לסחור כמו בחו"ל: הכלים שעוזרים למנף רווחים
הגופים הפיננסיים בארץ, המתחרים עם ברוקרים מקצועיים מעבר לים, הבינו את הצורך בפיתוח כלי מסחר חדשים הדומים לכלים בוול סטריט. תכירו את זירות המסחר המודרניות שמסייעות למשקיעים להגדיל את הכנסותיהם
הסוחרים הישראלים מצביעים ברגליים. אחרי שנים ארוכות שבהן נאלצו להסתפק בבורסה הישראלית הקטנה ועתירת הרגולציה, נראה כי הם סוף סוף יוצאים לעולם הגדול. אולי היה זה משבר 2008 שהעלה בהם תהיות בנוגע לביטחון בהשקעות לטווח ארוך, או אולי יוקר המחיה שהביא אותם לחפש אחר השלמת הכנסה בשעות אחה"צ, מה שבטוח הוא שב-8 השנים האחרונות אנו רואים לנגד עינינו ירידה מתמשכת במחזורי המסחר בבורסה הישראלית, בד בבד עם מעורבות גוברת שלהם בנעשה מעבר לים.
לכתבות נוספות בנושא:
- בואו להכיר את הדור הבא של ניהול ההשקעות
מי שנחרדו מהתופעה החדשה היו הגופים הפיננסיים הגדולים והשמרנים. אובדן הרווחים מעמלות בבורסה הישראלית חייבה תגובה מהירה מצדם, התייעלות ושיפור שימנעו מהסוחר הישראלי להעביר את כספו לברוקרים המקצועיים שמעבר לים. התוצאה הישירה של המלחמה על הסוחר הישראלי היתה שהגופים השמרניים החלו תהליך של צמצום הפער הטכנולוגי ממי שעד אז היתה האויבת מספר אחת - וול סטריט. אותם כלי המסחר הפשוטים והפלטפורמות המיושנות החלו לעבור תהליך רענון. בימים אלה אנו עדים לתוצאותיה של התחרות הגוברת על ליבו של הסוחר בוול סטריט, המביאה אלינו כלי מסחר חדשים ואפשרויות שעד לא מזמן היו נחלתם של האמריקאים בלבד.
סינון זה שם המשחק
מהפכת המידע של המאה ה-21 שינתה את עולם המסחר לבלי היכר. אלפי הודעות ודיווחים המתקבלים מידי יום מגיעים תוך שניות לכל בית ולכל מחשב ומייצרים אינספור הזדמנויות שהסוחר הפרטי בישראל יכול רק לפנטז עליהן. בעולם שבו הזדמנויות רבות כל-כך, הבינו מהר מאוד הגופים המתחרים על ליבו של הסוחר כי יש צורך בסינון העיקר מהתפל. לצורך כך הם החלו לספק מגוון סורקים מיוחדים שמטרתם לאפשר לסוחר המודרני את השקט והקלות בבחירת העסקאות על פי פרמטרים לבחירתו של הסוחר.
דוגמא אחת לסורק שכזה היא סורק החדשות. כלי זה מאפשר לסוחר לסנן את סוגי הדיווחים הנוגעים לחברות הנסחרות בבורסה לפי סוג הידיעה. סוחר שמעוניין לקבל ידיעות הנוגעות לאישורי תרופות של חברות יוכל לעקוב אחר הודעות ה-FDA (הרשות המפקחת על אישורי התרופות בארה"ב). סוחר נוסף יוכל להחליט לקבל התראות על המלצות אנליסטים ואחר יעדיף העלאות או הורדות דירוג. באופן זה הסוחרים אינם כבולים לשטף חדשות בלתי נדלה ויכולים להתאים את המידע המתקבל לפי שיטת המסחר שלהם.
דוגמא נוספת למערכות המתקדמות של הסוחר המודרני היא סורק ה-High/Low. סורק זה מאפשר לראות באופן מידי אילו מניות הגיעו לשיא או לשפל חדש ובכך להתריע על הזדמנות שייתכן וקיימת בהן. סוחרים הצוברים מיומנות בשימוש בשני סורקים אלה יחדיו יכולים להפיק רווחים מרשימים בפרקי זמן קצרים מאוד בזכות כניסה למגמה בתחילתה, ובכך להקדים את הסוחר הממוצע שנחשף למידע רק מערוצי התקשורת המסורתיים.
סוחרים המעוניינים למצוא סורקים דוגמת אלה ואחרים יכולים למצוא אותם כבר היום אצל ברוקרים מקצועיים, לרוב ללא תוספת תשלום. כלים דומים ניתן למצוא גם במערכות המסחר של בתי ההשקעות, אך לרוב ללא זמן אמת וללא יכולות הסינון שחשובות לסוחרים היומיים. בכל הנוגע למידע כללי יותר ושאינו מידי, סביר להניח כי אתרי הבנקים, על חטיבות המחקר שלהם, עשויים להיות כתובת לא רעה, בעיקר עבור אלו שאינם סוחרים לעיתים תכופות.
כך חוגגים בנפילות
אלמנט קריטי נוסף הפוגע בסוחר הישראלי באופן יומיומי הוא ההגבלה על סוגי ההוראות הזמינות לו. אם ניזכר לרגע בכמות אירועים שפקדה את השווקים ב-2015, נראה כי היא היתה עוצרת נשימה; הבורסה הסינית קרסה, הנפט נראה כאילו הוא רוצה לחזור חזרה לאדמה וכך גם חברות הכריה, אך הסוחרים הישראלים התבוננו בכל אלה רק מהצד. פעולת השורט – מכירה בחסר – עדיין חסומה בפניהם, למעט תעודות בודדות העוקבות אחר מדדים ראשיים.
הדבר שונה בתכלית עבור הסוחרים בבורסה האמריקאית. בתי ההשקעות יאפשרו לכם לבצע שורט על רוב המניות הגדולות הנסחרות בארה"ב, זאת בניגוד לבנקים, שבאופן גורף עדיין אינם מספקים ללקוחותיהם את פעולת השורט. הברוקרים יאפשרו לכם שורט נדיב אפילו יותר, הכולל גם תעודות סל ומניות שנסחרות "מעבר לדלפק", כלומר באופן מבוזר ובלתי אמצעי. אצל הברוקרים המקצועיים ביותר תוכלו אפילו לבצע שורט על מניותיהן של חברות חדשות, המנפיקות את עצמן בוול-סטריט, וזאת באמצעות הכלי החדש שפרץ לשוק הישראלי רק לאחרונה - ה-CFD.
לסחור במניה מבלי לקנות מניה
מהו CFD? אחד הכלים המשוכללים שהגיעו למחוזותינו הוא ה-Contract of Difference, או בשמו המקוצר - CFD. כלי זה עדיין לא חדר לבתי ההשקעות וכמובן לא לבנקים, ונמצא כעת אצל ברוקרים בלבד. מדובר בשכלול המאפשר לסוחרים לבצע עסקאות ללא רכישת המניה עצמה, אלא על סמך תנועת המחיר בלבד. האפשרות לסחור במניות מבלי לרכוש את המניות ישירות מהשוק מאפשרת לסוחרים הקטנים להתגבר על חסמי הכניסה ולהשתתף במסחר מבלי שיצטרכו להעמיד עשרות אלפי שקלים.
עבור הסוחרים המקצועיים ביותר הגשים ה-CFD חלום: האפשרות לבצע שורט על החברות המנפיקות בוול-סטריט, והסיבה לכך היא ברורה: כאשר חברה מנפיקה את מניותיה, לרוב היא תבצע מסע פרסום ויח"צ תקשורתי שנועד לגרום לציבור הרחב לקנות את המניות. עבור הגופים הגדולים זהו סימן שהמניות הולכות להיסחר במחיר גבוה מהרגיל, ובכך לנצל את הגל התקשורתי ולמכור את המניות במחיר הגבוה שיצר גל הפרסום התקשורתי.
די להיזכר בהנפקתה המתוקשרת של עליבאבא, שלאחריה ירדה המניה במשך חודש שלם, או למשל הגעתה של פייסבוק, שהיתה האות למכירת חיסול של המניה שצנחה בכ-50% מרגע הנפקתה. אם לא די בכך, רבים מאתנו עוד זוכרים את גרופון, חברת ההנחות שמנייתה צנחה בלמעלה מ-90% ממחיר הנפקתה. הזדמנויות אלה ואחרות הופכות את ה-CFD לאחד הכלים המרתקים בעת הנוכחית.
ייתכן שחלק מכלי המסחר שהוזכרו כאן אינם מדברים לכולם. מי שסגנון המסחר שלו אינו יומיומי, או שאינו מחייב אותו לבצע יותר מכמה עסקאות בודדות בשנה, עשוי בהחלט להסתפק בכלי המסחר המסורתיים של הגופים הפיננסים השמרנים. לעומת זאת, סוחר שמבקש ליצור לעצמו הכנסה נוספת משמעותית או אפילו עיקרית, שימוש בכלים המתקדמים של זירות המסחר המודרניות היא ככל הנראה הצעד הנכון עבורו.
הכותב הוא מנהל בכיר בקבוצת ג'נרל טרייד, בית השקעות למסחר עצמאי בשוק ההון