שתף קטע נבחר

פשרה: שילמתם לחברת ההשכרה על הדלק?

לקוח ששכר מכונית מ"קל אוטו" הגיש בקשה לתביעה ייצוגית בטענה שהחברה גובה סכום לא תקין על השלמת הפער במיכל הדלק. מה נקבע?

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר לאחרונה הסדר פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד חברת ההשכרה "קל אוטו", בטענה שגבתה סכומים מופרזים על השלמת הדלק במיכלי המכוניות. התביעה המקורית הוגשה על סך 21.5 מיליון שקל, אולם על פי הפשרה החברה תעניק הנחה של עשרות שקלים בודדים למשכירי המכוניות.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

חברות השכרה נוהגות לגבות את עלות ההפרש בין כמות הדלק המוחזר לעומת כמות הדלק שעמה התקבלה המכונית, בתוספת עמלת תדלוק. מה שהלקוחות לא תמיד יודעים, הוא עד כמה התשלום על ההפרש עלול להיות מופרז.

 

בוריס כהן, ששכר רכב מ"קל אוטו" ונדהם מהמחיר שנדרש לשלם, הגיש בפברואר 2009 תביעה נגד החברה ובקשה להכיר בה כתובענה ייצוגית. הוא טען כי בניגוד להסכם ההשכרה, שבו נכתב שעל הלקוח לשלם עבור עלות הפרש הדלק בתוספת עמלת תדלוק של 30%, החברה גבתה מלקוחותיה תשלום גבוה יותר - אף שאת חלק מהמכוניות היא כלל לא תדלקה.

 

לדברי התובע, החברה הפרה את ההסכם, ובשל העובדה שהיא גם זכאית להנחה במחיר הדלק - מדובר בהתעשרות שלא כדין. הוא הוסיף כי הסכם השכירות כולל אותיות קטנות מהמותר בחוק הגנת הצרכן.

 

כהן העריך את הרווח הכספי שהפיקה החברה מגביית היתר בכ-21.5 מיליון שקל בתקופה של שבע שנים, ודרש את השבת הסכום ללקוחות. בנוסף, הוא ביקש להורות לחברה להגדיל את האותיות בהסכם השכירות ולהשיב את הכסף ללקוחות ששילמו על השלמת המיכל אף שהרכב שהחזירו לא תודלק.

 

הנתבעת הכחישה את הטענות נגדה וטענה כי פעלה כדין, ולאחר ניהול משא ומתן ארוך, הצדדים הגיעו לבסוף להסדר פשרה וביקשו מבית המשפט לאשרו. על פי ההסדר, החברה תעניק לכל מי ששכר ממנה מכונית מפברואר 2002 ועד דצמבר 2006 - ונדרש לשלם עבור מילוי דלק - שובר הטבה של 40 שקל עבור השכרת רכב שיהיה תקף לתקופה של עשרה חודשים. החברה גם התחייבה לפרסם באתר האינטרנט שלה את האפשרות לקבל את ההטבה.

 

מי ששכר רכב מהחברה מינואר 2007 ועד ינואר 2013, ושילם עבור דלק, יקבל התראה אוטומטית במהלך ההזמנה על זכותו לממש את ההטבה במשך שנה וחצי.

 

השופט אליהו בכר ציין כי בהיעדר מכשור מדויק קיים קושי לברר את כמות הדלק המדויקת במיכל הדלק כשהרכב מוחזר בתום השכירות, לעומת כמות הדלק שנמסרה ללקוח. משכך, קבע, גם לא ניתן לקבוע במדויק את שיעור הדלק שבגינו יש לשלם ובטח שלא את שיעור "עמלת התדלוק" שנגזר מכך. בנסיבות אלה, טוב עשו הצדדים שהשכילו להגיע לפשרה ראויה והוגנת שבמסגרתה יפוצו חברי הקבוצה.

 

השופט בכר הוסיף כי בעקבות הגשת התביעה, כבר ב-2011 תוקן נוסח הסכם השכירות באופן שמפרט את דרישות התשלום עבור הדלק באותיות בגודל מתאים, ועמלת התדלוק תוקנה והועמדה על סכום קבוע.

 

לבסוף אישר השופט את הסכם הפשרה ונתן לו תוקף של פסק דין. "קל אוטו" חויבה לשלם לתובע המייצג גמול של 30 אלף שקל, ושכר טרחה של 200 אלף שקל לבא כוחו.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המבקש: עו"ד נעמה סלע
  • ב"כ המשיבה: עו"ד רמי לנדא
  • עו"ד אורלי בן עמי עוסקת בדיני צרכנות ותובענות ייצוגיות
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים