שתף קטע נבחר

 

על סף חתימה עם איראן: "הסכם רע ומסוכן"

אחרי שנים של סבבי שיחות בין איראן למעצמות מאותתים הצדדים כי הערב יכריזו על השגת הסכם שיטיל פיקוח על תוכנית הגרעין האיראנית בתמורה להסרת הסנקציות. קרי "מלא תקווה", בישראל מודאגים: "המערב התנהל בחובבנות"

 

בדרך להסכם היסטורי עם איראן    (צילום: רויטרס)

בדרך להסכם היסטורי עם איראן    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עכשיו או לעולם לא? איראן ושש המעצמות - ארצות הברית, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה - קרובות יותר מתמיד להסכם גרעין היסטורי שבמסגרתו יוסרו הסנקציות הבינלאומיות מעל ראשה של טהרן בתמורה לפיקוח הדוק על תוכניתה הגרעינית. על פי הדיווחים שמגיעים מאיראן ומווינה, המקום שבו נערך מרתון השיחות זה יותר משבועיים, ההכרזה על ההסכם תהיה ככל הנראה הערב.

 

עוד חדשות בעולם :

כלת נובל לשלום בת 18: פתחה בי"ס לפליטות

לא רצה לשלם על מזוודה, לבש כל בגדיו וקרס

"מבצעי הטבח בסרברניצה - אנשים בלי נשמה"

פוטין צדק? "אי מריחואנה" נחשף בקרים

 

"אנחנו עובדים קשה, אבל הסכם הערב הוא דבר בלתי אפשרי מבחינה לוגיסטית", אמר אתמול עלירזא מיריוספי, דובר המשלחת האיראנית לשיחות הגרעין בהודעה שהעלה לטוויטר. "בכל זאת, מדובר במסמך בן מאה עמודים".

 

הראפר האיראני אמיר תתלו שר למען הגרעין

הראפר האיראני אמיר תתלו שר למען הגרעין

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"מלא תקווה". מזכיר המדינה האמריקני קרי בווינה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"מלא תקווה". מזכיר המדינה האמריקני קרי בווינה(צילום: רויטרס)
 

"99% מהטקסט של ההסכם גמור"

מקור צרפתי מסר כי שר החוץ של ארצו לורן פביוס ביטל נסיעה מתוכננת לרפובליקה המרכז אפריקנית ולאתיופיה בשל הקיפאון המתמשך בשיחות הגרעין עם איראן. 

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הזהיר כי נותרו כמה סוגיות במחלוקת ביום ה-16 לשיחות הגרעין עם הרפובליקה האיסלאמית.

 

גורם איראני המעורה בשיחות אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי "99 אחוזים מהטקסט של ההסכם גמור". לדבריו, שתיים או שלוש שאלות מפתח נותרו, בהן כמה זמן יימשך ההסכם, ומתי יוסרו הסנקציות, כמו אמברגו הנשק, שהוטלו על איראן. "עכשיו מחכים להחלטה פוליטית. אם החלטה כזו תתקבל, התהליך ינוע במהירות", הוסיף הגורם.

"מקווה שאנחנו נכנסים לשלב האחרון של השיחות". שר החוץ הצרפתי פביוס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"מקווה שאנחנו נכנסים לשלב האחרון של השיחות". שר החוץ הצרפתי פביוס(צילום: EPA)
סימן לכך שמשהו היסטורי הולך לקרות בווינה היה כששר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב ושר החוץ של סין וואנג יי עשו את דרכם לווינה.

 

מרתון שיחות עם שלושה דד-ליינים

שר החוץ הצרפתי הביע תקווה שהשיחות בדרג שרי החוץ של המעצמות יסתיימו בהסכם. "אני מקווה, אני מקווה שאנחנו נכנסים סוף סוף לשלב האחרון של מרתון השיחות הזה. אני מאמין בזה. אתם מכירים את עמדת צרפת, זו עמדה של נחישות קונסטרוקטיבית ואני מקווה שהיא תאפשר לנו להגיע כעת ליעד, לתוצאה מהירה ומספקת".

 

הערב אמור לפוג הדד-ליין השלישי שהציבו לעצמן איראן ושש המעצמות בשבועיים האחרונים, ובמהלך אותה תקופה האשימה המשלחת האיראנית את המערב בהצבת מכשולים כדי למנוע השגת הסכם.

רוצים הסרה מיידית של הסנקציות. שר החוץ האיראני זריף (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוצים הסרה מיידית של הסנקציות. שר החוץ האיראני זריף(צילום: AFP)
אחת המחלוקות הגדולות ביותר בין איראן לבין המעצמות הייתה ההתעקשות של טהרן להסיר באופן מיידי את אמברגו הנשק ואת האיסור לעסוק בטכנולוגיות של טילים בליסטיים שהוטלו עליה על ידי מועצת הביטחון של האו"ם מ-2006 אם יושג הסכם עמה. רוסיה, שמוכרת כלי נשק לאיראן, תמכה בפומבי בעמדת איראן בסוגיה זו.

 

מטרת המעצמות: להרחיק את "זמן הפריצה" האיראני לפצצה

המעצמות המערביות חושדות זה תקופה ארוכה מאוד שטהרן מבקשת להשיג פצצות גרעיניות ולשם כך משתמשת בתוכנית הגרעין האזרחית שלה לכאורה לצורך השגת מטרה זו. איראן דוחה בתוקף את ההאשמות וטוענת שתוכניתה הגרעינית נועדה למטרות אזרחיות, בהן ייצור חשמל ותרופות.

 

מבחינת שש המעצמות, מטרת הסכם הגרעין היא להגדיל את הזמן שיידרש לאיראן כדי לייצר אורניום מועשר לפצצה גרעינית אחת ("זמן הפריצה") משניים עד שלושה חודשים לשנה לפחות. אם יושג הסכם, ההגבלות על העשרת האורניום האיראנית צפויות להימשך עשור לפחות.

 

שרת החוץ האירופאית פדריקה מוגריני במרפסת המלון בווינה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שרת החוץ האירופאית פדריקה מוגריני במרפסת המלון בווינה(צילום: EPA)
סוגיות נוספות שהיו במחלוקת במהלך השיחות בשבועיים האחרונים היו שאלת הגישה של פקחים בינלאומיים למתקנים צבאיים איראניים, תשובות מטהרן לגבי פעילותה הגרעינית בשנים האחרונות, ומשך הסרת הסנקציות.

 

מסתמן: ההתקרבות הגדולה ביותר לאיראן מאז המהפכה ב-1979

קרי ועמיתו האיראני מוחמד ג'וואד זריף נפגשו כמעט מדי יום מאז שמזכיר המדינה האמריקני הגיע לווינה לפני יותר משבועיים. גורם אמריקני סיפר כי השניים נפגשו גם היום במטרה לסיים את הקיפאון בשיחות.

 

מומחים ובכירי ממשל מאיראן, מארה"ב ומשאר המעצמות נפגשו בחודשים האחרונים ללא הפסק, לעתים עד השעות הקטנות של הלילה, בניסיון להשיג הסכם שכולל חמישה נספחים טכניים.

 

הסכם גרעין בין איראן לבין המעצמות ייחשב להתקרבות הגדולה ביותר של איראן לעבר המערב מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979. עם זאת, למרות ההסכם ההיסטורי, המתיחות בין הצדדים עדיין תישאר בשל המחלוקות הרבות בנושאים אחרים.

 

המנהיג הרוחני העליון של איראן עלי חמינאי אמר אמש שארצו תמשיך להילחם נגד "היהירות העולמית", רמז עבה לארה"ב. אלא שהפעם הוא לא קבע קווים אדומים חדשים לאנשי צוות המשא ומתן שלו כפי שעשה בנאום שנשא לפני שבועיים.

 

מתקרבים למערב. נשיא איראן רוחאני (צילום: AP) (צילום: AP)
מתקרבים למערב. נשיא איראן רוחאני(צילום: AP)
גם אם ייחתם הסכם בין איראן לבין המעצמות, צפוי לו מכשול גדול נוסף בדרך - והוא הקונגרס האמריקני שצריך לאשר אותו. מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיץ' מקונאל אמר לרשת "פוקס": "אנחנו יודעים שההסכם הזה ישאיר את איראן מדינת סף גרעינית. לממשל יהיה קשה למכור את ההסכם בקונגרס. במקום ההסכם הזה היינו צריכים להחריף את הסנקציות. זה מה שהביא אותם מראש לשולחן". מקונאל הבהיר כי חברי הקונגרס יבחנו את ההסכם שהושג. "רוצים לראות אם ניתן לוודא מה קורה, לדעת על הפעילות הקודמת של איראן בבניית פצצה ואם נוכל להיכנס לכל הבסיסים שלהם", הוא אמר.

 

סנאטור רפובליקני: "חצינו את הרוביקון"

הסנאטור הרפובליקני בוב קורקר, יו"ר ועדת החוץ של הסנאט, אמר בתוכנית "פגוש את העיתונות" של רשת NBC כי "חצינו את הרוביקון כשעברנו מחיסול פרויקט הגרעין האיראני למעקב אחריו".  


הפעם לא הציב קווים אדומים נוספים. חמינאי (צילום: AP) (צילום: AP)
הפעם לא הציב קווים אדומים נוספים. חמינאי(צילום: AP)

קורקר נפגש ביום חמישי שעבר בבית הלבן עם הנשיא ברק אובמה ועם חברי קונגרס נוספים. הוא אמר: "אני רוצה לראות את ההסכם. נעבור עליו לפרטי פרטים". מבחינת הסנאטור הבכיר, "חייב להיות פיקוח בכל מקום, בכל שעה. אנחנו צריכים להבטיח שניתן לאכוף את ההסכם. איראן הולכת בקטנה, מרמה, מרמה, מרמה ובסוף היא קרובה לפצצה. אנחנו חייבים לקבל את כל המידע על מאמצי העבר של איראן לייצר פצצה. אנחנו יודעים שהם עשו את זה. אנחנו רוצים לדעת עד כמה רחוק הם הספיקו להגיע".

 

"ארה"ב הלכה רחוק מדי"

קורקר טען שהפעילות של הקונגרס בוושינגטון סייעה להקשיח את תנאי ההסכם. "היו חלקים שאנחנו לא מרוצים מהם, ואותתנו שלא יחצו את הקווים האדומים. עכשיו אנחנו צריכים לראות את ההסכם", הוא אמר.

 

הסנאטור הרפובליקני הצעיר טום קוטן, שיזם בזמנו את שיגור מכתב הסנאטורים לחמינאי והזהירו שהסכם הגרעין לא יעבור בקונגרס, אמר לתוכנית "מול פני האומה" של רשת CBS כי "ארה"ב הלכה יותר מדי רחוק כדי להתפשר מול איראן. צריך לזכור שמטרת המשא ומתן הייתה לעצור את איראן מפיתוח יכולת גרעינית. הנשיא התפשר יותר מדי ועכשיו אנחנו מתווכחים על איזו גישה תהיה לפקחים לאתרים הצבאיים. כל הסכם יהיה מסוכן לארה"ב ומסוכן לעולם. הנשיא אמר שהאופציה הצבאית על השולחן. זו צריכה להיות אופציה אמינה".

 

"יהיה קשה למכור את ההסכם לקונגרס". הסנאטור הרפובליקני מקונאל (צילום: AP) (צילום: AP)
"יהיה קשה למכור את ההסכם לקונגרס". הסנאטור הרפובליקני מקונאל(צילום: AP)

יו"ר בית הנבחרים, ג'ון ביינר הרפובליקני, אמר ש"מכל מה שהודלף מהשיחות עולה שהממשל נסוג בו מכל הקווים המנחים שהציב לעצמו. היעדר הסכם עדיף על הסכם רע ועל מתן הכשר למשטר קיצוני".

 

שר הביטחון: "המערב עלול לחתום על הסכם רע"

הסנאטור הדמוקרטי הבכיר בוועדת החוץ של הסנאט, רוברט מננדז, שהיה מהמתנגדים הקשים למשא ומתן הנוכחי עם איראן, אמר בתוכנית "השבוע" של רשת ABC שהוא מודאג מאוד מהמתרחש. "במקום להבטיח שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני, ארה"ב עברה למדיניות של ניהול התהליך".

 

מקום נוסף שממנו מביטים בדאגה על שיחות הגרעין בווינה הוא ישראל. שר הביטחון משה (בוגי) יעלון אמר מוקדם יותר אתמול כי "המערב עלול לחתום על הסכם רע ורצוף ויתורים חסרי תקדים מול משטר דמים נטול מעצורים המפיץ טרור ברחבי תבל וחותר תחת יסודות קיומו של העולם החופשי. זו תהיה טעות היסטורית".

 

גורמים מדיניים אמרו ל-ynet כי הבעיה המרכזית היא שאיראן הופכת למדינת סף גרעינית ושהיא תפרוץ לפצצה גרעינית מתי שתרצה. "המערב מנהל משא ומתן בעייתי וכושל: יש לו את כל הכלים והיכולות להוביל את איראן אל הנתיב הנכון, ובכל זאת מי שמסמן 'וי' זו איראן. בגדול. איראן הגיעה למשא ומתן הזה בנחיתות, חנוקה כלכלית, נואשת להסכם. במקום ללחוץ אותה עוד ולהוביל אותה להקפאה מוחלטת של כל תוכניות הגרעין, בלי טריקים ובלי שטיקים, המערב התנהל בחובבנות והעניק לאיראן מתנה. זהו הסכם בלתי נתפש, כושל ומסוכן ביותר".

 

עוד אמרו הגורמים ש"איראן תמשיך לתמוך בטרור והמערב מאפשר לזה לקרות. הוא לא מתנה הסכם בהפסקת התמיכה בטרור. זו אחת השערוריות הגדולות ביותר של ההסכם הזה".

פורסם לראשונה 12/07/2015 23:20

 

יואב זיתון השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים