בעל קרייריסט מול עקרת בית: כך יחולק הרכוש
במשך 18 שנים פיתח גבר קריירה רפואית בזמן שאשתו טיפלה בילדים ובבית. בית הדין קבע שבשל פוטנציאל ההשתכרות יש לקבוע נתח גדול יותר לאישה
בית הדין הרבני הגדול קיבל לאחרונה ערעור שהגישה עקרת בית על חלוקת הרכוש שנקבעה בגירושים מבעלה שעסק בתחום הרפואה. הדיינים קבעו כי מאחר שהבעל פיתח קיירה בזמן שהאישה טיפלה בבית ובילדים, יש מקום להתחשב בכושר ההשתכרות העתידי הגבוה שלו ולהעניק לה חלק גדול יותר ברכוש.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- שופט: ילדים לא יוחזרו עד שהאם תעבור טיפול
- הגבר מת - הידועה בציבור תפונה מביתו בת"א
- חייל שלקה בדיכאון יפוצה באופן רטרואקטיבי
- בגלל סחבת: הוקל עונש למעלים מס במיליונים
בני הזוג נישאו ב-1996 ונולדו להם ארבעה ילדים. האישה נשאה בעול הטיפול בבית ובילדים כמעט לבדה והבעל היה עסוק בעבודתו שעות רבות. כמה שנים קודם לנישואים סיים הבעל לימודי רפואה והחל בהתמחות. האישה סיימה לימודים אקדמיים באדריכלות נוף לפני הנישואים, אך לא עסקה במקצוע.
תביעה
ניסה להרעיל את אשתו – ודרש הקטנת מזונות
עו"ד אריה ליטמן
בשלוש הזדמנויות החדיר גבר רעל למזון של אשתו לשעבר. אחרי שנידון למאסר הוא טען שכעת אין לו דרך להתפרנס. בית המשפט דחה אותו
ב-2014 הם התגרשו ובית הדין הרבני קבע את איזון המשאבים (חלוקת הרכוש) ביניהם. בערעור שהגישה האישה על החלטת בית הדין טענה האישה שהדיינים טעו כשלא הביאו בחשבון באיזון המשאבים את שווי המוניטין העסקי של הבעל. היא הוסיפה שהיה על בית הדין להתחשב בפערי השכר ביניהם ובכושר ההשתכרות הגבוה של הבעל ולראות בפערים אלה "נכס" שיש לחלק ביניהם.
הבעל טען כי עבודתו אינה "עסק". הוא עובד כשכיר ואין מדובר במוניטין עסקיים אלא אישיים שאותם רכש לפני הנישואים. לטענתו, האישה קיבלה סכומים גבוהים במסגרת האיזון ואין הצדקה לקבוע כי הנכסים לא יחולקו שווה בשווה בשל פערי השכר.
הרב יצחק אלמליח מבית הדין הרבני הגדול קבע כי עבודת הבעל (שנותרה חסויה) אינה עסק בעל מוניטין אלא עבודה כשכיר. עבודתו לא מקנה לו זכויות קנייניות שבהן הוא יכול לסחור. לפיכך דחה הדיין את טענת האישה לעניין שווי המוניטין העסקי.
לעניין כושר השתכרות עתידי הבהיר הדיין כי לא מדובר ב"נכס" שניתן לחלק באיזון המשאבים. עם זאת, יש מקום להתחשב בנסיבות המיוחדות של המקרה, שבהן האישה השקיעה בבית ובילדים מעבר לנורמה המקובלת מאחר שהבעל היה שקוע רובו ככולו בעבודתו, מה שגרם לפער ההשתכרות הגבוה בין הצדדים.
הדיין הוסיף כי חוק יחסי ממון מאפשר לבית המשפט להתחשב בכושר השתכרות עתידי באופן חלוקת המשאבים, כך שהם לא יחולקו שווה בשווה אלא ביחס אחר המביא בחשבון את ההבדלים בכושר ההשתכרות.
לדבריו, גישה זו מתיישבת גם עם ההלכה שלפיה מצד אחד ברור כי נכסי קריירה אינם "ממון" שניתן לחלק, ומאידך יש מקום לבחון את השקעתו של אדם באדם אחר בנסיבות מסוימות.
במקרה זה קבע הדיין כי אמנם כושר השתכרות אינו "נכס" שניתן לאזן אך היה על בית הדין להתחשב בכך בחלוקת המשאבים המשותפים. לפיכך התקבל הערעור חלקית ונקבע כי התיק יחזור לבית הדין האזורי כדי שיקבע את איזון המשאבים מחדש תוך התחשבות בכושר ההשתכרות העתידי של הגבר. הרבנים נחום שמואל גורטלר ומימון נהרי הצטרפו לפסק הדין.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המערערת: עו"ד שלמה סירקיס
- ב"כ המשיב: עו"ד עליזה כשכאש
- עו"ד גיל גרשון טבעון עוסק בדיני משפחה
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים