שתף קטע נבחר

מעסיקים: קנסות במאות אלפי ש' בדרך אליכם

שלוש שנים אחרי כניסת החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, גוברים העיצומים, הקנסות והתביעות של העובדים. כדאי להקדים תרופה

ב-2012 נכנס לתוקף החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה. מטרתו המוצהרת היא לייעל את האכיפה של חוקי העבודה באמצעות הליכים מנהליים מהירים המאפשרים הטלת עיצומים כספיים הנעים מ-2,500 שקל ועד לכ-35 אלף שקל לכל הפרה. בנוסף מאפשר החוק הגשת כתבי אישום פליליים ותביעות נגד מעסיקים.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

בשלוש השנים שחלפו מאז הוטלו על ידי משרד הכלכלה עיצומים כספיים בסך יותר מ-40 מיליון שקל. אלפי התראות מנהליות נשלחו, מאות כתבי אישום הוגשו, וניתנו יותר מ-110 גזרי דין בבתי הדין לעבודה.

 

חברה העוסקת בשירותי הסעדה ומשקאות פיטרה מלצרית מעבודתה לאחר שבועיים. הסיבות איחורים, בילוי בשיחות עם מלצרים אחרים במקום לעבוד והבעת זלזול כללי בעבודתה.

 

המלצרית עזבה בכעס תוך שהיא מאיימת על מנהל החברה כי זה לא סוף פסוק, והגישה תלונה למשרד הכלכלה. כתוצאה מהתלונה נחקרה החברה על ידי אנשי המשרד, שבחנו את כל תהליך העסקת המלצרית. בסוף החקירה קיבלה החברה מכתב התראה המונה עיצומים והתראות בסך כולל של כ-200 אלף שקל.

 

אי תשלום לפי חוק שכר מינימום יכול להביא לקנס של יותר מ-35 אלף שקל. אחת מטענות העובדת הייתה כי לא קיבלה שכר מינימום, ועל פי החישוב, ההפרש בשכר שניתן לה עמד, לגרסתה, על 72 שקל. החברה נאלצה להצדיק את פעולותיה ולהציג מסמכים בפני הממונה במשרד הכלכלה, ורק לאחר שהבהירה וחשפה את המניע האמיתי מאחורי התנהלות המלצרית, בוטלו הקנסות וההתראות.

 

מקרה זה ממחיש כיצד נוצר מצב אבסורדי שבו עובד, אפילו אם הועסק ימים בודדים, עשוי להסב למעביד לנזק רב הכולל חקירת מנהלי החברה, הטלת עיצומים כספיים ופגיעה בשם הטוב של החברה, והכול בגין אי היצמדות לחוקי עבודה.

 

עיצום כספי והתראה מנהלית

מעביד שהפר אחת מההוראות של דיני העבודה צפוי לעמוד בפני "עיצום כספי" או התראה מנהלית, שלפיה המשך הפרת החוק תגרור תשלום על כל הפרה והפרה.

 

ניתן להטיל קנס כספי או התראה בגין כל הפרת הוראה מדיני העבודה, החל ממתן תנאי העבודה לעובד בצורה מפורשת עם העסקתו, החובה לנהל פנקס נוכחות, תשלום שכר מינימום, מתן חופשות כחוק, שעות נוספות, וכדומה. כמו כן, החוק מונה רשימה ארוכה של נושאים שהפרת כל אחד מהם תביא להטלת עיצום.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הטלת העיצום אינה מיידית. תחילה ניתנת למעסיק התראה, והוא רשאי להשיב לנציג טענות תוך 30 יום. בעקבות זאת מחליט הממונה אם להטיל עיצום ובאיזה שיעור. על הטלת עיצום ניתן לערער בפני ועדת ערר, ועל החלטת הוועדה ניתן לערער לבית דין אזורי לעבודה.

 

איך להתמודד? לנהל תיקיות מסודרות

הפרוצדורה כאן חשובה. ניקח מקרה של עובד שפוטר או עזב את משרתו אחרי זמן קצר. עם העסקתו, על המעביד להחתים אותו על טופס תנאי עבודה, לדאוג לשלם לו במועד ועד 9 לחודש (גם אם העובד עזב ולא הגיע לקבל את שכרו), ואף לשלוח לו מכתב סיום העסקה. אלה שלוש פעולות פרוצדורליות שאי עמידה בכל אחת מהן תגרור אחריה סנקציה.

 

לכן מומלץ להקים תיקייה לעובד הכוללת בתוכה את כל הטפסים הנדרשים לעבודה, ובהם בין היתר טופס תנאי עבודה לעובד, טופס שעות נוכחות, טופס דיווח חופשות, טופס סיום עבודה ועוד. כדאי להקפיד על מילוי הטפסים בדייקנות, תוך החתמת העובד ושמירת עותק בתיק העובד.

 

בדרך זאת ניתן לצמצם את חשיפת המעביד להתראות, קנסות וכתבי תביעה. הדבר גם ישדר לעובדים בחברה כי מדובר בעסק מסודר שמתנהל בהתאם לדין ויעניק להם תחושת ביטחון בעבודתם.

 

דיני העבודה נועדו להגן על העובדים – הכוח החלש יותר בשוק העבודה – ואין ספק בנחיצותם וחשיבותם. בתי הדין מקפידים על זכויות מהותיות של העובדים (כגון תשלום שכר, חופשות ופנסיה). לעומת זאת, חוק הגברת האכיפה מתמקד גם בדינים שקיומם תלוי בפרוצדורות רבות המטילות על המעסיקים את הצורך להתנהל בצורה מכאנית מול העובד ולהחתימו על טפסים החל מיומו הראשון ולכל אורך עבודתו.

 

הרצון לעודד את קיום חוקי העבודה הוא חשוב ומבורך. אולם אכיפת חוקי העבודה בדרך של סנקציות מינהליות מרחיקות לכת, מעוררת בעיות שאליהן יש להיערך. בתוך כך חשוב לבחון דרכים להימנע ממצב שבו עובד ממורמר או קבוצת עובדים שהעסקתם הופסקה מסיבות חוקיות, יגישו תלונות סרק רק כדי להתנקם במעביד.

 

  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד מיכל שחר בעלת משרד עורכי דין העוסק בתחום המסחרי והנדל"ן ומשמשת כיועצת המשפטית של לשכת היועצים העסקיים בישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: if production
עו"ד מיכל שחר
צילום: if production
מומלצים