שופט: מותר לטפל במכות חשמל ללא הסכמה
נכה צה"ל המתמודד עם סכיזופרניה אושפז בכפייה ועבר סדרת טיפולים בנזע חשמלי חרף התנגדותו. המחוזי קבע שאין פסול בהתנהלות בית החולים
בית המשפט המחוזי בחיפה קבע לאחרונה כי למוסדות פסיכיאטריים מותר להשתמש בטיפול בנזע חשמלי גם ללא הסכמת המאושפז.
את פסק הדין נתן השופט סארי ג'יוסי, שעסק בבקשה של נכה צה"ל הסובל מסכיזופרניה להפסיק את טיפולי החשמל שבוצעו בו אחרי שאושפז בכפייה בבית החולים הפסיכיאטרי "מזור" בעכו.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- תביעה: נפצעה כשרצתה למנוע העתקה במבחן
- מנהלת חשבונות גנבה מלקוחות - ולא תיאסר
- זוכה מעבירות סביבה: בדיקת המעבדה פגומה
- ניצחון השכנים: ייסגר גן הילדים בבית מגורים
רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו
למבקש (35), שאושפז לפני כמה חודשים, נאמר שעליו לעבור טיפול בנזע חשמלי, והוא חתם על הסכמה. אלא שלטענתו, עם התחלת הטיפול הוא הודיע לצוות שהוא חוזר בו, מאחר שהדבר גורם לו לסבל ולפגיעה בזיכרון, אך הרופאים לא שעו לו. במהלך אפריל הוא קיבל שבעה טיפולים בנזע חשמלי בהרדמה מלאה.
מדריך
רקע פסיכיאטרי: המכון הרפואי שפוסל רישיון
עו"ד שי גלעד
נהגים שאושפזו, סבלו מהתקפים אפילפטים או מנדודי שינה ועוד: המרב"ד הוא ועדה רפואית ממשלתית רבת עוצמה שמחליטה מי יעלה על הכביש
בסוף מאי הגיש הצעיר לבית המשפט בקשה לצו מניעה זמני לאסור על בית החולים להמשיך בטיפול ללא הסכמתו. בית המשפט נענה לו עד להגשת בקשה לצו מניעה קבוע, שאותה הגיש הצעיר מיד לאחר מכן.
המחלוקת הייתה פרשנית והתמקדה בשאלה אם חוק טיפול בחולי נפש והתקנות שהותקנו מכוחו מחייבים את הצוות הרפואי לקבל הסכמה של מאושפז בכפייה כתנאי לקבלת טיפול בנזע חשמלי או לא. המבקש טען כי בית החולים פועל בניגוד לחוק, שמאפשר לכפות על מטופל רק בידוד וקשירה.
המדינה טענה כי המבקש החל לקבל טיפול בנזע חשמלי שלא מרצון כשהיה במצב מאוד חריף ומסוכן מבחינה נפשית.
רק כשאין אלטרנטיבה
השופט סארי ג'יוסי ציין שהחוק מבדיל בין חולה המאושפז מרצון לבין זה שמאושפז בכפייה. הוא הוסיף כי "טיפולים מיוחדים" (בהם טיפול בנזע חשמלי) יינתנו למאושפז מרצון אם נתן לכך את הסכמתו, אך העניין לא צוין בנוגע למאושפז באשפוז כפוי.
לכן הסיק השופט ג'יוסי כי "מכלל ההן אתה למד על הלאו", כלומר כשמדובר במאושפז בכפייה לא נדרשת הסכמה לטיפול. העובדה שהמחוקק לא ציין זאת מפורשות בתקנה אינה מהווה חוסר בתקנות, הוסיף.
לפיכך, בסיכומו של דבר השופט דחה את הבקשה של הצעיר אך הורה כי צו המניעה שניתן בתיק ייוותר בתוקף לשבעה ימים נוספים.
בנוסף העיר השופט כי למרות התוצאה, ראוי שהטיפול בנזע חשמלי יינתן רק במקרים מיוחדים ובכפוף לכל התנאים הקבועים לכך בחוק הטיפול ובתקנות (בין השאר חתימה של מנהל בית החולים ומנהל מחלקה לפני כל טיפול). לדבריו, "בשל אופיו ומהותו הקשים של הטיפול", ראוי שהוא יינתן במשורה ורק כשאין אלטרנטיבה ראויה אחרת.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המבקש: עו"ד אדמית רוזנצויט
- ב"כ המשיבים: עו"ד טורס
- עו"ד אדוארד שחאדה עוסק ברשלנות רפואית
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים