האיש הזה הוא רובוט
דמוי האדם האן נראה כל כך משכנע ומה שמסגיר את היותו מכונה הוא הראש והצוואר. האם בקרוב באמת נתבלבל?
המבקרים ביריד האלקטרוניקה שנערך השבוע בהונג קונג ודאי יחשבו בשבועות הקרובים על אלפי המוצרים והטכנולוגיה המתקדמת שראו, אבל יש לשער שישנו מוצר אחד שהם לא ישכחו, והוא דווקא אנושי. קוראים לו HAN והוא צוואר וראש של רובוט שנראה כמו אדם עם הבעות פנים ותגובות.
על פי סוכנות הידיעות רויטרס, החברה Hanson Robotics עובדת על מסחור של הטכנולוגיה ותציג אותה בהמשך השנה בדמות אווה (EVA) רובוטית אישה. לא ברור המחיר והפונקציות.
הרובוט האן בכל מקרה, מזהה מגדר, גיל, שמחה או עצב ויש לו יכולת לקשר בין קשר עין ליכולת שיחה באמצעות תוכנת אינטליגנציה מלאכותית. על פי הסרטון, לא נראה שמה שמרשים ברובוט הזה הוא דווקא האינטליגנציה. בסרטון אחר נראה שהרובוט עונה תשובות לא ממש רלוונטיות, כמו לדוגמה - כשאישה שואלת אם הוא אוהב קולנוע הוא עונה בקול מסונתז "מה התוכנית החביבה עלייך". וכמו כן, מדובר בטכנולוגיות שקיימות בצורה זו או אחרת בהתקנים כמו הקינקט של מיקרוסופט, גוגל NOW או סירי של אפל.
מצד שני, הוא באמת נראה די מרשים. היצרנית משתמשת בפרובר, חומר מבוסס סיליקון שמוגן בפטנט. הכיוון הוא חינוך או תרגול וגם אינטרקציות בין בני אדם, כמו למשל בדלפק הקבלה של מלונות, או בהדרכה במוזיאונים.
מקים החברה - דייויד הנסון, בעבר עבד בעיצוב רובוטים עבור דיסני, אולפני יוניברסל וערוץ MTV. על פי תפיסתו - מראה אנושי מדויק הכרחי כדי שבני אדם יתקשרו בצורה מוצלחת עם רובוטים.
כמוני, רובוט
זו גם התפיסה של פרופסור הירושי אישגורי מאוניברסיטת אוסקה היפנית, והרובוטים שלו אפילו כבר עובדים - בחלונות ראווה ואפילו בתיאטרון. מי שביקר בפריז בשנה שעברה היה יכול לחזות בפרשנות עתידנית לסיפור "הגלגול" של קפקא ושם, במקום יהפוך לשרץ ענקי, הוא הופך לאנדרואיד.
הירושי יצר גם את פרויקט Geminoid הדגם האחרון הוא HI4 ומדובר ב"אנדרואיד מופעל מרחוק שיש לו את ההופעה המדויקת של אדם אמיתי - הירושי אישגירו". על פי התיאור הרובוט שיצר בדמותו מדגים שאלות כמו "מהי נוכחות אנושית והאם רובוט יכולו להעביר נוכחות למקום מרוחק".
גולגולת הבובות שלו עשויה פלסטיק והשלד מתכתי. בנוסף משולב פוליתאלן מוקצף ועור סיליקון. החיים מופחים באמצעות לחץ אוויר. למודלים האחרונים בסדרה יש קרוב ל-50 נקודות הבעה; בעזרת מצלמות שקבועות בעיניהם הם יודעים לחקות הבעות פנים ומסוגלים לעקוב בתנועות ראש ועיניים אחר קולו ופניו של בן השיח.
ומה אתם אומרים על דגם F?
היא גם מחבבת אתכם.
רובוט של טושיבה, המבוסס על עבודתו של הירושי, הוצג בכנס CES בווגאס לפני כמה חודשים ולפני יומיים התחיל (התחילה) לעבוד בחנות כלבו בטוקיו. התפקיד: לברך לקוחות שנכנסים לחנות. לפקידת הקבלה קוראים איקו צ'יהירה. הנהלת החנות אומרת שהיא מקווה שזה יהיה כלי אפקטיבי בהכוונת לקוחות ופרסום. בינתיים זה עובד.
לאנדרואידית איקו צ'יהירה, מספרים בפורבס, יש 40 מנועים במפרקים. בפרצוף שלה יש 15 משאבות אוויר כדי לפתוח את פיה כשהיא מדברת. החלק הקשה - התיאום בין התוכנה לחומרה כדי שהיא תתקשר בצורה משכנעת. המטרה הסופית: שהיא תוכל לקרוא התנהגויות ולחקות אותן ואז היא תיראה אנושית בעצמה.
פינוקיו שמו
יש להניח שהחיקוי המדוייק של איקי צ'ישירה, האן ושאר הברואים הדיגיטליים אכן יילך ויתקרב לאותנטי יחד עם פיתוח של אמצעי הקלט והפלט וסוג של אינטליגנציה מלאכותית. עדיין, במגבלות הטכנוגיות הקיימות - לא נראה שנצטרך סריקת רשתית כדי לדעת אם הרובוט אנושי או לא.
בנוגע לסוג הרובוט הזה, האנדרואידי, עולה גם שאלת הצורך במאמץ הכביר. השימוש לצרכי אופנה תיאטרון וקולנוע ברור, הצורך באינטרקציה רובוטית אינו מובהק. למשל: מונית רובוטית ללא נוכחות נהג אדם: האם אנחנו באמת זקוקים לדמוי אדם כדי שיגיב לןשם הרחוב אליו אנחנו רוצים להגיע? האם זה ירגיע אותנו יותר מעיבוד ממוחשב של פנים? ויותר מכך: האם אנחנו בכלל צריכים את העיבוד ואולי יספיק לנו רק קול מסונתז? אתם יודעים שלא נתעצבן ונתלוש את הנהג.