אובמה: מנענו איראן גרעינית, נגן על ישראל
נשיא ארה"ב הגיב להסכם ההיסטורי שנחתם בווינה ואמר שאיראן תוציא משטחה את רוב האורניום המועשר ותהיה נתונה לפיקוח הדוק. "הדיפלומטיה האמריקנית ניצחה, חסמנו את דרכה של איראן לפצצה", אמר אובמה והזהיר את הקונגרס שישתמש בווטו שלו כדי לאשר את ההסכם. נשיא איראן חסן רוחאני: "לא ביקשנו נדבה. ביקשנו משא ומתן הוגן וצודק. עידן חדש החל"
"העסקה עם איראן לא בנויה על אמון, היא בנויה על פיקוח": נשיא ארצות הברית ברק אובמה הגיב לראשונה להסכם הגרעין ההיסטורי שחתמו שש המעצמות עם איראן. "העסקה מראה שדיפלומטיה יכולה להביא לשינוי משמעותי. הדיפלומטיה האמריקנית הביאה לשינוי", אמר היום (יום ג') אובמה בנאום מיוחד שנשא מהבית הלבן. נאומו של אובמה נועד בעיקר "למכור" לציבור האמריקני את ההסכם עם האויבת האיסלאמית הגדולה, ולדבריו היה זה לא אחראי לוותר על הסכם זה.
לקריאת ההסכם המלא באנגלית - לחצו כאן
ההסכם עם איראן - כותרות אחרונות:
שר החוץ של איראן על ההסכם: "הישג גדול"
הסנקציות יוסרו מיד. הפיקוח? מתישהו בעתיד
היעד של אובמה: למכור את ההסכם לקונגרס
"ארה"ב נשאה ונתנה מתוך עמדה של כוח, בשל כך מנענו את הפצת הנשק הגרעיני. בימים אלה יש סכנה שהנשק הגרעיני יתפשט מהמזרח התיכון לאזורים אחרים. בזכות העסקה עם איראן מנענו ממנה לפתח נשק גרעיני. הקהילה הבינלאומית יכולה להיות בטוחה שהאומה הרפובליקנית של איראן לא תפתח נשק גרעיני", אמר אובמה והוסיף כי בעקבות ההסכם תוציא איראן משטחה את רוב האורניום שהעשירה. "בהתאם לעסקה, איראן תיפטר מ-98 אחוזים ממאגר האורניום המועשר שלה", אמר אובמה.
"לפקחי הגרעין תהיה גישה לאתרים חשודים. לסבא"א תהיה גישה מתי שיידרש, כל הזמן. הקהילה הבינלאומית תהיה מסוגלת לוודא שאיראן לא יכולה לפתח נשק גרעיני. דרכה של איראן לנשק גרעיני נסגרה". הוא הבהיר כי ארה"ב תגן על ביטחונן של ישראל ושל מדינות נוספות באזור, והוסיף כי הסכם הגרעין מונע מלחמה נוספת.
על רקע הטענות שחצה את הקווים האדומים שהציב לעסקה עם איראן, אמר אובמה כי "העסקה עונה על כל קווי היסוד שהצבנו לעצמנו". כמו כן, הוא הזהיר את הקונגרס ואמר שהוא לא יהסס להשתמש בווטו הנשיאותי שלו כדי לאשר את ההסכם שעליו עמלו מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי וצוותו בשבועות האחרונים ביחד עם נציגי איראן ויתר המעצמות, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה.
"אם איראן תפר את ההסכם, האופציות שעומדות לרשותי היום יעמדו לרשות כל נשיא אמריקני אחר בעתיד", אמר אובמה. "אין לי ספק שעשר עד חמש עשרה שנים מהיום הנשיא האמריקני יהיה במצב טוב יותר עם איראן שרחוקה מנשק גרעיני ועם פיקוח ובקרה על הגרעין".
אובמה התייחס לאופציה הצבאית נגד איראן ואמר: "אני הנשיא יותר משש שנים. שוב ושוב עמדתי בפני החלטות אם לעשות שימוש בכוח צבאי. פעמים רבות היינו צריכים להפעיל כוח צבאי. לא היססתי לעשות את זה כשזה היה באינטרס הלאומי הביטחוני שלנו".
נשיא איראן: "עידן חדש החל"
נאומו של הנשיא האמריקני הועבר בשידור חי ברחבי העולם ואפילו באיראן. נאומו של אובמה נמשך 14 דקות ולצד הנשיא האמריקני עומד סגנו ג'ו ביידן.
בטרם סיים אובמה את דבריו הוא ביקש להודות בעיקר למזכיר המדינה שלו ג'ון קרי ולצוותו. עם סיום הנאום הציג נשיא איראן חסן רוחאני את ההסכם בפני עמו. "לא ביקשנו נדבה. ביקשנו משא ומתן הוגן וצודק שכולם מנצחים בו", אמר רוחאני והוסיף: "עידן חדש החל". עוד אמר הנשיא האיראני המתון כי ההסכם יביא לסיומו של משבר בלתי מוצדק ופותח פרק חדש בהיסטוריה של איראן. באופן לא מפתיע הוא תקף את ישראל וקרא למדינות האזור "לא להקשיב לתעמולה הישראלית" ששוללת את ההסכם. "גם לאיראן יש אינטרס לשמור על יציבות האזור".
עם השגת ההסכם הוא יעבור כאמור לאישור הקונגרס בוושינגטון. מזכיר המדינה האמריקני קרי התייחס לסוגיה ואמר שהוא לא צופה שהמחוקקים בארצו ידחו את הסכם הגרעין שהושג בין איראן לבין המעצמות ויפנו לקהילה הבינלאומית. "יישום ההסכם חשוב יותר מהטקסט עצמו", אמר קרי.
דיפלומט מערבי בכיר אמר לסוכנות הידיעות AP כי ההסכם כולל פשרה בין ארצות הברית לבין איראן שתאפשר לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) לבקר במתקנים צבאיים איראניים כחלק ממשימות הפיקוח שלהם. אלא שגישה לאתריה הצבאיים של איראן תהיה בתיאום, אך לא מיידית, ומבקרי ההסכם טוענים שלאיראנים יהיה מספיק זמן להסתיר כל עדות לאי ציותם להסכם שעליו חתמו בווינה.
אם איראן לא תקיים את חלקה בהסכם, האו"ם יוכל להטיל עליה סנקציות תוך 65 ימים. דיפלומטים אמרו כי העיצומים על תוכנית הטילים הבליסטיים האיראנית לא יוסרו בשמונה השנים הקרובות. עוד נמסר כי אמברגו הנשק על הרפובליקה האיסלאמית יישאר על כנו בחמש השנים הקרובות.
באיראן התנגדו במשך תקופה ארוכה לביקור של פקחי גרעין במתקנים הצבאיים בטענה שאלה ינצלו את הביקור לריגול אחר סודותיה הצבאיים. בבסיס פרצ'ין, למשל, אסרו האיראנים כניסה בעבר לפקחי סבא"א. על פי החשד, במתקן הצבאי נעשו ניסיונות לפיתוח מתקן נפץ שמיועד לפצצה גרעינית. ממשל אובמה הבהיר שאיראן חייבת לשתף פעולה עם פקחי סבא"א כחלק מכל הסכם גרעין עמה ורק אז יוסרו הסנקציות מעליה.
בינתיים מגיעות תגובות נוספות מהעולם להסכם הגרעין ההיסטורי עם איראן. ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון אמר כי "יש אפשרות אמיתית שאיראן תרוויח מהסכם זה במונחים כלכליים, אבל זה יקרה רק אם איראן תפעל לפי כל ההסכמות". נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר בתגובה להסכם הגרעין כי "העולם צועד קדימה". הוא הוסיף כי מדובר בהסכם חשוב מאוד ובירך על חתימתו. מזכ"ל האו"ם באן קי מון קרא להסכם שהושג עם איראן "היסטורי" ואמר כי הוא מאמין שההסכם "יכול להוות תרומה קריטית לשלום וליציבות באזור ובעולם". באן בירך את המשלחות שלקחו חלק במשא ומתן ואמר כי הוא "מעריך את הנחישות והאומץ של המנהיגים שאישרו את ההסכם".