקב החריגה".
רחל מוסיפה "בני הוא סטודנט ועובד כמלצר. לקחו אותו מהחיים והעבירו אותו לשגרת צבא. כשהוא יחזור הוא יוכל לשוב לטפל בעניינים האלה, אבל בינתיים הוא לא יכול לקנות שתייה ואוכל וזה ממש לא נעים ואף כואב. מילא אם היה מדובר בחריגה של 30 אלף שקל, אבל אלה 300 שקל שבגללם הכל חסום לו".
הצ'ק חזר: שלמי עמלה גדולה במיוחד
מקרה אחר ארע ל-ח' שגוייסה למילואים כבר לפני כשבועיים.
ח' היא סטודנטית הזכאית למלגה מקרן אימפק. המלגה משולמת במספר תשלומים במהלך השנה. בהתאם, ח' רושמת צ'קים למכללה כדי לשלם מכספי המלגה את שכר הלימוד שלה.
"צ'ק שרשמתי למכללה, חזר", היא מספרת ל-ynet, "התברר לי שהקרן טרם העבירה את המלגה לחשבון הבנק, בבנק אוצר החייל, אך המכללה ביקשה לפדות את הצ'ק שכבר מסרתי מראש והוא חזר".
"לא היתה לי אפשרות לדעת בכלל שלא נכנס כסף, כי אין לי נגישות לחשבון בתקופה הזו שאני במילואים, כך שלא יכולתי למנוע את החזרת הצ'ק. בכל מקרה, אני מבינה שהבנק צריך להחזיר אותו, אבל למה בגלל זה הוא גם גובה ממני לא פחות מ-66 שקל "עמלת החזרת צ'ק"? "ניסתי לדבר עם הבנק ולבקש שיפחיתו מהעמלה, אך הם הסבירו ש'אין מה לעשות'.
בעקבות פניית ynet, המקרים הללו נפתרו לשביעות רצונם של החיילים. אז למרות מאמציהן, אולי כדאי שהחברות יגלו קצת יותר רגישות.
מביטוח לאומי נמסר בתגובה: "מדובר בחוב ישן שהיה ידוע מזה זמן אך לא שולם. יחד עם זאת, עם קבלת פנייתכם ומשנודע שהאזרח שוהה במילואים העיקול בבנק בוטל. אנו רוצים לציין שהביטוח הלאומי אינו מקיים פעילות אכיפה ועיקולים במסגרת ה-40 ק"מ הסמוכים לרצועת עזה וכמו כן אינו מקיים פעולות אכיפה במסגרת הוצאה לפועל בכל הארץ, ולגבי עיקולי חשבונות בנקים הונחו הפקידים לעבוד בנושא זה ברגישות יתרה ולהתחשב במצב המיוחד".
מבנק לאומי נמסר: "לאחר בדיקת הנושא, עולה כי חשבונו של אורי אלחדיף עוקל על ידי ביטוח לאומי בשל חוב. חשוב לציין, כי מאחר והלקוח חרג ממסגרת האשראי שלו, העיקול של ביטוח לאומי בוצע באופן אוטומטי ועל כן נחסם כרטיס האשראי לשימוש. עם היוודע המקרה ולפנים משורת הדין, מנהלת הסניף הגדילה את מסגרת האשראי של אורי, ובכך שחררה את העיקול שהוטל על החשבון בשל החוב לביטוח לאומי, כך שאורי יכול כבר עתה להשתמש בכרטיס האשראי".
מבנק אוצר החייל נמסר בתגובה: "העניין טופל והעמלה הוחזרה ללקוחה. בנוסף הוצע ללקוחה אשראי בתנאים מיוחדים לסטודנטים שיוענק לה לפי בקשתה".