שתף קטע נבחר

 

וידוי על הכנסות: מי צריך לדווח לרשויות המס?

רשות המסים פועלת בתקופה האחרונה להרחבת כמות המדווחים על הכנסותיהם מדי שנה. אז מי חייב בדיווח, ומה יקרה אם לא אדווח?

אם חשבתם שאתם פטורים מהגשת דו"ח שנתי לרשות המסים, כדאי שתחשבו שוב. רשות המסים פועלת בימים אלה להגדיל את מספר האנשים החייבים בהגשת דו"ח שנתי למס הכנסה, בין היתר, באמצעות שינויי חקיקה שהיא מקדמת.

 

פנייה לרשות המסים: לא להכיר בהוצאות השבת

 

רשות המסים מתנגדת, מצד אחד, לחובת דיווח כללית כפי שמקובל במדינות רבות בעולם, אך מצד שני, היא מעוניינת להרחיב את הדיווח, ובמיוחד לתפוס את אלה שחייבים בדיווח ומתחמקים מכך. רשות המסים משקיעה לאחרונה מאמצים רבים באיתור מעלימי מס ובאכיפה קפדנית, כך שאם אתם חייבים בהגשת דו"חות ולא עשיתם זאת, כדאי לכם לתקן את המחדל בהקדם, ובמקרים המתאימים לבחון הגשת בקשה לגילוי מרצון.

 

מי חייב בהגשת דו"ח שנתי?

לאור העובדה כי בישראל לא קיימת חובת דיווח כללית, רוב תושבי ישראל פטורים בעיקרון מהחובה להגיש לרשות המסים דו"ח שנתי על הכנסותיהם. הכלל לגבי חובת הגשת דוחות שנתיים הוא, שכל יחיד בישראל חייב בהגשת דו"ח שנתי לרשות המסים, אלא אם הוא פטור במפורש מלעשות כן.

 

בהתאם לתקנות מס הכנסה העוסקות בפטורים בעניין זה, נקבע פטור מהגשת דו"ח לאוכלוסיה מסוימת, בהתקיים תנאים שונים. לרוב, הפטור מהגשת דו"ח ניתן לשכירים ולבעלי הכנסות אחרות אשר מנוכה מהכנסותיהם מס במקור. רשות המסים כאמור אינה מעוניינת להחיל חובת דיווח כללית, אלא להרחיב את מעגל המדווחים לצורך העמקת הגבייה, וזאת באמצעות מספר פעולות המתוארות להלן.

 

מה קורה אם לא הגשתי דו"ח?

אם אתם לא מגישים דו"חות מס הכנסה מכל סיבה שהיא, רשות המסים עשויה לפנות אליכם ולדרוש הסברים. רשות המסים שלחה לאחרונה מכתבי דרישה למעל 100,000 ישראלים ובו בקשה שיגישו דו"חות וזאת בעקבות מידע ראשוני שהיה בידי רשות המסים.

 

למכתב הדרישה של רשות המסים מצורף טופס 5329 המקובל לפתיחת עסק, וזאת למרות שהנמענים של הטופס אינם בעלי עסק. רשות המסים מבקשת לחייב חלק ניכר מהאנשים ברשימה האמורה בהגשת דו"ח שנתי למס הכנסה, וכמובן הצהרה על הון בישראל ובחו"ל.

 

רשות המסים עשויה במקרים מסוימים לנהל הליך פלילי נגד אנשים אשר נמנעו מדיווח, ולפיכך מומלץ להסדיר את הדיווחים בהקדם האפשרי, בין היתר, באמצעות פנייה לרשות המסים בהליך גילוי מרצון כאמור.

 

האם צריך לדווח על השקעות בני"ע?

הפעולה השנייה שנקטה רשות המסים, אשר כבר בתוקף, הייתה לקבוע חובות דיווח על משקיעים בניירות ערך, לרבות שכירים. פקודת מס הכנסה אמנם מחייבת הגשת דוח שנתי, אך תקנות מס הכנסה פוטרות מהגשת דוח את מרבית האנשים, לרבות העוסקים בניירות ערך. התקנות בעניין זה קובעות תקרה להכנסה הפטורה מדיווח, וכעת רשות המסים הקטינה את התקרה.

 

עד היום המשקיעים בשוק ההון נדרשו לדווח לרשות המסים על כלל הכנסותיהם רק כאשר מחזור המכירות של ניירות הערך שלהם עלה על 1.8 מיליון שקל, ואילו לאחר תיקון החקיקה, המשקיעים יצטרכו לדווח כבר כשיגיעו למחזור של 800 אלף שקל.

 

מדובר ללא ספק בשינוי משמעותי, ובמיוחד לאור העובדה כי השינוי חל באופן רטרואקטיבי במובן זה שמשקיעים רבים בשוק ההון יצטרכו להגיש לרשות המסים דו"ח שנתי החל משנת 2013.

 

מי עוד עשוי להיות חייב בדיווח?

רשות המסים יזמה שלוש פעולות נוספות באמצעות פרק המסים בחוק ההסדרים החדש, כמפורט להלן:

 

• קביעת חיוב בהגשת דו"ח שנתי לרשות המסים על כל נהנה בנאמנות שהוא תושב ישראל, שמלאו לו עשרים וחמש שנים.

 

• קביעת חיוב בהגשת דו"ח שנתי לרשות המסים על כל מי שמתקיימת בו החזקה כי הוא תושב ישראל, בהתאם לקבוע בהגדרת "תושב ישראל" בפקודת מס הכנסה, אף אם אותו אדם אינו מגדיר עצמו תושב ישראל.

 

• קביעת חיוב בהגשת דו"ח שנתי לרשות המסים ביחס לתושב ישראל, שבשנת המס העביר כספים לחו"ל בסכום כולל של חצי מיליון שקלים או יותר.

 

מה עושים אם לא דיווחתי?

השלב הראשון הוא לברר האם חלה עליכם חובת דיווח. ייתכן מאוד שאתם פטורים מלדווח בהתאם להוראות החקיקה ו/או תקנות מס הכנסה. אם אתם חייבים בהגשת דו"ח לרשות המסים ולא עשיתם זאת, יש לבחון הגשת בקשה לרשות המסים בהתאם לנוהל החדש לגילוי מרצון.

 

הנוהל פורסם על מנת לתת הזדמנות אחרונה לתושבי ישראל לדווח על הכנסות ונכסים לא מדווחים, ובכלל זה חשבונות בנק סודיים בחו"ל, לפני שאלה ייחשפו על ידי הרשות.

 

ד"ר אבי נוב הוא עו"ד לדיני מסים המייצג לקוחות בבקשות לגילוי מרצון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים