פיצוי בהתנחלות? 'החוק הישראלי לא חל עלינו'
בני זוג שרכשו דירה באלפי מנשה גילו שהבנייה אינה עומדת בתקן, ותבעו את המוכרים. בית המשפט קבע שהנורמות הישראליות תקפות גם בשטחים
בני זוג שרכשו דירה ביישוב אלפי מנשה שבשומרון דרשו מהמוכרים לפצותם על ליקויי בנייה שהתגלו בנכס, אולם המוכרים התגוננו וטענו שהחוק הישראלי לא חל עליהם. בתום הליך משפטי שעבר בין שתי ערכאות קבע בית המשפט המחוזי בחיפה שהרוכשים יפוצו,
והסביר: אף שביהודה ושומרון לא חלים המשפט, השיפוט והמינהל של מדינת ישראל - מרבית הנורמות הישראליות כן הוחלו בתחומי ההתיישבות.
הם הגישו לבית משפט השלום בחיפה תביעה נגד מוכר הדירה ונגד אדם נוסף שסייע לו בעבודות הבנייה. בני הזוג העריכו את נזקם ב-326,199 שקל, אך העמידו את תביעתם על 220 אלף שקל בלבד משיקולי אגרה.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- דיפלומט ישראלי טען: גובים ממני מס גבוה מדי
- התיעוד הוכיח: הגישה תלונת שווא נגד בעלה
- היה שווה? העו"ד המפוטר יפוצה ב-7 שקלים
- אוי, טעות: למה בוטל הסדר טיעון לנהג שיכור?
הרוכשים נכנסו לדירה באוגוסט 2011 ותוך זמן קצר הבחינו שיש בה ליקויים שאינם תואמים את תקני הבנייה. מומחה שבדק את הדירה מצא בה בין היתר ליקויים באיטום, בגג, שקיעת הרצפה והמדרגות. הרוכשים פנו למוכר ודרשו ממנו לתקן את הליקויים ולפצותם על הנזקים שנמצאו, אך דרישתם לא נענתה.
דיני עבודה
עברה לגור בהתנחלות - ותקבל פיצויי פיטורים
עו"ד גיורא דבל
עובדת בחברת חקירות שנאלצה לחזור להוריה בשומרון התקשתה להגיע לת"א. בית הדין קבע: מגוריה הועתקו לאזור פיתוח. הפיצוי: 20 אלף ש'
המוכרים ביקשו לדחות את התביעה בטענה שחוקי המדינה כלל לא חלים בהתנחלות שבשומרון.
בית המשפט קיבל את התביעה וקבע כי שני הצדדים הם ישראלים וכוונתם הייתה לפעול לפי החוק הישראלי, אך פסק לרוכשים פיצוי של כ-100 אלף שקל בלבד.
שני הצדדים ערערו על פסק הדין למחוזי בחיפה. התובעים ערערו על הסכום, ואילו המוכרם התעקשו שההחלטה להחיל עליהם את החוק הישראלי היא שגויה.
השופט רון סוקול ציין שמרבית הנורמות הישראליות כן הוחלו בתחומי ההתיישבות הישראלית באזור באמצעות צו ניהול מועצות מקומיות ביהודה ושומרון שחוקק המפקד הצבאי.
משכך, נקבע, צדק בית משפט השלום כשהחיל על עסקת המכירה את החוק הישראלי. בנוסף קבע השופט סוקול שאין בסיס לערעור על גובה הפיצויים, שכן הם נסמכה על חוות דעת של מומחים. שני הערעורים נדחו ולא נפסקו הוצאות.
רוכשי הדירות בתחומי ההתיישבות צריכים ללמוד ממקרה זה כי הנורמות והדין המקובלים בעסקאות מקרקעין חלים גם עליהם. על מנת להימנע ממקרה דומה, לפני חתימה על חוזה מכר חשוב להזמין חברת בדק בית או מהנדס מומחה המתמחים באיתור ליקויי בניה.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המערערים: עו"ד טל רבינוביץ'
- ב"כ המשיבים: עו"ד טל אליהו
- עו"ד מורן דבש, מייסדת משרד דבש בית הלוי ושות' , עוסקת בדיני מקרקעין
- הכותבת לא ייצגה בתיק
מומלצים