פרס נובל הוענק לכלכלן הצרפתי ז'אן טירול
שלושה ימים לאחר ההודעה על הזוכים בפרס נובל לשלום, ועידת פרס נובל העניקה את פרס נובל לכלכלה לפרופ' ז'אן טירול מצרפת, עבור מחקרו אודות כוחות השוק ורגולציה
אחרי הזוכים בפרסי הספרות , השלום , הכימיה , הפיזיקה והרפואה - פרס נובל בכלכלה הוענק לפרופ' ז'אן טירול מצרפת על מחקרו שהתמקד בפיקוח על חברות גדולות כדי למנוע ממונופולים לפגוע בצרכנים. הפרס הוענק בשטוקהולם, במימון בנק שבדיה ועל ידי האקדמיה המלכותית השבדית למדעים, והיה הפרס האחרון שהעניקה הועידה השנה. ynet העביר שידור חי ממסיבת העיתונאים.
לכתבות נוספות בערוץ הכלכלה
"המורה אמרה לי בשיעור כימיה - זכית בנובל"
בחנו עצמכם: מה אתם יודעים על פרסי הנובל?
טירול בן ה-61, חוקר מאוניברסיטת טולוז, זכה עבור מחקרו על כוח השוק ורגולציה, אשר סייע למתן את כוחן של חברות חזקות. "זאן טירול הוא אחד הכלכלנים המשפיעים ביותר בזמננו", נאמר בעת הענקת הפרס. "יותר מכל, הוא הבהיר איך להבין ולהסדיר תעשיות עם מספר חברות חזקות".
מחקרו של טירול התמקד באופן שבו יש לפקח על חברות גדולות כדי למנוע ממונופולים לפגוע בצרכנים. בתגובה להודעת הזכייה, מסר טירול כי הוא "נרגש מאוד". טירול יקבל פרס בשווי 1.1 מיליון דולר.
אחד מהמועמדים לפרס היה פרופ' ישראל קירזנר בן ה-84, אמריטוס בבית הספר לכלכלה באוניברסיטת ניו יורק ורב אורתודוקסי. פרופ' קירזנר היה מועמד על מחקר בנושא היזמות, לצד עמיתו פרופסור וויליאם באומול מאותה המחלקה.
מועמדים אחרים היו פרופ' פיטר היואיט ופרופ' פיליפ אגיון המועמדים יחד עבור מחקר משותף בתיאוריות של צמיחה, ופרופ' מארק גרנובטר מאוניברסיטת סטנפורד, אשר עבור מחקרו בתחום הכלכלה הסוציולוגית.
עד כה זכו בפרס נובל לכלכלה שני ישראלים: ב-2002 הפסיכולוג הישראלי-אמריקני דניאל כהנמן הוכרז כחתן פרס נובל בכלכלה על מחקריו בתחום קבלת החלטות ושיפוט, היוריסטיקה וכלכלה התנהגותית. בשנת 2005 זכה פרופסור ישראל אומן בפרס נובל לכלכלה, על הגברת ההבנה בנושאי עימות ושיתוף פעולה במסגרת תורת המשחקים.
הזוכים בשנה שעברה: האמריקנים פאמה, הנסן ושילר
בשנה שעברה זכו בפרס החוקרים האמריקנים יוג'יין פאמה, לארס פיטר הנסן ורוברט שילר, עבור "הניתוח האמפירי שלהם של מחירי נכסים". שילר הוא מאוניברסיטת ייל והשניים האחרים מאוניברסיטת שיקגו. שלושתם התחלקו בסכום של כ-1.25 מיליון דולר.
רוברט שילר, שהרצה בעבר בישראל, הוא אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם. הוא חזה את פקיעתן של שתיים מהבועות הכלכליות הגדולות במאה השנים האחרונות - בועת המניות של 2000 ובועת הנדל"ן של 2007.
לארס פיטר הנסן הוא פרופסור לכלכלה באוניברסיטת שיקגו. ידוע בתור מיקרו-כלכלן, המתמקד בקשר שבין הסקטורים הריאליים לסקטורים הפיננסיים של הכלכלה. הוא פיתח תיאוריות סטטיסטיות הקשורות בתמחור נכסים, עבודה ומימון.
יוג'ין פרנסיס פאמה ידוע על עבודתו בתיאוריית תיקי השקעות ותמחור נכסים, הן מבחינה תיאורטית והן אמפירית. הוא בעל תואר דוקטור מבית הספר לעסקים בות' באוניברסיטת שיקגו. את הדוקטורט שלו ליווה זוכה פרס נובל בעצמו, מרטון מילר. את כל קריירת ההוראה שלו בילה פאמה באוניברסיטת שיקגו.