סוף השבוע הגורלי של יוון
השווקים והבנקים במדינה שגורלה יוכרע ביום ראשון במשאל עם, נותרו סגורים זה היום החמישי. רבים עדיין לא יודעים כיצד יצביעו: "אם זה אומר 'לא' לצנע, אז זה 'לא'. אבל אם אנחנו דוחים את אירופה, אני לא מסכים גם עם זה", היטיב לסכם אחד האזרחים
קרב צמוד למדי על גורלה של יוון יגיע לקצו במשאל העם שייערך ביום א'. עד אז, מתנהל בעוצמה מסע פרסום של התומכים בהסכם חדש עם הנושים האירופים, לבין המתנגדים לו. סקר שהתפרסם היום (ו') בעיתון אתנוס הראה יתרון של 44.8% לתומכי ה"כן", לעומת 43.4% בעד "לא". אך באותו סקר 74% תמכו בהישארות בגוש האירו, לעומת 15% בלבד שתמכו בחזרה לשימוש בדרכמה היוונית.
השווקים והבנקים ביוון נותרו סגורים זה היום החמישי. קרן המטבע הבינלאומית פרסמה תחזית ולפיה יוון תזדקק לכסף רב ממדינות האיחוד במשך שלוש השנים הקרובות. במרכז אתונה מתכוננים שני המחנות להפגנות ענק, שהמרחק בין המטות שלהם עומד על 800 מטר בלבד. רבים הצהירו כי עדיין לא החליטו כיצד יצביעו.
ב"כלכליסט" פורסם כי הקלפיות של משאל העם ייפתחו בשעה 7 בבוקר וייסגרו ב-7 בערב. זמן קצר לאחר מכן אמורות להתפרסם תוצאות המדגמים, וב-2 לפנות בוקר לערך כבר ייספרו 90% מהקולות.
ויטור קונסטנציו מהבנק האירופי המרכזי אמר, כי ההחלטה אם להעביר לבנקים היוונים עוד סיוע חירום תהיה תלויה בתוצאות המשאל: "משאל העם רלוונטי לניתוח שלנו ולקבלת ההחלטות, מכיוון שהוא משפיע על האפשרויות להשגת הסכם בין גרמניה ושאר החברות בגוש האירו בנוגע להעברת סיוע פיננסי והתאמות בכלכלה היוונית", אמר. "אם יצביעו לא, יהיה קשה יותר להשיג הסכם, ואם יצביעו כן, האפשרות קיימת".
ראש הממשלה אלכסיס ציפרס הצהיר על התנגדותו להסכם ועל הצבעה נגדו במשאל העם. הוא הסביר כי כך יינתן לו מנדט לנהל מו"מ טוב יותר עבור יוון באיחוד האירופי. ואולם באופוזיציה ובאיחוד האירופי לוחצים על היוונים להצביע "כן", אחרת תצא יוון מגוש האירו ותדרדר אותה למשבר כלכלי חמור אף יותר מזה שבו היא שרויה כיום.
שר האוצר של יוון יאניס וארופאקיס כבר רמז שיתפטר מתפקידו אם מחנה ה"כן" ינצח במשאל. בראיון לערוץ הטלוויזיה של סוכנות הידיעות בלומברג אמר וארופאקיס "נמצא דרך לחתום על זה. ייתכן שנשנה את הרכב הממשלה משום שכמה אנשים לא יהיו מסוגלים לעכל את זה. אני לא אחתום על הארכה נוספת (של הסכם עם הנושים) ואעמיד פנים. אני אלרגי אליהם".
"המאמצים שלנו מתמקדים בהתגברות על המשבר כמה שיותר מהר - עם פתרון שישמר את הכבוד והריבונות של העם שלנו", אמר ראש הממשלה. הוא הוסיף כי ניצחון ה"לא" במשאל יסייע ליוון לזכות בהסכם הצלה חדש שיאפשר ההתמודדות טובה יותר עם החוב הלאומי לאיחוד, שנאמד ב-320 מיליארד אירו.
ראש הממשלה השמרן לשעבר קוסטאס קארמאנליס נאם לראשונה זה שש שנים, במסגרת קמפיין התומכים ב"כן". לדבריו, "הם עושים טעות חמורה בגלל שהעולם יראה בהצבעת נגד כנסיגה מלב אירופה - צעד ראשון לקראת נטישת האיחוד".
קוסטאס כריסטופורדיס, חקלאי בן 37, עדיין לא החליט כיצד יצביע: "אם זה אומר 'לא' לצנע, אז זה 'לא' גם עבורי. אבל אם אנחנו דוחים את אירופה, אני לא מסכים גם עם זה".
אלני מיילי (64) הדגימה עד כמה מורכבת השאלה עבור היוונים: "אני לא יכולה להצביע 'כן' או 'לא' - בשתיהאפשרויות יש כשלים ובסופו של דבר המלווים יפרשו את התוצאה בדרך שתתאים להם". היא תהתה: "איפה הכסף ששילמנו כל השנים? אף אחד מאיתנו לא זכה לראות אותו".