רפורמה? הביורוקרטיה בענף הסולארי עוד כאן
רפורמת הפרגולות ביטלה את הצורך בהיתר בנייה למי שיציב קולטים סולאריים קטנים לייצור חשמל מאנרגיית השמש. אלא שחברת החשמל ורשות החשמל, המאשרות את המתקנים, עדיין דורשות היתר כזה. חברת החשמל בתגובה: נשנה את ההנחיות מיום ראשון
רפורמת הפרגולות , אותה יזם משרד הפנים, נכנסה לתוקף בתחילת חודש אוגוסט. במסגרת הרפורמה נקבע בין היתר כי הצבת מתקן סולארי לייצור חשמל מאנרגיית השמש, בהיקף של עד 50 קילו ואט (קו"ט), לא יחייב עוד היתר בנייה מהרשות המקומית.
לכתבות נוספות במדור כלכלה ירוקה :
- בתוך שנה: גג הכנסת ייצר חשמל מהשמש
- להיט ברשת: כביש סולארי המייצר חשמל
- גם אתם יכולים: כך תייצרו חשמל סולארי
בחודשים האחרונים הנחו חברות בתחום את לקוחותיהן לדחות את הצבת המתקנים הסולאריים, ולהמתין לכניסתה של הרפורמה לתוקף. אלא מתברר שגם כעת, חברת החשמל ורשות החשמל עדיין דורשות היתר עבור הצבת מתקן סולארי בהיקף הנכלל ברפורמה.
עלות הוצאת ההיתר: עד 10,000 שקל
כך למשל, דני דנן, מנכ"ל חברת אנרפוינט ישראל, העוסקת בהתקנת מערכות סולאריות, פנה ב-4 באוגוסט לחברת החשמל, בבקשה לקבלת אישור עבור מתקן סולארי בבאר שבע. למרות שהרפורמה נכנסה לתוקף ארבעה ימים לפני פנייתו, חברת החשמל עדיין דרשה היתר בניה בטרם תאשר את המתקן.
"אנחנו מחכים להנחיות רשות החשמל בנושא", הסבירה לדנן ענת אורן-אלעד, הממונה על תעריפי החשמל בחברת החשמל, "בגדול, מה שהבנתי מהם, שהם ינחו להמשיך לדרוש היתר, עד שיתוקנו אמות המידה בהתאם. אנחנו ממלאים, כרגיל, אחר הנחיות הרשות".
"אנו רוצים שהם יפעלו לפי החוק ויציאו הנחיות מעודכנות", אמר דנן ל-ynet, "כחלק מרפורמת המרפסות הוציאו הנחיות שלא צריך היתרים לצורך התקנת מערכות סולאריות עד 50 קו"ט, והדבר חוסך את עלות הגשת הבקשה שעומדת על כ-10,000-5,000 שקל".
בחברת החשמל הסבירו בתגובה, כי רק כעת עדכנה רשות החשמל את ההנחיות, ובתחילת השבוע הבא תבוטל הדרישה להציג היתר בניה: "חברת החשמל פועלת על פי הנחיות הרגולטור - הרשות לשירותים ציבוריים-חשמל. ההנחיות בנושא יישום הפטור מהיתר בניה למתקנים פוטו-וולטאים קטנים (עד 50 קו"ט), שנקבע בתקנות, התקבלו אתמול (יום ג', א.ש). על-פי הוראת הרשות, ההנחיות החדשות יהיו בתוקף החל מיום ראשון 17.8.2014. החברה נערכת ליישום ההנחיות בכל המחוזות במועד".
בעלי המתקנים מקבלים 53 אגורות לקוט"ש
מתקנים בהיקף ייצור של עד 50 ואט הינם מתקנים קטנים ליצור חשמל. כיום מספר המתקנים הללו בישראל עומד על כ-10,000. כ-70% מהם מונחים על גגות של אנשים פרטיים, והיתר על גגות של מוסדות ציבור.
עלות התקנת מתקן כזה היא כ-330 אלף שקל, ובעבור יצור כל קוט"ש (קילוואט-שעה) מקבל בעל המתקן מחברת החשמל 53 אגורות. מתקן שכזה, שגודלו עד 600 מ"ר, יכול להפיק במשך שנה עד 85 אלף קוט"ש.