שתף קטע נבחר

דיפלומט ישראלי טען: גובים ממני מס גבוה מדי

נספח התרבות בשגרירות בטוקיו פנה לבית המשפט המחוזי לאחר שהתברר לו שהוא חייב סכום כסף נוסף למס הכנסה. השופט יונה אטדגי דחה אותו

דיפלומט ישראלי שהועסק מטעם משרד החוץ בשגרירות ישראל בטוקיו סבר שנגבה ממנו מס הכנסה בשיעור גבוה מדי, ופנה לבית המשפט בטענה שהחוק מפלה אותו בהשוואה לאזרח המתגורר בארץ. אולם בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע שהדיפלומט לא יכול לבחור לסירוגין מתי לשנות את החוק, ודחה את הערעור שלו.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

הדיפלומט החל לעבוד בספטמבר 2011 כנספח תרבות מטעם משרד החוץ בשגרירות ישראל בטוקיו. בשנה זו, שמתוכה עבד ארבעה חודשים בלבד ביפן, הוא הרוויח בסך הכול כ-240 אלף שקל. כמחצית מהכנסותיו היו ממשכורת ומעסק בישראל, וכמחציתן ממשכורתו ממשרד החוץ.

 

הדיפלומט ניכה מהכנסותיו הוצאות של 3,152 דולר בהתאם לכללי מס הכנסה שחלים על בעלי הכנסה מעבודה בחו"ל, ומשרד החוץ שילם במקומו מס של 11,821 דולר נוספים עבור הטבות שונות שקיבל.

 

פקיד השומה חישב את המס שצריך היה המערער לשלם על הכנסותיו בחו"ל ובישראל, וקבע שמערער נותר חייב מס של כ-10,000 שקל.

 

בערעור שהגיש למחוזי טען הדיפלומט כי הכללים החלים על בעלי הכנסה מעבודה בחו"ל נחקקו במטרה להיטיב איתם, ולכן אין להפעיל את הכללים לרעתו. הוא הוסיף כי חישוב המס בדרך זו מפלה אותו לרעה לעומת תושב שהפיק את אותה הכנסה בישראל, וכי הדבר מהווה פגיעה בקניינו לפי חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

 

לחילופין, טען המערער, כי השגרירות בטוקיו מוגדרת כשטח טריטוריאלי ישראלי, ולכן גם משכורתו מהעבודה בשגרירות נחשבת להכנסה שהופקה בישראל. כך או כך, טען, יש לחשב את הכנסתו לפי פקודת מס הכנסה ולא לפי הכללים החלים על הכנסה מחו"ל.

 

פקיד השומה טען כי הכללים שהמערער עצמו נהג לפיהם כשניכה הוצאות מסוימות, לא נועדו בהכרח להיטיב עם העובדים, אלא נועדו להתאים את שיעורי המס וההוצאות המותרות בניכוי בהתאם לצרכים המיוחדים הנדרשים מעצם השהייה בחו"ל. הוא הוסיף כי העובדים לא רשאים לבחור לעצמם את כללי המיסוי.

 

אי אפשר לבחור

השופט יונה אטדגי קבע כי על המערער חלים כללי המיסוי של עובדי חו"ל ואין קשר לכך ששגרירות ישראל נחשבת כשטח טריטוריאלי ישראלי.

 

נפסק כי המערער אינו רשאי לדרוש שחישוב המס לגביו ייעשה לפי מה שנוח לו – פעם לפי פקודת מס הכנסה ופעם לא - ממש כפי שפקיד השומה לא יכול לבחור בשיטת החישוב שבה ייגבה מס בשיעור גבוה יותר, אלא עליו לפעול לפי החוק והדין שהוא מחויב בהם.

 

השופט אטדגי הוסיף כי לדעתו תכלית הכללים לא הייתה להטיב עם התושבים העובדים בחו"ל, אלא להתאים את שיעורי המס והניכויים למאפיינים הייחודיים של עבודה מחוץ למדינה.

 

לפיכך דחה השופט את הערעור וציין כי גם אם היה מתקבל, המערער לא היה זכאי להשבת כל הסכום, שכן לפחות חלק מהמס שהוא חויב בו שולם על ידי משרד החוץ ולא על ידו.

 

  • לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המערער: עו"ד משה מסרי
  • ב"כ המשיב: עו"ד יונתן בן-דוד, פרקליטות מחוז ת"א (אזרחי)
  • עו"ד עופר גראור ממשרד אטיאס, פרוכטר ושות׳ עוסק בדיני מיסים
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים