איראן: קצא"א תפצה ב-1.1 מיליארד דולר; ישראל: לא נשלם
דיווח איראני, המסתמך על "גורם בכיר" במשרד המשפטים במדינה, טוען כי בית משפט בשוויץ הורה לחברת קו צינור אילת אשקלון לפצות את טהרן. איראן ניהלה שלושה הליכי בוררות מול קצא"א, בטענה לחוב של החברה מתקופת שיתוף הפעולה עם השאה הפרסי. האוצר בתגובה: אסור להעביר כספים לאויב
סוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית IRNA מדווחת כי בית המשפט בשוויץ הורה לקצא"א - חברת קו צינור אילת אשקלון - לשלם לטהרן פיצויים של 1.1 מיליארד דולר. סוכנות הידיעות ציטטה את מי שהיא תיארה כ"גורם בכיר" במשרד המשפטים האיראני.
- למרות הזיהום, שמורת עברונה תיפתח למטיילים
- קצא"א חוזרת להזרים נפט בדרום תחת מגבלות
- בקשה לייצוגית שלישית נגד קצא"א: 971 מיליון שקל
- הממשלה אישרה: קצא"א זיהמה, הציבור ישלם
- דליפת הנפט של קצא"א: לא המחדל הראשון
במשרד האוצר מסרו בתגובה, כי ישראל לא תשלם פיצויים לאיראן. "מבלי להתיחס לגופו של ענין, נזכיר כי בהתאם לדיני המסחר עם האויב אסור להעביר כספים לאויב, ובכלל זה לחברת הנפט הלאומית האיראנית", נמסר מהאוצר.
איראן ניהלה שלושה הליכי בוררות מול קצא"א בשוויץ ובארה"ב על רקע חוב של קצא"א אליה בשל מכירת נפט איראני, זאת בזמן שהיה מדובר בפרוייקט משותף של ישראל ואיראן של השאה. איראן ביטלה את ההתקשרות עם ישראל ב-1979 לאחר ההפיכה האסלאמית.
לפי IRNA, פסק הדין שניתן בשוויץ נוגע למכירת 14.75 מיליון מטרים מעוקבים של נפט לחברת TAO על ידי חברת הנפט הלאומית של איראן (NIOC). הסכום שחייבת כביכול TAO ל-NOIC עמד על 450 מיליון דולר. הגורם שמצטטת IRNA אמר גם כי איראן הגישה תביעה נגד TAO בבית משפט בפנמה.
קצא"א הוקמה באמצע המאה הקודמת כמיזם משותף של ממשלות ישראל ואיראן במטרה להזרים דלקים מהמפרץ הפרסי לישראל ולאגן הים התיכון. המהפכה באיראן בסוף שנות השבעים גנזה את החלום, ומאז קצא"א פועלת עצמאית, תוך דיון בוררות מול ממשלת איראן על מי חייב למי כסף או רכוש.
לפי אתר קצא"א, החברה פועלת בתחום אחסון הדלקים, אחראית על מזח הפחם של חברת החשמל באשקלון ומחזיקה ב־37.5% מתחנת הכוח הפרטית דוראד, שממוקמת על קרקע בבעלות קצא"א בקרבת אשקלון. מי שאחראי על החברה הוא משרד האוצר כאשר הנתונים הכספיים של החברה חסויים כמו גם מינוים שונים של מנהלים שם.
קצא"א לא מסרה תגובה לידיעה.