לפני פסח: זינוק של עשרות אחוזים בכמויות האשפה
בגליל מצפים למטיילים הרבים בחג הפסח וכבר עכשיו מטפלים בכמויות גדולות יותר של אשפה בשל הניקיונות לחג. בדרום מספרים על זינוק של עשרות אחוזים בכמויות האשפה, ורק במרכז מדברים על עלייה מתונה. ובאתרי הנופש מבקשים: אל תשאירו פסולת
עוד בכלכלה ירוקה וקיימות:
מהי איכות המים שאתם שותים? תלוי איפה אתם גרים
מה קורה באוויר של חיפה והקריות?
ברחבי הארץ, כמדי שנה, צפויים לחגוג מאות אלפי ישראלים באתרי הטבע. גידי בשן, רכז קהילה ויער באזור הרי ירושלים, הסביר כי "מצד אחד כמות הפסולת עולה, אך מצד שני החניונים יותר נקיים - עקב מבצעי הניקיון שאנחנו עורכים והאנשים שאנחנו שולחים ליערות, וההבנה כי הקהל אחראי על הזבל שלו. אך בגלל העלייה בכמות המטיילים ביערות אנחנו מפנים יותר זבל בכל חג".
ישנן מספר סיבות לשינוי, בין היתר מודעות המטיילים לנושא הניקיון עלתה והחשיפה של הישראלים לאתרים עולמיים, שם נושא הניקיון נאכף בקפדנות יתרה. "אנחנו מציבים פחים, שולחים יערנים ומבקשים מהמטיילים לקחת את הזבל שלהם איתם. הקהל מגלה אחריות. עדיין יש מטיילים שהנושא הזה פחות יקר לליבם ואיתם אנחנו צריכים להתמודד ברמה החינוכית והאכיפתית. זה אתגר", הוא אמר.
עלייה של 33% באשפה בצפון
"אנחנו נערכים לקליטת כמויות גדולות של פסולת יבשה לפני ליל הסדר ופסולת אורגנית בתחילת השבוע הבא", הסביר מנכ"ל איגוד ערים גליל מזרחי וגולן אביהו ביאלי. בחודש מטפל האתר בכ-12 אלף טון ולקראת פסח הכמויות יכולות להגיע עד 16 אלף טון. באיגוד אף מעריכים כי צפויה עלייה משמעותית בכמויות הפסולת הביתית שתפונה ותעבור להטמנה לפני ואחרי ליל הסדר בהשוואה לשנים קודמות.
הערכות אלה נשענות על ההנחה, כי בשנים האחרונות חל גידול באוכלוסייה באזור, שבאופן טבעי משפיעים גם על כמויות הצריכה. "מדי שנה לפני ליל הסדר אנו מבחינים בעלייה בכמויות הפסולת שמפונה לאתר תאנים, בעקבות ניקיונות הפסח המסורתיים", אמר ביאלי, "ואילו עם החזרה לעבודה אחרי ליל הסדר מגיעה לתאנים בעיקר פסולת אורגנית, המורכבת משאריות מזון מארוחות החג. להערכתנו, הגידול במספר התושבים באזורנו ישפיע על כמויות הפסולת הביתית בימים הקרובים, ואנו ערוכים לכך בהתאם". ביום העבודה הראשון שאחרי ליל הסדר, נרשמת בשנים האחרונות עלייה של בין 20 ל- 30 אחוזים בכמויות הפסולת הביתית.
הישראלים מותירים אחריהם פסולת שנאמדת בעשרות טונות גם כשהם מטיילים בחופש ובחול המועד. בקק"ל אומנם מתקשים לאמוד את כמויות הפסולת ביערות שמייצרים המטיילים, אך משנה לשנה מעריכים כי ישנה עלייה של כ- 5% בכמויות האשפה. למרות הגידול, קהל המטיילים הישראלי נקי מבעבר.
בדרום מקבלים את עיקר הפסולת לפני ליל הסדר. עידו רובינשטיין, מנכ"ל אתר הפסולת דודאים שבנגב, סיפר כי "ליל הסדר זה כמו שבת גדולה. הכמויות הגדולות באמת אצלנו הם לפני ליל הסדר. כשאנשים מנקים את הבתים הם זורקים הכל. ב-10 ימים לפני החג יש גידול של עשרות אחוזים בכמויות הפסולת. אנשים פשוט זורקים הכל". אם בשגרה מטפלים בדודאים ב-2,000 טון פסולת ביום הרי שלפני החג הם מטפלים בכ-3,000. "השלושה ימים אחרונים הם בדרך כלל השיא".
במרכז לא צופים שינוי
בפארק המיחזור חירייה מתכוננים אף הם. בשנה שעברה חלה מליל הסדר ועד סיום החג עלייה של 1.5 אחוזים בכמויות הזבל שהגיעו למקום, בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2013. ב- 2014 קיבלו בחירייה 19,072 טון זבל ואילו ב- 2013 רשמו "רק" 18,793 טון. ביממה וחצי שקדמה לליל הסדר דווקא 2013 ניצחה עם 10,392 טון זבל לעומת 2014 עם 10,347 טון זבל. לשם השוואה, בימים ראשון ושני לפני שבועיים נכנסו לפארק המיחזור חירייה 7,293 טון פסולת ביתית. בתחילת השבוע הנוכחי נכנסו לפארק חירייה 8,580 טון פסולת ביתית – עלייה של 17.64 אחוז. מסימני ההכנות לחג.
בפארק המיחזור חירייה מעריכים כי צפויה עליה מסוימת בכמויות הפסולת הביתית שיפונו ויועברו למיחזור, לפני ואחרי ליל הסדר, אך ההערכה היא שהכמות תהיה קטנה משנים קודמות. הערכות אלה נשענות על ההנחה, כי המיתון במשק משפיע על הצריכה הפרטית של הישראלים.
יו"ר איגוד ערים דן ופארק המיחזור חירייה, ומ"מ ראש עיריית תל אביב-יפו, עו"ד דורון ספיר, הסביר: "למצב הכלכלי, באופן טבעי, יש השפעה ישירה על המדיניות הכלכלית של כל משפחה בישראל. את הקשר הברור ניתן לראות במיוחד בימי חג שבהם נהוג להתכנס לארוחות משפחתיות גדולות, כדוגמת ראש השנה וחג הפסח. בהתאם לכך, אנו צופים כי השנה תפחת רמת הצריכה הפרטית לקראת ארוחות החג. מכאן, ובהשוואה לתקופות מקבילות בשנים עברו, נראה ירידה בכמויות הפסולת הביתית שאנחנו מייצרים, הן לקראת ליל הסדר ובעיקר ביום ראשון שאחריו, בתחילת השבוע הבא". ביום העבודה הראשון שאחרי ליל הסדר, נרשמה בשנים האחרונות עלייה של כ-20 אחוז בכמויות הפסולת הביתית.
עו"ד ספיר ציין כי בשנים האחרונות נרשמה עלייה הדרגתית בשימוש בכלים חד פעמיים. אך לצד היתרונות יש חיסרון גדול: "כלי פלסטיק, מהודרים ככל שיהיו, אינם ניתנים למיחזור ומהווים מפגע סביבתי משמעותי".
עלייה במיחזור פסולת אלקטרונית
אבל הפסולת לפסח היא מכל הסוגים. כ-1 טון פסולת אלקטרונית צפויה לעבור למיחזור ואו טיפול מחדש לקראת חג הפסח הקרוב כתוצאה מרכישת מוצרי חשמל חדשים - כך מעריך מנכ"ל תאגיד מ.א.י, תאגיד מחזור אלקטרוניקה לישראל, אמנון שחרור.
שחרור אמר כי "הציבור הישראלי רוכש כחלק מהליך ההכנה לחג הפסח מוצרים אלקטרוניים חדשים דוגמת מקררים, תנורים ומכשירי מיקרוגל.
בניגוד לעבר, השנה זו השנה הראשונה שבה מועברים כל המכשירים הישנים למיחזור על פי הוראות החוק, הקובע כי על היבואן לפנות את מוצר החשמל הישן למיחזור בעת הבאת החדש למשק הבית".
לפי הערכות תאגיד מ.א.י צפויה כמות הפסולת האלקטרונית לגדול בכ-20% באופן יחסי לעומת ימים רגילים עקב החג. ב-9 החודשים של שנת 2014 אספה מ.א.י פסולת ציוד וסוללות בהיקף של יותר מ- 5,000 טון פסולת והעבירה למחזור תקין 4,580 טון, כאשר יעדי המחזור המקוריים עמדו על 4,700 טון בלבד.