אובמה: נתניהו לא הציע חלופה טובה להסכם
בשעה שראש הממשלה נתניהו מסביר לכלי התקשורת האמריקניים שההסכם שנחתם עם איראן רע, הסביר נשיא ארה"ב לציבור האמריקני ולעולם שההסכם דווקא טוב לשלום העולם - וניסה להרגיע את הישראלים. "המטרה שלנו, כמו המטרה של בנימין נתניהו, היא שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני. חסמנו את דרכה לפצצה. החששות הישראליים לגיטימיים, אני מבין למה בתל אביב מודאגים"
בשעה שראש הממשלה בנימין נתניהו יצא למתקפת בליץ בתקשורת האמריקנית נגד ההסכם עם איראן, ממשיך נשיא ארצות הברית בשכנוע הציבור בארצו והעולם כולו שההסכם עם האויבת הגדולה מטהרן טוב לשלום העולם: ברק אובמה ערך אמש (יום ד') מסיבת עיתונאים מיוחדת שבה הסביר את יתרונות ההסכם שנחתם בווינה. "אתמול היה יום היסטורי", אמר אובמה בפתח דבריו. ynet העביר שידור חי ממסיבת העיתונאים בבית הלבן.
עדכונים מרחבי הגלובוס ישר לפיד בדף הפייסבוק של חדשות בעולם
מחוץ לרשימה השחורה: מלך הטרור, כוח קודס ובכיר שקרא למחיקת ישראל מהמפה
"עם ההסכם הזה, עצרנו את היכולת של איראן להתקדם בתוכניתה הגרעינית. יש לה גבולות ברורים למשך שנים רבות", אמר אובמה. "איראן הייתה יכולה לנוע במהירות רבה יותר לפצצה גרעינית".
"למרות ההסכם שהשגנו, המחלוקות עם איראן נשארו ולכן הותרנו את אמברגו הנשק על כנו", אמר הנשיא האמריקני. "נמשיך להעמיק את שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל. ההסכם הזה עונה על צרכי הביטחון הלאומי האמריקני ומחזק אותו. ולכן הופך את ארה"ב והעולם למקום בטוח יותר".
אובמה: "אני מבין למה בתל אביב מודאגים"
"אף אחד לא אמר שההסכם הזה פותר את כל האיומים שהביאה איראן לעולם. צריך לזכור שההסכם הזה, שכוחותת נמצא ביכולתו לקיים את כל הסעיפים בו. השורה התחתונה. איראן נעצרה ביכולתה לקדם את תוכניתה הגרעינית", אמר אובמה. "ללא פיקוח, איראן הייתה קרובה לנשק גרעיני, ומרוץ חימוש רק היה מסכן אותנו".
אובמה הסביר כי מדובר בהזדמנות היסטורית וש"ייתכן שלעולם לא תהיה עוד הזדמנות שכזו בדורנו".
"השגנו קונצנזוס עם המעצמות למנוע מאיראן נשק גרעיני. זו היתה המטרה של כולנו. זו היתה המטרה של נתניהו - שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני", אמר אובמה בפנייה ישירה לראש הממשלה הישראלי שמתנגד נחרצות להסכם. "זה היה בראש סדר העדיפויות שלנו. תמיד הכרנו בכך שגם איראן לא משיגה נשק גרעיני היא מציבה אתגרים לאינטרסים ולערכים שלנו ברחבי העולם".
"החששות הישראליים מההסכם לגיטימיים. יש מדינה שמצהירה שאסור לישראל להתקיים, שמכחישה את השואה ויש טילים של חיבאללה שמכוונים לתל אביב. מובן למה בתל אביב מודאגים", אמר אובמה ואז התייחס לביקורת שהשמיע נתניהו. "אני שומע מנטרות חוזרות שזו עסקה רעה, עסקה רעה בקנה מידה היסטורי, שמאיימת על ישראל ומאיימת על ארה"ב. שמעתי את זה הרבה. מה שלא שמעתי זה אלטרנטיבה אחרת. מבקרי ההסכם לא הציעו שום חלופה טובה אחרת להסכם. מרבית העולם והמומחים אומרים שההסכם ימנע מאיראן נשק גרעיני".
מיד לאחר החתימה אתמול על ההסכם בווינה בין איראן לבין שש המעצמות - ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה - התייצב אובמה בשעה שבע בבוקר (שעון וושינגטון) בפני המצלמות כדי להסביר את התועלת שבהסכם עם איראן. הלילה הוא כבר התיישב לראיון בן 45 דקות עם הפרשן הבכיר של "ניו יורק טיימס" תומס פרידמן בניסיון נוסף לשווק את ההסכם שבישראל לא רואים בעין יפה על התועלת שבחתימה והתיישב לראיון של 45 דקות עם בעל הטור טום פרידמן, במאמץ לשווק את את ההסכם.
"אנחנו לא מודדים את ההסכם הזה על פי השפעתו על המשטר בתוך איראן", אמר אובמה בראיון ל"ניו יורק טיימס", "ואנחנו לא מודדים אותו על פי יכולתו לפתור את הבעיות שמקורן באיראן או לבטל את כל הפעולות הרעות שלה בעולם. ההסכם נמדד על פי הכוונה הראשונית, שלה שותף גם ראש הממשלה נתניהו - איראן לא תוכל להשיג נשק גרעיני. איראן היא אומה נהדרת, אבל יש לה משטר אוטוריטרי אנטי-אמריקני, אנטי-ישראלי, אנטישמי שמממן טרור. יש בינינו הבדלים גדולים ולכן היתה לנו מטרה צנועה יותר".
לא כולם בארה"ב שותפים לעמדתו של אובמה בסוגיית ההסכם עם איראן. כל הרפובליקנים, בהם בכירי הקונגרס והמועמדים לנשיאות - מתנגדים להסכם נמרצות. מנגד, מחוקקים דמוקרטים שהביעו חששות מההסכם שומרים בשלב זה על פרופיל נמוך. בכל מקרה, נראה כי התמיכה בהסכם של הילרי קלינטון, המועמדת הדמוקרטית הבולטת לנשיאות, עשויה לסייע לאובמה למנוע "דליפה" של דמוקרטים למחנה המתנגדים לקראת ההצבעה על ההסכם בגבעת הקפיטול.
בקונגרס הנוכחי יש לרפובליקנים רוב בבית הנבחרים ובסנאט, אולם לאובמה שמורה הזכות להטיל וטו. והיה וכך יהיה, יידרש רוב של שני שלישים כדי לדחות את הסכם הגרעין עם איראן. על פי הערכות בארה"ב, אובמה צפוי לעבור בהצלחה הצבעה שתיערך בקונגרס לאחר שיטיל וטו. במסיבת העיתונאים התייחס אובמה לסוגיית ההצבעה בקונגרס ואמר: "אני צופה שהדיון יהיה לוהט, אבל כך זה צריך להיות". הוא פנה למחוקקים הספקטיים וביקש מהם "לזכור את החלופה".
"מדינות כמו סין, הודו, יפן, דרום קוריאה ואחרות הסכימו ללהפסיק את ייבוא הנפט מאיראן, ומדינות אחרות הפסידו עסקות רבות עם איראן כמו צרפת וגרמניה כי הבינו שצריך לפעול יחד להביא את איראן לשולחן המשא ומתן. אם הקונגרס יצביע נגד ההסכם, משטר הסנקציות ייפרם כי מדינות כמו רוסיה, סין ואחרות לא יבינו למה הקונגרס מחבל בהסכם. התוצאה תהיה שהעולם ימשיך לעשות עסקים עם איראן, והיא לא תהיה מחויבת להסכם הגרעין ולפיקוח על האתרים
"לא נפתור את הבעיה בסוריה ללא איראן"
אובמה נשאל אם בעקבות ההסכם עם איראן יהיה עמה שיתוף פעולה בסוריה נגד ארגון המדינה האיסלאמית (דאעש) והשיב: "אנחנו לא נפתור את הבעיה בסוריה בלי שיתוף רוסיה, איראן, טורקיה ומדינות המפרץ. צריכה להיות הסכמה בין הכוחות ואיראן היא אחד הכוחות, היא אחת השחקניות וחשוב שהיא תהיה חלק מהשיח בנושא".
למרות ההסכם ההיסטורי עם איראן, הבהיר אובמה שהוא לא צופה בעתיד הקרוב נרמול יחסים עם הרפובליקה האיסלאמית.
ראש הממשלה נתניהו התייחס אתמול במליאת הכנסת להסכם בין המעצמות לבין איראן ואמר כי "ההסכם שנחתם בווינה אינו סוף פסוק". "העלינו את העניין האיראני על במת דעת הקהל העולמית. אלמלא כן לא היה שיח", הוסיף נתניהו והדגיש: "לולא המאמצים של ישראל לאיראן כבר מזמן הייתה היכולת להתחמש בפצצות גרעין".
"כשאנחנו בודקים את ההסכם, הוא רע מכל הבחינות", ציין נתניהו. "יצירת נתיב עתידי לאיראן ויצירת הרבה מאוד פצצות גרעין בהמשך, וכמובן מיליארדי הדולרים שמוזרמים עכשיו. ההסכם לא ייבחן בעתיד אלא עכשיו, בתוקפנות של איראן. כשקוראים את ההסכם התמונה הופכת להיות יותר ויותר עגומה. לדוגמא: סעיף הפיקוח לאתר כזה או אחר נותן לאיראן 24 יום התראה לפני שבודקים. ההסכם גם מחייב את המעצמות להראות לאיראן את המידע המודיעיני שבגללו הן בכלל רוצות לערוך את הבדיקה. אנחנו לא מחויבים להסכם הזה ואנחנו נמשיך להתנגד לו. כוחנו איתנו והוא גדול ורב. בנושאים קיומיים אין קואליציה ואין אופוזיציה - צריך חזית אחידה להבטיח את עתידנו וקיומנו. דרוש שילוב ידיים בין תלמידי ז'בוטינסקי ותלמידי בן גוריון".
הנשיא מסביר את סוגיית "24 הימים"
בתגובה לביקורת של נתניהו אמר הערב אובמה כי "יהיה לנו פיקוח סביב השעון אחרי כל מתקני הגרעין שאנחנו מכירים. הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) תוכל לומר לנו על חשד שעולה ממתקן מסוים ולנו תהיה זכות לבקר בו. אם האיראנים יתנגדו לביקור יש לנו זכות להשיב את הסנקציות. מדובר במשטר הפיקוח החמור ביותר שהיה. יש אפשרות שאיראן תנסה לרמות, אבל יש לנו שנה ל'פריצה לגרעין' שתאפשר לנו לפעול, ונוכל להחזיר את הסנקציות מיד".
השאלה של 24 ימים קשורה למצב שבו פקחי סבא"א עולים על אתר חשוד שאינו נמצא ברשימת הפיקוח שלהם. במקרה כזה, על פי ההסכם, עוברים 24 ימים עד שמושג האישור להכניס פקחים לאתר החשוד. בכל מקרה, לאורך כל 24 הימים ממשיכים האמריקנים וגורמים בינלאומיים אחרים לצלם ולעקוב אחר האתר החשוד ולאסוף ראיות על שינויים שנעשים או ניסיון לטשטש ראיות.
אובמה הבהיר כי אף שהקהילה הבינלאומית תחל להסיר את הסנקציות מעל איראן, אין הדבר אומר שכללי המשחק השתנו. לדברי הנשיא האמריקני, "האיראנים תומכים בחיזבאללה ואנחנו צריכים להקדיש יותר אמצעים לבלום את מעבר הנשק לחיזבאללה".
היועץ לביטחון לאומי של הנשיא ג'ימי קרטר, זביגנייב בז'ז'ינסקי, התייחס בראיון בערוץ הכבלים של NBC לתגובתו של נתניהו הגרעין ואמר: "נתניהו איננו איש רציני. הוא מבדר לפעמים את הקונגרס, אבל הוא לא איש מאוד רציני. הוא עושה דרמות, הוא מגזים ואני לא חושב שישראל יוצאת נשכרת מזה". בז'ז'ינסקי הוסיף: "אני בטוח שלאחר שהציבור הישראלי ישקול את האופציות הוא יירגע משום שפתיחת מלחמה נוספת במזרח התיכון, אפילו עם ניצחון צבאי מהיר, תיצור כל כך הרבה חוסר שקט במזרח התיכון, שבסופו של דבר תאיים גם על ישראל".
ישראל פועלת בקונגרס ובראיונות בתקשורת האמריקני להשפיע על מחוקקים דמוקרטים להצביע נגד הסכם הגרעין עם איראן. השגריר הישראלי בוושינגטון, רון דרמר, אמר בראיון לרשת MSNBC ש"ההסכם הזה מאפשר לאיראן להגיע לגרעין בשני מסלולים". דרמר הבהיר שההסכם מאפשר לפקחים הבינלאומיים להיכנס לבסיס צבאי רק 24 ימים לאחר שניתנה הודעה בנוגע לביקור. "ב-24 ימים אתה יכול לנקות כל דבר", אמר דרמר.