תביעה: המדינה רצתה למגן – הדירות ניזוקו
על רקע ירי הקטיושות בשנות ה-80 נבנו חדרי ביטחון לתושבים בקריית שמונה, אבל עם השנים התגלו סדקים ושקיעה של הרצפה. מי אחראי לכך?
כעשור אחרי שהוגשה הגיעה לאחרונה לסיומה תביעה שהגישו תושבות קריית שמונה בגלל נזקים שנגרמו לדירותיהן כתוצאה מפרויקט מיגון שביצעה המדינה לפני עשרות שנים. התובעות, שתי בעלות דירות בעיר, דרשו פיצוי של 260 אלף שקל, אולם בית משפט השלום בנצרת קבע שכל אחת מהן תקבל 21 אלף שקל בלבד.
במהלך שנות ה-90 החלו דיירים לדווח על "שקיעה" של חדרי הביטחון ולאחר בדיקות הוחלט לתקן 39 בניינים שהצריכו חיזוק וייצוב. במסגרת הפרויקט חוזקו הבניינים במטרה לשפר את עמידותם בפני רעידות אדמה. לפרויקט הוקדש תקציב של 22 מיליון שקל.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- של מי הקלפים? אסטרולוגית נתבעה והפסידה
- המפוטר מת - אחייניתו המשיכה את תביעתו
- תביעת סייעות: נפגענו ממשבר ברשת החרדית
- כלבה חזרה מהפנסיון ומתה. של מי האחריות?
בסוף שנות ה-70, על רקע איום הקטיושות הגובר מדרום לבנון, החליטה המדינה למגן בנייני מגורים בקריית שמונה ולהוסיף להם חדרי ביטחון. המיגון, שבוצע על ידי משרד הביטחון בשיתוף משרד הבינוי והשיכון, כלל הצמדת "מגדל" של חדרי ביטחון לבניין קיים ופתיחת מעברים בין החדרים הממוגנים לדירות הצמודות.
רטיבות
תביעה: קנינו דירה עם רטיבות ב-8 מיליון שקל
עו"ד גרגורי קורזינר
בני זוג שעלו מאנגליה רכשו דירת פאר בהרצליה פיתוח, וגילו שהחול מתחת לריצוף ספוג מים. הם תבעו פיצוי של מיליון שקל. מה חשב על כך השופט?
אלא שלא כולם היו מרוצים מהשדרוג, וב-2005 הוגשה שתי דיירות באחד הבניינים את התביעה. הן טענו שהעבודות גרמו לנזקים קשים בדירותיהן: סדקים בקירות, עיוות מפלס הרצפה ומשקופי הדלתות, נפילת פנלים ופגיעה במערכות המים, הביוב והחשמל.
סכום התביעה הורכב מהחזר ההוצאות שהוציאו במהלך השנים על תיקון ליקויים שנגרמו מהעבודות, פיצויים בגין עוגמת נפש ורכיבים נוספים.
אפשר לתקן בקלות
המדינה התגוננה וטענה שהעבודות בוצעו על פי היתר של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ובפיקוח מקצועי של משרד מהנדסים מומחה. עוד טענה כי הסדקים המדוברים אינם מבניים ואינם מסכנים את יציבות הבניין. לדבריה, מצב הדירות היה לקוי עוד לפני ביצוע הפרויקט, והתובעות ככל הנראה מנסות "להעמיס" את הנזקים הישנים על גבה.ההגנה ציינה שאף שלא הייתה ודאות כי מקור הסדקים בעבודותיה, היא הסכימה לפנים משורת הדין לתקנם, אך נתקלה בהתנגדות התובעות שמנעו כניסת קבלן ומפקח לדירות. המדינה הגישה הודעה צד ג' כנגד הקבלן המבצע.
מומחה מטעם בית המשפט קבע כי מקור הסדקים הוא בגילו של הבניין אך אישר כי אלה הוחרפו עקב העבודות. עם זאת, הוא ציין שהסדקים אינם פוגמים ביציבות הבניין וכי ניתן לתקנם בקלות ובעלות מזערית של 14,668 שקל לדירה. המומחה שלל כל קשר בין העבודות לבין הנזקים האחרים.
השופטת עינב גולומב קיבלה את התביעה באופן חלקי בהתבסס על חוות דעתו של המומחה. מאחר שלמדינה היה חלק מסוים בהחמרת הסדקים, היא חייבה אותה לפצות כל אחת מהתובעות ב-21 אלף שקל ובהוצאות משפט של 12,000 שקל.
השופטת דחתה את ההודעה לצד ג' וקבעה, כי לא נמצאו פגמים בעבודת הקבלן, שפעל בהתאם לתוכניות ולהנחיות שקיבל מהמדינה. לפיכך המדינה גם תשלם הוצאות בסך 10,000 שקל לקבלן.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד ארז הימן עוסק בדיני מקרקעין
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים