שתף קטע נבחר

רוצים להקים בנק חברתי? אלה תנאי הסף

בנק ישראל מפרסם את המתווה המתוקן ותנאי הסף להקמת בנק חברתי בישראל. בין היתר, ההון הראשוני הנדרש לא יופחת ויעמוד על 75 מיליון שקל, ויחס הלימות ההון יעמוד על 10%. אגודה בנקאית תוכל גם לקבל שירותי מחשוב מבנק מסחרי

צעד נוסף בדרך להקמת 'בנק חברתי'? כמעט שנה לאחר שפרסם בנק ישראל טיוטה להערות הציבור, בנוגע להקמת אגודות בנקאיות בישראל, מתפרסם היום (ג') המתווה המפרט את תנאי הסף והשלבים הנדרשים להקמתן.

 

  • הבנקים בישראל: מי הכי פחות הוגן?

 

נציין כי "אגודה בנקאית", או "אגודת אשראי בנקאית", היא התאגדות פיננסית שיתופית בבעלות ובשליטת החברים, שאינה פועלת למטרות רווח. אגודה בנקאית נועדה לאפשר לחבריה שירותי ניהול חשבון בנק, חיסכון, קבלת הלוואות, וקבלת שירותים בנקאיים בסיסיים נוספים.

 

שירותים מצומצמים אלו עשויים לספק מסגרת לניהול פעילות עובר ושב, ויכולים להוות תחליף לניהול חשבון בבנק מסחרי לחלק ניכר מהאוכלוסייה. כך, המסמך מהווה תשתית להגדלת מספר השחקנים בתוך המערכת הבנקאית ומחוצה לה, וצעד נוסף באימוץ המלצות הצוות לבחינת הגברת התחרותיות בענף הבנקאות.

 

בעלי מניות החברות באגודה בנקאית, בהיותה מוסד פיננסי שיתופי, הם בעלי החשבונות עצמם, והם אלו שבוחרים את דירקטוריון האגודה. בכל אגודה בנקאית ייקבעו כללים שיגדירו את הזכויות והתנאים לחברות בה, בכפוף לדרישות החוק ובהתבסס על מכנה משותף בין החברים, ורק חבר האגודה יוכל לנהל בה חשבון.

 

בבנק ישראל מציינים כי על מנת להבטיח את כספי המפקידים באגודות בנקאיות, ועל מנת להימנע מהנזק האפשרי של נפילת "שחקנים חדשים" שיגבירו את התחרות לזמן קצר, אך לא ישרדו לאורך זמן, נקבעו קריטריונים אשר יבטיחו את יציבותן של אגודות בנקאיות. קריטריונים אלו נשארו ברובם ביחס למתווה שפורסם להערות הציבור, אולם בחלק מהם חל שינוי.

 

הקלה בהלימות ההון

בין השינויים שקבע בנק ישראל - קידום חקיקה שתאפשר לבנק מסחרי לספק שירותי מחשוב לאגודה בנקאית, במסגרת הסכם מסחרי מפוקח. בנוסף, חברי דירקטוריון באגודה בנקאית יוכלו לקבל שכר, ותקבע מגבלה לגבי גובה השכר המותר (בדומה לשכר דירקטורים בחברות לתועלת הציבור).

 

סוגיה מרכזית המהווה מחסום עיקרי להקמת אגודות כאלו היא ההון הנדרש מהן, על מנת לקבל אישור לפעילות. ההון הראשוני הנדרש מאגודה כזו לא השתנה ועומד על 75 מיליון שקל, זאת למרות ביקורת רבה שהוצגה בפני הפיקוח על הקושי בגיוס הון ראשוני גבוה בהתאגדויות מהסוג הזה. עם זאת, חלה הקלה בדרישות הלימות ההון.

 

דרישות הלימות ההון (או במילים פשוטות – מהו היחס בין סך הכספים של הבנק הנמצאים בסיכון, כגון הלוואות שנתן, לבין ההון העצמי שלו) מחייבות את הבנק "לשים בצד" סכום כסף שישמש כבטוחה כנגד נכסי הסיכון. במסגרת השינויים, הופחתה הדרישה מ-15% ל- 10%.

 

עוד נקבע כי אגודה שבעלי החשבון בה הם בעלי הכנסה נמוכה, תוכל, בנסיבות מיוחדות, לקבל פיקדונות גם ממי שאינם חברי האגודה, בהיקף שלא יעלה על 20% מסך הפיקדונות באגודה. כמו כן הדרישות ממערכי הבקרה והביקורת באגודה בנקאית יותאמו לגודל האגודה (ולא יהיו בהכרח זהים לדרישות מבנק מסחרי).

 

על פי המתווה, משך הזמן שייקח להתאגדות כזו לקבל רישיון, מרגע הבקשה, עשוי לעמוד על כשנתיים.

 

המפקח על הבנקים, דוד זקן, אמר היום: "המתווה הנוכחי יקל על מיזמים כלכליים חברתיים לפעול, לצמוח, ולהתפתח לגוף בנקאי שיתופי. כמו כן, נפעל לאפשר מצב בו בנקים קיימים יספקו שירותי מחשוב לאגודות בנקאיות בהסדר מפוקח, דבר שיקל על כניסתם לשוק. במקביל אנו פועלים להבטיח את יציבות הגופים המנהלים כספי ציבור, שכן פגיעה ביציבות של אגודה בנקאית עלולה לפגוע במהלך כולו, ובסופו של דבר להפחית את הפוטנציאל להגברת התחרותיות במערכת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים