שר הבריאות על תחלואת התינוקות: "לא נעבור על כך לסדר היום"
יעקב ליצמן התייחס לנתוני המחקר המדאיג לפיו תינוקות בקריות נולדים עם היקפי ראש נמוכים ב-30-20 אחוזים מהממוצע בשל זיהום באזור המפרץ. "הדברים דורשים טיפול מיידי", אמר ליצמן. תושבים: מוכרים את הבריאות שלנו ושל הילדים למען בצע כסף
שר הבריאות יעקב ליצמן התייחס בצהריים (יום ב') לנתוני המחקר הדרמטיים שנחשפו אמש לפיהם בקריות נולדו תינוקות עם היקפי ראש נמוכים ב-20 עד 30 אחוזים מהממוצע הארצי. "לא נוכל לעבור על כך לסדר היום והדברים דורשים טיפול מיידי", אמר ליצמן.
השר הוסיף ואמר כי "נתוני המחקר שפורסמו על מפרץ חיפה מדאיגים, אם אכן הם נכונים. עדיין לא קיבלנו את פרטי המחקר. קבעתי ישיבה להיום של צוותי משרד הבריאות יחד עם המשרד להגנת הסביבה, בראשות השר גבאי ואנוכי, כדי לדון בפרטים ובהשלכות של המחקר על בריאות תושבי חיפה והסביבה".
המחקר המקיף מצביע על שלושה מוקדי תחלואה עיקריים: קריית חיים וקריית ביאליק, דרום מזרח קריית טבעון ורכס הכרמל, בצד שפונה לאזור התעשייה. החוקרים מצאו שהתחלואה שם בסרטן ריאות ולימפומה היא עד פי 5 מהממוצע הארצי. החוקרים בדקו את כיווני הרוחות והם סבורים כי חומרים אורגניים נדיפים הנישאים מארובות המפעלים אל אותם יישובים אחראים לתחלואה החריגה. המחקר מבוצע על-ידי קבוצה של 20 חוקרים בהובלת נציגי משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה.
הנתונים הוצגו לפני כמה ימים לוועדת ההיגוי של מחקר מקיף שהוזמן על ידי איגוד ערים חיפה וממומן על-ידי בתי הזיקוק וחברת החשמל כחלק מבקשה שלהם להרחיב את פעילותם.
החוקרים מצאו תחלואה עודפת ומדדי בריאות ירודים באזורים הצמודים לאזורי התעשייה הפטרוכימיים וכן מתאם בין מפות התחלואה (דוגמת סרטן ריאה, נון-הודג'קין, לימפומה ואסתמה). עוד נמצא כי מצב בריאותם של תינוקות נמוך מהממוצע.
הפחד מזיהום: תמידי
קרן צור, בת 42 מחיפה, ילדה לפני כארבעה חודשים. לדבריה, היא "חוששת מהבוקר ועד הלילה לחיי ילדי ועובריי. זה מלחיץ לגור בתוך הדבר הזה, לדעת שאתה חי בתוך זיהום אוויר. זה גם לא אחראי כהורה, במיוחד בלילה שכל הריח מגיע הביתה. חושבים שאנחנו לא רואים את העשן". צור אמרה כי היא מתלבטת אם לעזוב את האזור: "אני רואה את העיר הזאת בעוד עשר שנים, אם זה ימשיך ככה, מתרוקנת מאנשים צעירים ומילדים. הציבור לא עד כדי כך מטומטם".
לדבריה, "לא אמשיך לשלם 3,000 שקל ארנונה כשמזהמים לי את האוויר וסוללים לי חצי מדרכה, זה לא קונה אותי, אני חושבת שזה מאוד חמור. לא נמשיך לחיות בעיר הזאת". צור הוסיפה: "כשמרעילים בן אדם לא ניתן לראות את הרצח, להבדיל ממי שבא עם סכין. פה זה מוות איטי וכואב, אי-אפשר לשים את האצבע על מי שאשם. אז אין בעיה לראש הממשלה לרצוח את האזרחים? שלא יהיה בלבול: אנחנו לא קורבנות, אנחנו ניאבק, ולפני שנחליט לעזוב אנחנו נעלה מדרגה במאבק ונעלה קמפיינים ונילחם".
דקלה אופיר (35) מחיפה ילדה לפני כחודש. "אני לא יכולה להגיד שדאגתי בזמן ההריון יותר משאני דואגת עכשיו, כשהתינוק בחוץ ונושם את הזיהום הזה בעצמו. ככל שהפרסומים מתגברים כך יותר בא לי להתרחק מפה".
רותם (37), אם לארבעה, סיכמה: "זו עיר מקסימה עם המון פוטנציאל, אבל התחושה היא שהתושבים מופקרים. אנחנו הורים מסורים ותושבים שתורמים לחברה ולסביבה, אבל הנתונים מזעזעים והתחושה מאוד קשה, פשוט מוכרים את הבריאות שלנו ושל הילדים למען בצע כסף. ברור לכולם שבתי הזיקוק מזהמים, כשיוצאים לרוץ ולטייל עם הילד מרגישים את זה. דווקא הגורמים שאמורים להגן על התושבים הם שמזמנים את הקושי. זה מאוד מאוד עצוב".
המחקר טרם הושלם
באיגוד ערים לאיכות הסביבה מפרץ חיפה טוענים כי המחקר טרם הושלם וכי שיטת המחקר, שבה החוקרים הציעו את דגימות הקרקע כמדד לזיהום אוויר, שגויה: "הפורום המקצועי שכולל נציגי המשרד להגנת הסביבה, נציגי משרד הבריאות ונציגי איגוד ערים לאיכות הסביבה מפרץ חיפה חשבו פה אחד כי מדובר במתדולוגיה שגויה ולכן לא אישרו שינוי במתווה המחקר".
בתגובתם הרשמית מסרו: "צר לנו על הנתונים הבלתי מדויקים שפורסמו הערב. את המחקר מלווה פורום מקצועי שמורכב מנציגי משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים לאיכות הסביבה מפרץ חיפה. כאשר יהיו תוצאות מתוקננות ומלאות נשמח להביא אותן לידיעת הציבור. האיגוד ימשיך לפעול בכל הכלים המקצועיים לקידום איכות הסביבה והאוויר במפרץ חיפה".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה כי "הנחת העבודה של המשרד היא שרמת זיהום האוויר במפרץ חיפה גבוהה מאוד ולכן המשרד לקח אחריות, גיבש תוכנית ומיישם אותה בעוצמה. למרות ירידה של 11% עדיין רמת הזיהום גבוהה מדי ונמשיך להפחיתה. כל מחקר יבוצע בלוחות הזמנים ובלי הפרעה. המחקר יהיה הבסיס לשלב ב' של התוכנית".
מעיריית חיפה נמסר בתגובה לממצאים הקשים: "המצב שבו גורמים מקצועיים נדרשים להתייחס להדלפות ולנתונים שמתפרסמים בתקשורת, עוד לפני שהם מובאים לאנשי המקצוע, הוא אבסורד ומקומם ואין לנו כוונה לשתף עם זה פעולה. עיריית חיפה היא היחידה הנלחמת נגד הרחבת בז"ן". ראש העירייה יונה יהב הוסיף: "בדיון שהיה בשבוע שעבר ובו השתתפתי באופן אישי, הופתעתי לשמוע את פקידי הממשלה מצביעים בעד הרחבת בז"ן במפרץ חיפה. אנחנו נלחמים נגד כך 24 שעות ביממה ואם ההחלטה להרחיב את בז"ן תתקבל - נעתור לבג"ץ ולא נוותר. אני באופן אישי סגרתי את בתי הזיקוק ובית המשפט הורה לפתוח אותם מחדש. בכוונתי להמשיך להילחם על בריאותם של תושבי מרחב חיפה. מדובר על שליש מתושבי מדינת ישראל - מעכו וקריית אתא, מוצקין וביאליק, ועד נשר וקריית טבעון".
"לראשונה יש לנו שר בממשלה, השר להגנת הסביבה, המקדם את התוכנית הלאומית למען איכות האוויר במפרץ חיפה. הגיע הזמן שממשלת ישראל כולה תירתם לעניין ולא תטמון את ראשה בחול. לדוגמה, אחרי מאבקים רבים בג"ץ הכריע והורה להעתיק את מכל האמוניה לדרום - והמדינה לא מבצעת. האבסורד
הוא שאין לנו גיבוי, אפילו את השיטור לאכיפת כניסת משאיות מזהמות לחיפה אנו נדרשים לשלם מכספנו. לראשונה בתולדות חיפה יש תוכנית לאומית ומתוקצבת ואני קורא לראש הממשלה להפשיל שרוולים, להביא להחלטת ממשלה בעניין התוכנית ולהחזירה לממדים התקציביים שייתנו מענה אמיתי לתושבי חיפה. אם יש סכנה ממשית לחיי הילדים שלנו - נשבית את המשק הישראלי עד פתרון אמיתי לאומי כולל".
יהב הגיב גם בראיון לאולפן ynet. לדבריו, "המחקר צריך להתפרש על פני חמש שנים והוא רק מתבצע בחצי שנה הראשונה. עוד אין לנו ממצאים סופיים". יהב אמר עוד: "אנחנו הזמנו את המחקר כדי לדעת מה בדיוק מתרחש פה באזור הזה. כולנו זוכרים שמשרד הבריאות לפני שנה יצא עם נתונים, אחרי יומיים הכחיש אותם, חזר בו, אנחנו רוצים לדעת בדיוק מה המצב בעיר הזאת, באזור הזה", אמר יהב. לדבריו, "המחקר הזה הוזמן על ידי אגד ערים להגנת הסביבה שחברות בו 12 רשויות מקומיות, שליש ממדינת ישראל, שני מיליון תושבים שחשופים לעניין הזה. אנחנו דורשים לדעת ואנחנו דורשים לנקוט אמצעים הכי חריפים כדי שכאן יהיה אוויר נקי".