שתף קטע נבחר

ג'ון קרי מגיב לביקורת נגד ההסכם עם איראן: יש היסטריה רבה, נגן על ישראל

מזכיר המדינה האמריקני אומר בראיון לערוץ 10 כי "הכיוון שאליו אנחנו הולכים יגן למעשה על ישראל". הוא הציע למבקרי ההסכם עם איראן לבחון תחילה את העובדות. עוד הבהיר כי ההסכם לא יפקע בעוד 10 או 15 שנים והוא ייאפשר פיקוח שאינו מוגבל בזמן

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי מגיב לביקורת שנשמעה נגד ההסכם עם איראן, בין היתר מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו. בראיון לערוץ 10 שישודר מחר (יום א') במהדורה המרכזית אמר כי "יש היסטריה רבה לגבי ההסכם הזה, אנשים באמת צריכים לבחון את העובדות והם צריכים לבחון את המידע שמאחורי עובדות אלה".

 

מזכיר המדינה וראש הממשלה. ארכיון  (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
מזכיר המדינה וראש הממשלה. ארכיון (צילום: קובי גדעון, לע"מ)
 

הוא הבהיר כי ההסכם אינו מוגבל בזמן והוא ייאפשר הצבת פקחים לאורך שנים ארוכות: "יהיו לנו פקחים שם שיפעלו מדי יום. זה לא הסכם ל-10 או ל-15 שנים. זה הסכם לנצח".

 

עוד אמר כי אין בכוונת ארצות הברית לחתום על הסכם שיפגע בביטחונה של ישראל: "אומר זאת שוב - לא נחתום על הסכם שלא יחסום את דרכה של איראן לפצצה ושלא יעניק לנו ביטחון, לכל המומחים בעולם, שנוכל לדעת מה איראן עושה ולמנוע ממנה להשיג נשק גרעיני. הנשיא אובמה התחייב לחלוטין שהם לא ישיגו נשק גרעיני ואני מאמין שהכיוון שאליו אנחנו הולכים יגן למעשה על ישראל".

 

 

באירוע לציון 30 שנה למכון וושינגטון אמר אמש בנימין נתניהו כי "האתגר החשוב ביותר של דורנו הוא למנוע מאיראן את היכולת לבנות נשק גרעיני. לצערי, המסגרת שנרקמה בלוזאן לא עומדת באתגר הזה ואם היא מתממשת, העולם יהפוך למקום מסוכן הרבה יותר".

 

"אין אתגר גדול יותר מזה שנובע מתוכניתה הגרעינית של איראן. המשטר האיראני מכריז בגאווה על שנאתו לארצות הברית וישראל. אבל איראן לא רק מדברת, היא גם פועלת. היא בונה בסיסי טרור לאורך שלושה גבולות של ישראל: בלבנון ובעזה וכעת בגולן הסורי. היא מחמשת מחבלים באלפי רקטות וטילים במטרה לירות על אזרחנו", אמר נתניהו.

 

סגן נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן נאם אתמול במכון וושינגטון ואמר כי "הסכם סופי חייב להיות יעיל ולחסום את נתיביה של איראן לאורניום, פלוטוניום, ונתיב חשאי לפצצה".

 

לאחר החתימה על ההסכם עם איראן מתחו בישראל ביקורת נוקבת על תוכנו, וראש הממשלה נתניהו הזהיר כי "העסקה תסלול דרכה של איראן לפצצה". אך נשיא ארצות הברית ברק אובמה השיב כי  ההסכם לא יפגע ביתרון הצבאי של ישראל. הוא אף הבהיר כי טעות לדרוש מאיראן הכרה בישראל תמורת הסכם. ביקורת נוקבת על נתניהו הוא מתח באומרו: "שאלתי את נתניהו מה האלטרנטיבה שלו להסכם, עדיין לא קיבלתי תשובה טובה".

 

אמש דיווחה בריטניה למומחי האו"ם שמפקחים על יישום הסנקציות כי איראן מנסה לקנות טכנולוגיות לתוכנית הגרעין שלה, וכי היא מנהלת מגעים עם שתי חברות שהוכנסו לרשימה השחורה. בריטניה חשפה את המידע בפני האו"ם ב-20 באפריל, שבועיים וחצי בלבד לאחר שהושג הסכם המסגרת עם טהרן בשיחות בלוזאן, לפיו תוכנית הגרעין שלה תצומצם.

 

סוגיית הסרת הסנקציות נותרה במחלוקת במשא ומתן בין איראן לשש המעצמות. בטהרן מתעקשים שהסנקציות יבוטלו ימים לאחר החתימה על ההסכם הסופי, אך בארצות הברית ממשיכים לטעון כי "כל הקלה בסנקציות תתבצע לאחר שאיראן תנקוט צעדים שניתן לוודא אותם".

 

שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף, לעג בשבוע האחרון לביקורת מצד ראש הממשלה נתניהו על הסכם המסגרת שנחתם עם טהרן. "עמדתו של המנהיג הישראלי מצחיקה", אמר זריף. "נתניהו הפך לגורו המאבק בהפצת נשק גרעיני בעוד הוא עצמו יושב על 400 ראשי נפץ גרעיניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מזכיר המדינה בשיחות לוזאן
צילום: AFP
מומלצים