המדינה נתבעה: קבורה עלתה עשרות אלפי ש'
שני קשישים שביקשו לקבור את יקיריהם בבית עלמין אזרחי נדרשו לשלם 15 ו-18 אלף שקל, בניגוד לחוק. שופט קבע שהמדינה התרשלה באופן חמור
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- מרוויחה כמו הגרוש? לא תקבלי ממנו מזונות
- פרידה זולה: מתי אפשר להשתחרר מהכתובה
- התלמיד יפוצה 11 שנים אחרי הקטטה בביה"ס
- חשש לחיסול: נשלח לכלא ולא לעבודות שירות
בספטמבר 2010 נדרשה אלמנתו של קשיש מכפר הגמלאים בבני דרור לשלם על קבורתו בבית העלמין האזרחי בכפר סבא 15 אלף שקל. בינואר 2011 נאלץ תושב רעננה לקבור את אשתו המנוחה באותו בית עלמין בעלות של 18 אלף שקל, לאחר שנאמר לו שרק תושבי כפר סבא זכאים להיקבר שם במימון המדינה.
כל אחד מהשניים הגיש תביעה נפרדת נגד המדינה, ושתי התביעות אוחדו והועברו לבית משפט השלום בכפר סבא. כל אחד מהתובעים טען שהמדינה הפרה את החוק והתרשלה כשלא וידאה שכל אזרח בישראל יוכל להיקבר בחינם. הם הוסיפו שהמדינה לא דאגה להכשרת כמות מספקת של בתי עלמין אזרחיים והיא לא מעניקה לציבור מידע מספק בנושא.
המדינה השיבה כי לרשות התובעים עמדה האפשרות לקבור את יקיריהם בחינם בבית העלמין האזרחי בעמק חפר, אך הם לא עשו זאת. לכך השיבו התובעים שבזמן אמת כלל לא ידעו על האפשרות הזו, מה שמחזק את טענתם שהמדינה לא מעמידה מספיק מידע לציבור.
המדינה המשיכה וטענה שככל שהתרשלה או הפרה את החוק – אין קשר סיבתי לנזק שנגרם לתובעים, שכן גם אם הייתה מספקת יותר מידע, התשלום עבור הקבורה בכפר סבא לא היה נמנע.
לא מתקבל על הדעת
השופט מיכאל קרשן הזכיר שחוק הזכות לקבורה אזרחית קובע שלכל אדם הזכות להיקבר לפי השקפת עולמו. לפיכך, המדינה התרשלה באופן חמור ביישום הוראות החוק, בין היתר כשלא העבירה תקציבים להקמת בתי עלמין אזרחיים אף שאין כמות מספקת של בתי עלמין כאלה. עוד נקבע שהמשרד לשירותי דת נכשל במסירת מידע חיוני לציבור: הוא לא טרח להפיץ חוברת הדרכה בנושא, לא פרסם בציבור מפת אזורי קבורה אזרחית ובאופן כללי לא העניק לאזרחים מענה הולם.
השופט קבע כי אין ספק שנגרם לתובעים נזק, שכן הם שילמו הון לא מבוטל עבור שירות שהמדינה הייתה אמורה לספק בחינם. דרישת המדינה שבשעת יגון כבד ינסו בני משפחת הנפטר לשוחח עם המשרד ולברר מהן האפשרויות העומדות לרשותם – אינה מתקבלת על הדעת.
השופט הוסיף שבהחלט קיים קשר סיבתי בין התרשלות המדינה לנזק הכלכלי של התובעים, וחייב את המדינה בפיצוי: לתובע ישולמו 18 אלף שקל ולתובעת 15 אלף שקל. המדינה חויבה גם בהוצאות ושכר טרחת עו"ד של שני התובעים בסך 11 אלף שקל.
לדברי עו"ד יקי רנד, העוסק בדיני נזיקין, מדובר בפסק דין חשוב מאוד, שכן הוא קובע כי המדינה אחראית לנזקים שנגרמים לאזרחיה בעוד היא "גוררת רגליים" ביישום חוקים ותקנות: "ניתן לראות בפסק הדין ביטוי למגמה המרחיבה את האחריות השלטונית וחיזוק לתביעות עתידיות של אזרחים הנפגעים מאוזלת ידן של הרשויות, גם ביחס לחוקים אחרים".
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובעים: עו"ד אורלי ארז-לחובסקי
- ב"כ הנתבעת: עו"ד משי חריף וולף מפרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי)
- עו"ד יקי רנד עוסק בדיני נזיקין
- המגיב לא ייצג בתיק