שתף קטע נבחר

כהן, גרושה ומרוץ הסמכויות: מי יפסוק מזונות?

במסגרת הליכי גירושים מיהר בעל להגיש תביעה בבית הדין הרבני, בתקווה ששם לא יחויב בתשלום מזונות. בית משפט אזרחי העמיד אותו במקומו

פסק דין משמעותי עבור בני זוג המתעמתים במסגרת הליכי גירושים ולוקחים חלק בתופעת "מרוץ הסמכויות ": בית המשפט לענייני משפחה בירושלים קיבל תביעת מזונות ומשמורת שהגישה אישה, ודחה את דרישת בעלה לקיים את הדיון בבית הדין הרבני, אף שהיה הראשון להגיש את התביעה. השופט דניאל טפרברג הורה לדחות את בקשת הבעל בטענה שתביעתו הוגשו בחוסר תום לב ובחוסר כנות.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

התופעה שבמסגרתה נאבקים בני זוג בסוגיה היכן לנהל את הליכי הגירושים מכונה "מרוץ הסמכויות". משמעותו היא שבן או בת זוג מקדימים להגיש תביעה משפחתית לערכאה השיפוטית הנוחה להם – הרבני או בית משפט אזרחי – ובכך חוסמים את בן הזוג האחר מלהגיש תביעה באותו עניין לערכאה מקבילה.

 

במקרה זה היה הבעל הראשון להגיש את תביעת הגירושים לבית הדין הרבני, והוא כרך בה גם את סוגיית המשמורת ומזונות. יום למחרת הגישה האישה את תביעתה לבית המשפט לענייני משפחה. הבעל, כאמור, טען שמאחר שהקדים את אשתו, הסמכות נתונה לבית הדין הרבני.

 

מדובר בבני זוג שהתחתנו ב-2003 בנישואים אזרחיים בבולגריה, כיוון שלא יכלו להינשא כדת משה וישראל מאחר שהאישה הייתה גרושה והבעל כהן. באוקטובר 2012 הגישה האישה לראשונה תביעות מזונות ומשמורת לבית המשפט לענייני משפחה, אולם הן נמחקו לאחר שהבעל הבטיח לה שיצליחו להסדיר את הפרידה בהסכמה.

 

אלא שבחלוף שנה וחצי, בעודו מבטיח לה שעורך דינו עמל על ניסוח הסכם גירושין, פנה הבעל לבית הדין הרבני והגיש את תביעתו בעילה של "נישואי איסור" בין כהן לגרושה. המשמעות היא שרוב הסיכויים שבית הדין הרבני לא יפסוק מזונות ל"אישה האסורה".

 

למחרת, כאמור, הגישה האישה את תביעותיה וטענה שתביעת הבעל הוגשה במחטף. היא הציגה לשופט טפרברג התכתבויות בוואטסאפ המוכיחות לכאורה שבעלה כלל לא רוצה להתגרש.

 

"חוסר תום לב זועק"

השופט אישר את עמדת האישה וקבע שהתביעה לרבני לא הוגשה בכנות. התכתובות שהציגה האישה, פסק, העידו שניסה "להרוויח זמן" כדי להרדים ולהקדים אותה. השופט גם הביע תמיהה על התעקשות הבעל להתנהל מול בית הדין הרבני: כיצד ייתכן שאדם שנישא לאישה בידיעה שהיא גרושה והוא כהן מגיש כעת תביעה המבוססת על כך שאלו הם נשוי איסור?

 

עילה זו, קבע השופט, "ראוי היה שלא תישמע". הדבר רק מחזק את הסברה שהסיבה להתעקשותו לנהל את ההליכים ברבני היא למנוע מהאישה מזונות לנוכח נישואי האיסור. "התנהלות זו... היא בבחינת חוסר תום לב זועק שיש בו בלבד כדי לאיין את כנות תביעת הגירושין והכרוך לה", סיכם השופט.

 

משכך נדחתה בקשת האיש והוא חויב בהוצאות של 1,500 שקל. התביעות יתנהלו בבית המשפט לענייני משפחה.

 

וזהו מוסר ההשכל: תביעות יש לנהל בתום לב ובידיים נקיות. כריכה חייבת להיות כנה ולא ניתן להשתמש בה ככלי להשגת יתרונות כלכליים או דיוניים. ובאופן כללי, כדאי שהמחוקק ישים קץ ל"מרוץ הסמכויות" ויפה שעה אחת קודם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים