הברחה כושלת: המדינה קיבלה זהב במיליון ש'
תייר גרמני ניסה להיכנס לישראל עם 8 ק"ג זהב, אבל נתפס במכס. אחרי שריצה עונש מאסר הוא ביקש לקבל את המטילים בחזרה, אבל נדחה
גם איבד את הזהב וגם גורש מהעיר: תייר גרמני נתפס כשניסה להבריח לישראל מטילי זהב בשווי כ-1.14 מיליון שקל ולמכור אותו בישראל. הוא נידון למאסר, ואחרי ששוחרר ביקש לקבל את המטילים בחזרה, אבל בית משפט השלום בתל אביב קבע לאחרונה שחומרת העבירה שביצע, והזדמנות להרתיע מבריחים עתידיים, מצדיקות את השארת הזהב בידי המדינה.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- הבת תבעה: יש לסלק את אבא מהדירה שלי
- בלי סיבה: בית אבות לקח מקשיש 103 אלף ש'
- תאונת עבודה: נחשפה לאדי טיגון ב"טבעול"
- בעלי פאב "המישמיש" ז"ל ישלמו 200 אלף ש'
התייר הגיע לישראל באפריל 2014 כשברשותו שלושה מטילי זהב במשקל כולל של כשמונה קילוגרם שאותם תכנן למכור. הוא צבע אותם באפור והדביק עליהם מבנים קטנים מפלסטיק כדי שכשיעבור במכס הם ייראו כמזכרות מברלין. כשניסה לעבור במסלול הירוק בנתב"ג עצרו אותו בודקי המכס וגילו את הזהב. התייר הודה בניסיון הברחה וטען שהוא לא עוסק בסחר זהב, אלא ניסה לעשות רווח בפעולה חד-פעמית.
המסלול הירוק
מה מותר להעביר במכס? מדריך לנוסע התמים
עו"ד דריה כנף
כמה כסף מותר להביא? מה ההגבלה על הלבשה? מה לגבי צמחים, חיות ופורנוגרפיה? ומה אם יתפסו אתכם? מורה נבוכים
הזהב הוחרם ולאחר כחודשיים הורשע התייר בהליך פלילי ונידון ל-40 ימי מאסר בפועל, שישה חודשי מאסר על תנאי, וקנס של 200 אלף שקל או 60 ימי מאסר תמורתו. אלא שבסופו של דבר הוא שוחרר כעבור 26 ימים בלבד ועזב חזרה לגרמניה מבלי לשלם את הקנס.
בהמשך, כשביקש לקבל בחזרה את מטילי הזהב, הוא נתקל בסירוב של המדינה, ובאוגוסט 2014 הגיש נגדה תביעה כדי שתשיב לו לפחות חלק מהזהב או חלק משוויו. הוא תיאר את הנזק הכבד שייגרם לו אם לא יחזיר את ההלוואה שלקח לרכישת הזהב, וטען שאחרי עונש המאסר מדינת ישראל לא רשאית להטיל עליו עוד סנקציה כספית.
הוא הוסיף שערך המע"מ שהיה אמור לשלם על הכנסת המטילים ארצה מסתכם ב-205,028 שקל, כך שלא סביר שהמדינה תיקח את כל הזהב, ששוויו למעלה ממיליון שקל.
המדינה טענה מנגד שמעבר לסנקציה הפלילית מותר לה להפעיל גם סנקציה אזרחית בצורת קנס או החרמה, שמטרתה להרתיע את המבריח ומבריחים נוספים כמותו.
השופטת אושרי פרוסט-פרנקל ציינה שהתובע הורשע בעבירה שכוונתה הברורה הייתה להתחמק מתשלום מס, ולא מצאה כל סיבה להקל עליו – לא כי לקח הלוואה, לא כי נגרם לו נזק, ובטח שלא על ימי המאסר שלא ביצע במלואם.
מבחינת החוק, הסבירה השופטת, מותר למדינה להחרים את הזהב כסנקציה אזרחית הנפרדת מההליך הפלילי. לדעתה המדינה סברה נכון שחומרת העבירה וממדיה מצדיקים את החרמתם המלאה של מטילי הזהב, שבין היתר תשמש כהרתעה למבריחים אחרים.
לאחר שדחתה את התביעה במלואה פסקה השופטת פרוסט-פרנקל שהתובע ישלם למדינה הוצאות שכר טרחת עו"ד בסך 10,000 שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
- עו"ד ד"ר חיים גבאי עוסק בדיני מסים
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים