שתף קטע נבחר

הבנק טעה פעמיים: ההלוואה עברה לבנק אחר

לקוח ביקש מבנק יהב הלוואה של 12 אלף ש' שיופקדו בחשבון שלו בפועלים. הסכום מצא את עצמו בחשבון ב... בנק אוצר החייל. זה נגמר בתביעה

בנק יהב שהעניק הלוואה ללקוח טעה בכתובת והעביר את הכסף לחשבון הלא נכון בבנק אחר. לאחר מכן הוא הוסיף חטא על פשע, וכדי להחזיר לעצמו את הכסף גבה את החזר ההלוואה ממשכורתו של הלווה. רק בעקבות תביעה שהגיש הלקוח הורה בית המשפט לתביעות קטנות בהרצליה לבנק יהב להחזיר לו את הסכום.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

בתחילת 2013 פנה התובע לבנק יהב וביקש הלוואה בסך 12 אלף שקל. את ההלוואה הוא ביקש להעביר לחשבון שלו בבנק הפועלים. אלא שבנק יהב העביר בטעות את הכסף לבנק אוצר החייל, שגם בו יש לתובע חשבון בנק, הנמצא בחובות גדולים. הבנק הודה בטעות אך סירב להעביר את הכסף לחשבון שהתבקש. יתרה מכך: הוא גבה את כספי ההלוואה באמצעות הפחתה ממשכורתו של התובע שהופקדה בחשבונו.

 

לפיכך הגיש הלווה תביעה נגד בנק יהב בסך 17 אלף שקל – סכום ההלוואה ו-5,000 שקל נוספים בגין עוגמת נפש והוצאות שונות. בנק יהב התגונן וטען שבנק אוצר החייל מסרב להחזיר את הכסף ואת התביעה יש להגיש נגדו. הוא לא הסתפק בכך והגיש הודעת צד שלישי נגד בנק אוצר החייל להשבת הכספים.

 

בנק אוצר החייל טען בתגובה שהתובע נטל ממנו הלוואות בהיקפים אדירים ולא פרע אותן, ולכן הוא זכאי להחזיק בכספים. הוא הוסיף כי מאחר שבנק יהב מודה שהתובע פורע את ההלוואה שניתנה לו על פי תנאי ההסכם, הרי שהוא לא יכול לטעון שמדובר בכסף שלו.

 

השופט אילן סלע הסביר שבנק יהב טעה פעמיים: הראשונה כשהעביר את הכספים של התובע לבנק אוצר החייל, ופעם שנייה בדרך שבה פעל לתיקון טעותו. לוּ היה בנק יהב פועל כמצופה ממנו לאחר הטעות הראשונה - כלומר מקיים את ההסכם ומעביר את הכסף לחשבון בבנק הפועלים - לא הייתה לו כל מניעה להצהיר בפני בנק אוצר החייל שמדובר בכספים שהועברו בטעות, ובנק אוצר החייל היה מחזיר לו את הכספים.

 

לא הייתה הצדקה להתעקשות של בנק יהב על כך שהתובע יקיים את ההסכם שהבנק עצמו הפר. גם אם הבנק היה זכאי להחזרת ההלוואה, המשיך השופט, היה עליו לתבוע את הכספים מהתובע, ובטח שלא לגבות אותם ממשכורתו על דעת עצמו.

 

בסיכומו של דבר נקבע שבנק יהב יעביר לתובע 12 אלף שקל. בנוסף קיבל השופט את הודעת הצד השלישי וחייב את בנק אוצר החייל להחזיר לבנק יהב את הכסף. השופט הסביר שהעובדה שלתובע יש חובות לבנק אוצר החייל, אין פירושה שהבנק יכול להחזיק בכספים שהגיעו אליו בלי כוונה, בשל טעות של צד שאינו בעל החשבון.

 

חשוב לתעד כל פעולה שנערכת בחשבון, בדיוק כדי להימנע ממקרה שבו הבנק מתנער מהסכמות או הוראות שהועברו אליו ביחס להלוואות, מסגרת אשראי או תנאי חשבון. קשה מאוד להוכיח הסכם שבעל פה. תיעוד בכתב או בהקלטה יסייעו במקרה שבו הבנק טועה, מתרשל או חוזר בו מהסכמות.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • שמות באי הכוח לא צוינו בפסק הדין
  • עו"ד מיכל שחר עוסקת בבנקאות ומשמשת כיועצת משפטית ללשכת היועצים העסקיים בישראל
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים