הנפט קופץ: סעודיה ורוסיה יקפיאו את הייצור
סעודיה ורוסיה, שתי יצואניות הנפט הענקיות החליטו להקפיא את מכסת הייצור של הנפט המופק מהמדינות לרמות שנרשמו בחודש ינואר. תפוקת הנפט לא תעלה ומחירי הזהב השחור מגיבים לתוצאות הפגישה בעליות
סעודיה ורוסיה מנסות לבלום את הירידות בנפט: שר האנרגיה של המדינת המפרצית עלי אל-נעימי דן היום (ג') עם עמיתו הרוסי אלכסנדר נובק במחיר השוק של הזהב השחור, הנמצא בשפל וגורם לצרות כלכליות במדינות היצואניות והשניים החליטו על הקפאת תפוקת הנפט לרמות התפוקה שנרשמו בינואר.
בעקבות הפגישה, הנפט רושם עלייה במחיר, מחירה של חבית נפט מסוג ברנט (הנסחר באירופה) קופץ ל-35 דולר והתאוששות נרשמת גם במחיר הנפט מסוג WTI (הנסחר בארה"ב).
לכתבות נוספות בנושא:
אפקט הנפט: "סיכוי למהלך קיצוני של פוטין"
איראן חוזרת לשוק - וזה מה שיקרה לנפט
גם ונצואלה וקטר הסכימו לשתף פעולה ולהקפיא גם כן את ייצור הנפט ממדינתן. הקפאת המכסות הן לא בשורה גדולה בשוק הנפט שתוביל עלייה משמעותית במחיר משום שלא מדובר כאן בהורדה של התפוקה העולמית אלא רק בהקפאתה. אולם, הדיונים בין סעודיה לרוסיה הם בעלי משמעות מכיוון שהם מהווים סימן חשוב מאוד שמנהיגי המדינות היצואניות סוף סוף מתכוונים לעשות איזשהו צעד ולפעול להורדת הכמות העודפת של הנפט בעולם.
התקדמות שתוביל עלייה במחיר?
בפגישה השתתף גם שר האנרגיה של ונצואלה, מדינה שניסתה לא פעם לארגן את כל יצואניות הנפט להגיע להסכם שיוביל לתיאום משותף להקפאת התפוקה העולמית. זאת מתוך הנחה שאיזון במחיר הנפט יגיע רק אחרי הורדה משמעותית בהיצע ובלימת הצפה של הסחורה, מה שעשוי לגרום למחיר לטפס חזרה מעלה. ברקע עדיין מעיב החשש מפני חזרתה של איראן לשוק שצפויה להוסיף להיצע הנפט העולמי עוד כמיליון חביות ליום.
הפגישה היום נתפסת כסוג של התקדמות בדרך ארוכה מאוד עד לאיזון מחיר הנפט, שוק הנפט נמצא כבר כ-18 חודשים במצב של חוסר איזון וברמת שפל. החלטה של היצואניות הגדולות להפחתה מתאומת של תפוקת הנפט, עשויה להועיל ליצואניות הנפט הסובלות מהמחירים הנמוכים ולחברות האנרגיה שסופגות הפסדים כבדים בשל הצניחה במחיר.
למרות התקוות להסכם בין שתי יצואניות הנפט הענקיות, רוב האנליסטים בעולם מביעים סקפטיות לגבי אפשרות שהפגישה תקדם הסכם משמעותי שכזה. מכסות הייצור ברובן נקבעות ע"י ארגון אופ"ק והאפשרות שהפגישה בין מנהיגי שתי המדינות תניב הסכם להורדות המכסות, נותר נמוך מאוד.
סעודיה מבחינתה סובלת פחות מהרידה במחיר הנפט ומסוגלת להתמודד איתו בעיקר מכיוון שהוא משרת מטרה אחרת שלה - שמירת נתח השוק הגדול שלה בהפקת נפט ופגיעה בנתח השוק ההולך וגדל של ארה"ב.
ירידת מחיר הנפט משרתת את סעודיה כיוון שהיא פוגעת בתעשיית הנפט האמריקנית וחברות האנרגיה האמריקניות נאלצות להקפיא פרויקטים ולקצץ תקציבים בשל סביבת המחירים הנמוכה הפוגעת ברווחיות שלהם. כך מתעכבת המהפיכה האנרגטית בארה"ב והמרוויחה הגדולה היא סעודיה שממשיכה לשמור על הרווחיות שלה מארה"ב, צרכנית הנפט הגדולה בעולם.
התסבוכת של רוסיה
האם רוסיה תוכל לקדם הסכם להורדת התפוקה העולמית של הנפט? רוסיה, שנקלעה למשבר כלכלי חריף בעקבות הצלילה במחיר, עלולה למצוא את עצמה בפני פלונטר לא פשוט. מומחה לרוסיה בחברת הייעוץ IHS, הסביר בריאיון ל"בלומברג" כי למרות שהורדת מחיר הנפט היא אינטרס לאומי של רוסיה, המדינה עלולה להיתקל במכשולים רבים במסגרת שיתוף פעולה עם המדינות האחרות שנועד להוריד את היצע הנפט בעולם.
הפחתת תפוקת הנפט מצד רוסיה עלולה להזיק לשדות הנפט באדמתה ולפגוע בתעשיית הקידוח. מהלך זה ידרוש אחסנה הכרוכה בעלות גבוהה מאוד ובנוסף יהיה לה קשה לשקם מחדש את בארות הנפט שהושבתו.
כאמור, ברקע לדיונים ניצבת איראן, שהייתה מפיקת הנפט השנייה בגודלה בארגון אופ"ק לפני הסנקציות שהוטלו עליה ב-2012. איראן מעוניינת לחזור בגדול לשוק ולהוסיף לשוק הנפט המוצף עוד מיליון חביות ליום. ביקוש לנפט האיראני כבר נרשם מצד חברות סיניות וספרדיות.