שר הרווחה נגד כיל: "לא נקבל סגירת מפעלים בנגב"
בלעדי ל-ynet: שר הרווחה מאיר כהן נפגש השבוע עם ועד העובדים של כיל והבטיח להם כי "סגירת מפעלים בנגב היא מציאות שלא נקבל". לדברי כהן, ראש הממשלה הנחה את השרים לבחון כיצד ניתן למנוע את סגירת המפעל
המאבק סביב מסקנות ועדת ששינסקי למיסוי משאבי טבע הולך ומחריף: שר הרווחה, ח"כ מאיר כהן (יש עתיד), יוצא נגד איומה של כימיקלים לישראל לסגור את מפעל המגנזיום בים המלח ולפטר את 800 עובדיו.
- ו' ששינסקי: כי"ל שוב מאיימת לצאת מישראל
- כיל מוטרדת: העובדים לא נאבקים בששינסקי
- תמלוגי כי"ל: עימות בין ששינסקי לשר שלום
כהן, ששימש בעבר כראש עיריית דימונה שבה גרים עובדים רבים של כימיקלים לישראל, נפגש השבוע עם נציגי העובדים והבטיח להם כי "סגירת מפעלים בנגב היא מציאות שלא נקבל". באותה הזדמנות ציין בפניהם כי בישיבת הממשלה האחרונה, שדנה בסיוע לישובי הדרום בעקבות מבצע "צוק איתן", העלה את נושא סגירת המפעל בפני ראש הממשלה. לדברי כהן, ראש הממשלה הנחה אותו, את שר הכלכלה נפתלי בנט ואת שר האוצר יאיר לפיד לבחון כיצד ניתן למנוע את סגירת המפעל.
בהמשך לכך, נפגש שלשום כהן עם ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל, בעלת השליטה בכימיקלים לישראל שמחזיקה ברישיון למפעלי ים המלח. במהלך הפגישה לא עלתה מצד כהן הצעה לפעול לריכוך או ביטול של המלצות ועדת ששינסקי, אף כי הנהלת כימיקלים לישראל הבהירה כי מבחינתה, סגירת המפעל היא כתוצאה מהמלצות הוועדה ומכלול הצעדים שבהם נקטה הממשלה בעניינה בשנים האחרונות. בכך רמזה כיל כי היא מעוניינת בריכוך של מדיניות התמלוגים בתמורה להימנעותה מסגירת המפעל.
ששינסקי: אין סיבה שיישום התכנית יוביל להפסדים
כהן אינו השר הראשון שפועל בנושא המלצות ועדת ששינסקי והשפעתן על כימיקלים לישראל. בחודש שעבר הביע שר האנרגיה והמים, סילבן שלום (המשמש גם כשר לפיתוח הנגב והגליל) את דאגתו מכך שיישום המלצות הוועדה יוביל לפיטורי עובדים בנגב בפני יו"ר הוועדה, פרופ' איתן ששינסקי.
ששינסקי השיב לשלום כי מכיוון שההמלצה העיקרית במחלוקת היא הטלת מס על רווחים גבוהים במיוחד, אין חשש כי יישומה יוביל חברה כלשהי להפסדים, מכיוון שהמס יופעל רק על חברות שהשיאו כבר רווח רב לבעליהן. מכיוון שכך, טען ששינסקי, הטלת המס אינה יכולה להוות עילה לפיטורים.
ההמלצות העיקריות של ועדת ששינסקי, שפורסמו להערות הציבור, הן הטלת תמלוגים בשיעור אחיד של 5% על הכנסות מניצול משאבי טבע של מדינת ישראל והטלת מס רווחי יתר של 42% על רווחים שמעבר ל-11% תשואה על הנכסים. ההמלצות צפויות להכניס לקופת המדינה כחצי מיליארד שקל בשנה.
בכיל קיבלו את ההמלצות בהתנגדות עזה. בשלוש השנים האחרונות ספגה החברה מספר "מהלומות" מצד המדינה ובהן, ביטול הפטור ממס חברות שממנו נהנתה עד שנת 2012, העלאת התמלוגים על הפקה של יותר מ-1.5 מיליון טון אשלג וחיוב החברה לממן 90% מעלויות קציר המלח (כ-3 מיליארד שקל).
על רקע זה הודיע מנכ"ל כימיקלים לישראל, סטפן בורגס, כי החברה תפסיק להשקיע בישראל. זמן קצר לאחר מכן הודיעה הנהלת החברה כי היא תסגור את מפעל המגנזיום ותערוך קיצוצים במפעל תרכובות הברום שלה. בהנהלת החברה הבהירו כי מדובר בהכנה לקראת ההשלכות הפיננסיות של יישום המלצות ועדת ששינסקי, ואף שלחו מכתב לעובדי מפעל הברום, שבו טענו בפניהם כי על מנת למנוע את הפיטורים יש לפעול נגד יישום מסקנות ששינסקי.