למען השלום: הקורבנות בקולומביה סולחים
12 קולומביאנים שחוו על בשרם את זוועות המלחמה העקובה מדם בין כוחות הצבא לארגון הגרילה FARC, הגיעו להשמיע את קולם בשיחות השלום. "אם אנחנו יכולים לעשות את הצעד ולהיפגש, למה לא כל שאר המדינה?"
עוד חדשות בעולם :
אובמה התערב בעיראק. למה בסוריה לא?
העוצר מופר במיזורי: רימוני עשן ברחובות לבחור את מי להציל מהאבולה, ומי ימות
12 קורבנות מכל הצדדים בסכסוך הקולומביאני פנו למתווכי שיחות השלום בהוואנה, בפעם הראשונה שבה קיבלו הזדמנות להשמיע באופן רשמי את קולם במהלך המשא ומתן. תהליך שמטרתו לסיים את המלחמה שגבתה את חייהם של 200,000 בני אדם.
בסך הכול, 60 קורבנות ידברו מול נציגי הממשלה ונציגי ארגון הגרילה FARC, שעובדים יחד להרכבת תוכנית שלום מקיפה יחד עם קובה, המדינה המארחת. "אם אנחנו, שהושפענו ישירות מהאלימות, יכולים לעשות את הצעד ולהיפגש, למה לא כל שאר המדינה? מדוע לא כל שאר המדינה יכולה לסלוח", אמרה קונסטנסה טורביי, שכל בני משפחתה הפוליטיקאים נהרגו על ידי FARC.
אחד מאחיה נהרג כשנחטף ב-1997. אח אחר, נשיא ועידת שלום, נרצח עם אמו וחמישה בני אדם נוספים בשנת 2000. היא ועוד 11 קורבנות של ארגון הגרילה הקולומביאני, כמו גם נציגי הצבא וארגונים ימניים צבאיים-למחצה דיברו עם עיתונאים לאחר הישיבה עם המתווכים שהתקיימה בדלתיים סגורות.
חואן מנואל סנטוס זכה שוב בבחירות לנשיאות שנערכו בחודש יוני לאחר שסיכן את עתידו הפוליטי בשל הסכמתו לשיחות השלום, בעוד יריבו אוסקר זולואגה ביקר את התהליך ואיים לקטוע אותו. קולומביאנים רבים מתנגדים לשיחות, ומעדיפים להמשיך בדיכוי הצבאי על FARC.
"אלה שלא מהמרים על השלום לא עברו מה שאנחנו עברנו", אמרה אנג'לה מריה גירלדו, שאחיה נחטף ונהרג על ידי ארגון הגרילה. קרוביהם של האחרים שהגיעו לישיבה נהרגו במקרי טבח שביצעו הצבא והארגונים הצבאיים-למחצה או נעקרו מבתיהם בשל הלחימה.
הופעתם בישיבה הוסיפה דרמה אנושית אישית לתהליך שהיה עד כה מלווה רק בהצהרות
מארגוני הגרילה ומהממשלה. "עבדתי עם קורבנות במשך 30 שנה בכל יבשת ובהרבה סכסוכים חמושים וזה הפך להיות אחת מהחוויות הכי מרגשות שחוויתי", סיפר פבריציו הוצ'שצ'יילד, נציג האו"ם המעורב בשיחות.
ועידה שבראשה עמדו האו"ם, הכנסייה הקתולית והאוניברסיטה הלאומית בקולומביה, היא שבחרה את הקורבנות, רבים מהם היו ממבקריו החריפים של FARC או של הצבא. תפקידם כמשתתפים רשמיים בשיחות הוא חסר תקדים בעולם, אמר הוצ'שצ'יילד. "כל אחד מהם מבטא נקודות מבט שונות על המלחמה אך כולם מעוניינים במדינה שבה ילדיהם ונכדיהם לא יצטרכו לסבול כמו שהם סבלו".