ציוצים מהבונקר: חמאס ניצח את פייסבוק
בכירי חמאס היו בחודש האחרון עמוק באדמה, אבל הם בהחלט נכחו בזירה הווירטואלית. הנייה העביר ל-205 אלף עוקבים תמונות מביתו ההרוס, חבריו תקפו בטוויטר את מדינות ערב. איך הגיבו כשפייסבוק סגר את דפיהם?
ב-2014 גם בחמאס הבינו כי התכנים עוברים דרך פייסבוק וטוויטר: לפני כשבוע נענה הקבינט לבקשת האו"ם להפוגה הומניטרית ליממה לרגל עיד אל-פיטר, וכולם חיכו למוצא פיו של חמאס. בעבר ציפו למסיבת עיתונאים גרנדיוזית, לנאום חוצב להבות או לראיון מיוחד, אבל הפעם הגיעה התשובה אחרי חצי שעה בחשבון הפייסבוק של דובר חמאס בעזה, סאמי אבו זוהרי: "אנחנו מסרבים להפוגה הומניטרית שלא כוללת את נסיגת צה"ל מהרצועה". כמה דקות לאחר מכן התפרסמו דבריו בכל כלי התקשורת הערביים.
עוד בחדשות:
- הפלסטינים רצים להאג, וגם ייחשפו לתביעות
- תושבי הדרום יכולים לישון בשקט? הערכה: לחמאס נשארו 3-2 מנהרות תקיפה
גם בימים שלאחר מכן הגיעו הבשורות בעניין הפסקת האש ברצועה מדף הפייסבוק של אבו זוהרי, שהפך ללשכת ההסברה האלקטרונית של חמאס, המגיבה בהתאם להתרחשויות בשטח. לעמוד 13 אלף עוקבים. בימים האחרונים הוא השיק גם חשבון טוויטר, שכבר יש לו יותר מ-500 עוקבים, וכתב: "אני שמח להיות עמכם בקשר בטוויטר".
לצד אבו זוהרי, שהפך במהלך המבצע לאחד הדוברים הבכירים של הארגון בעזה, יש עוד גורמים מחמאס המנסים לתקשר עם הציבור שלהם באמצעות הרשתות החברתיות. אחד מהם הוא פאוזי ברהום, גם הוא דובר מוכר של הארגון,
שבמהלך ימי המבצע השקיע את מאמצי ההסברה שלו בחשבון הפייסבוק לא רק נגד ישראל, אלא גם נגד מדינות ערב שנטשו את חמאס. גם תושבי הגדה היו על הכוונת שלו. "איפה הוד רוממותם והוד מעלתם?", תהה ברהום באחד הסטטוסים שלו בביקורת עוקצנית נגד מדינות ערב ובייחוד נגד מדינות המפרץ. בסטטוס אחר כתב: "שאלה לתושבי הגדה: למה נטשתם את עזה?". לסטטוסים שלו נחשפים 36 אלף עוקבים.
גם לבכירים אחרים בהנהגה המדינית בחמאס יש חשבונות טוויטר ופייסבוק, ובהם איסמעיל הנייה, ראש ממשלת חמאס לשעבר וסגן ראש הלשכה המדינית, ומחמוד א-זהאר, אך הם היו פעילים פחות במהלך המבצע. דווקא הנייה צייץ ביממה האחרונה ממעמקי מסתורו תמונה של קיר בצורת "מפת פלסטין", סמל לעמידה האיתנה. בנוסף הוא הצליח להעלות לטוויטר, שם יש לו 205 אלף עוקבים, תמונות מביתו ההרוס והריק שהפציץ צה"ל לפני כמה ימים.
גם בנו של הנייה, עבד א-סלאם, משתדל לתקשר עם הציבור בין הפצצה להפצצה.
כמה שעות לאחר שהפציץ צה"ל את ביתו הריק של הנייה, העלה בנו תמונות מההפצצה וניסה לשדר מסר של אחדות גורל בין ההנהגה לבין האזרחים אובדי העצות: "הפציצו את הבית שלנו, ואני אומר השבח לאללה. טיפת דם של ילד פלסטיני יקרה יותר מהבית שלנו".
עוד שתי דמויות שהפכו למרכזיות עבור העזתים ברשתות החברתיות הם דובר משרד הבריאות, אשרף אל-קודרה, הזוכה כבר בתקשורת העולמית לכינוי "סופר המתים", ודובר משרד הפנים, איאד בזם. קודרה מעדכן כל העת על ההרוגים והפצועים המגיעים לבתי-החולים, ובזם עסוק בעיקר בתעמולה ובאזהרת האוכלוסייה שלא לשתף פעולה עם ישראל בהפוגות הומניטריות ובהפצרות צה"ל לפנות את הבתים לקראת הפצצות. פעמים רבות שלח משרד הפנים מסר חריף לאזרחים ברשתות החברתיות שלא יעזבו את בתיהם לקראת ההפצצות.
בניגוד לקולות הרבים של אנשי הזרוע הפוליטית ברשתות החברתיות, בזרוע הצבאית של חמאס - גדודי עז א-דין אל-קסאם - יש קול יחיד, קולו של אבו עוביידה. יש לו חשבון טוויטר פעיל שעוקבים אחריו 66 אלף איש, אך הוא לא עודכן מתחילת המבצע. לזרוע הצבאית יש גם חשבון טוויטר בעברית, שנועד להיות כלי במלחמה הפסיכולוגית נגד ישראל.
גם בכירי חמאס מחוץ לעזה פעילים ברשת
אלה שיש להם יותר פנאי בימי המבצע לצייץ ולהעלות סטטוסים הם בכירי חמאס מחוץ לעזה, שמטבע הדברים אינם חווים את המתרחש ברצועה. אחד מהם הוא עיזת א-רישק, המקורב לחאלד משעל, המצייץ ומעלה סטטוסים ללא הרף ממקום מושבו בקטאר בניסיון להכתים את ישראל ולצייר אותה כאחראית למעשי טבח ובניסיון להרים את המורל של תושבי עזה.
הוא מנסה גם לצייר תמונה של תמיכה בינלאומית בתושבים בעזה. "בלגיה צובעת את הרכבות שלה בצבעי הדגל הפלסטיני כאות הזדהות עם העמידה האיתנה של עמנו בעזה. תודה, בלגיה", צייץ אתמול, וצירף תמונה של קרון רכבת בצבעי דגל פלסטין.
במקביל הוא לא חוסך ביקורת ממנהיגי מדינות ערב: "איפה הם מנהיגי מדינות ערב? מה הם עושים? זוהי צעקה של אישה פלסטינית בעזה שאיבדה את ילדיה תחת הריסות ביתם". הוא מעלה גם תמונות רבות ותרשימים הממחישים את ההרס בעזה, את הרג האזרחים המכוון, לטענתו, ואת ההישגים לכאורה של חמאס. בדומה לשאר דוברי חמאס גם הוא משמש כדובר של התנועה בימים אלה, ובייחוד מדווח על ההצהרות ועל הפעילויות של משעל. יש לו 16 אלף עוקבים בפייסבוק ו-58 אלף בטוויטר.
בכיר אחר הפעיל ברשתות החברתיות הוא מוסא אבו מרזוק, היושב בקהיר ומשמש כמתווך בין חמאס לבין הבכירים במצרים. גם הוא מעביר את מסרי הארגון לישראל, לתושבים ולעולם. בשבוע שעבר הוא אמר על רקע שיחתו עם ברק אובמה: "תושבי עזה מצפים ממך ליותר". בניגוד לא-רישק, אבו מרזוק משתמש בהרבה מלל ופחות בתמונות כדי להעביר את מסרי חמאס, וכן משתלח בראש הממשלה בנימין נתניהו ה"כושל" וה"מובס".
גם הוא מנסה לרומם את מצב רוחם של תושבי הרצועה: "הרבה הושג והרבה יושג למען העם שלנו, אם ירצה אללה. הישות הציונית נושאת באחריות המלאה על כל היעדים האזרחיים שהיא פגעה בהם. חשוב להדגיש כי כל ההרוגים של האויב הם אנשי צבא, ואילו 90% מההרוגים שלנו הם נשים, זקנים וילדים". יש לו יותר מ-8,000 עוקבים בפייסבוק ו-60 אלף בטוויטר.
דובר אחר מקטאר הוא חוסאם בדראן, שחבר לבליץ התקשורתי של חמאס ברשתות החברתיות ואף העלה קדימונים לקראת עלייתו לאוויר לראיונות בערוצי טלוויזיה. גם הוא עוקב מקרוב אחר התקשורת הערבית והישראלית. כך למשל בעקבות ראיון של ח"כ חנין זועבי באל-ג'זירה בחר בדראן לשבח אותה בחשבון הפייסבוק שלו.
אופיר וינטר מהמכון למחקרי ביטחון לאומי, שכתב מאמר על מערכת ההסברה של חמאס, אמר ל-ynet: "הקמפיין של חמאס מאורגן מאוד. לכן ניתן להניח שהמסרים בדפי הפייסבוק והטוויטרים של הבכירים זהים במידה רבה לדף המסרים הכללי שהארגון משתמש בו במהלך המבצע".
במאמרו כתב וינטר: "ערוצי אל-אקצה ואל-ג'זירה, אתרי אינטרנט ודפי פייסבוק הם במה לחמאס להעביר מסרים לארבעה קהלי יעד עיקריים: הפנים-פלסטיני, הערבי, הבינלאומי והישראלי. המאבק על דעת הקהל ממלא תפקיד חשוב במאמצי חמאס לגייס תמיכה פנימית, ערבית ובינלאומית בפעולותיו ולעצב את תודעת המערכה בהתאם ליעדיו ולהשפיע על השחקנים הרלוונטיים לתוצאותיה".
במהלך המבצע סגרה הנהלת פייסבוק את חשבונותיהם של א-רישק, אבו מרזוק, אבו זוהרי, מושיר אל-מסרי ועוד, אך הם לא נכנעו ופתחו דפי פייסבוק חדשים כדי להעביר את מסריהם ולתקשר עם הציבור. "הנהלת פייסבוק הוכיחה שהיא אינה דמוקרטית ולא מסוגלת להכיל דעות אחרות", התלונן א-רישק.