שתף קטע נבחר

חייל לשעבר צפה ב"בופור" - ויוכר נכה צה"ל

בסוף שנות ה-80 שירת חייל במוצב בלבנון בזמן התקפה של חיזבאללה. שופט קיבל את טענתו שצפייה בסרט שנים אחר כך עוררה בו פוסט-טראומה

בית משפט השלום בתל אביב קיבל לאחרונה את טענתו של חייל שהשתחרר משירות בצה"ל לפני כשני עשורים וחצי, ולפיה צפייה בסרט "בופור" עוררה בו פוסט-טראומה שממנה סבל בשל חוויותיו בלבנון בשנות ה-80.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

התובע התגייס לצנחנים ב-1987 וחווה כמה אירועי דחק צבאיים טראומתיים ביותר במהלך שירותו בלבנון ובשטחים. המרכזי שבהם קרה כשנה אחרי הגיוס, כשכוחות חיזבאללה ניסו לכבוש את המוצב שבו שירת וירו עליו נשק קל ופגזים. בשלב מסוים פגעה רקטת RPG בתלולית עפר כמטר לידו.

 

לדבריו האירוע המשיך ללוות אותו והוא סבל לאורך שנים מקשיים נפשיים, אך ההחמרה המשמעותית ביותר הגיעה בבוקר יום העצמאות של 2010 כשצפה בסרט "בופור". היום הזה, לטענתו, פתח תיבת הפנדורה. כעבור כשנה הוא פנה ליחידה לטיפול בתגובות קרב, שם נקבע כי הוא סובל מפוסט-טראומה.

 

לפני שלוש שנים דחה קצין התגמולים במשרד הביטחון את בקשתו להכיר בו נכה צה"ל ועל החלטה זו הוא הגיש ערעור בבית משפט. לדבריו הפרעת הפוסט טראומה נגרמה, או לפחות הוחמרה, בזמן ועקב שירותו הצבאי.

 

מנגד טען משרד הביטחון שאין כל קשר בין מחלתו של המערער לבין שירותו הצבאי עשרות שנים קודם לכן, וכי למעשה היא פרצה בעקבות שימוש בסמים או גורמים סביבתיים או גנטיים.

 

התפרצה במלוא עוזה

אבל השופט שי מזרחי קבע בפסק הדין: "הגענו לכלל מסקנה כי המערער סובל מתסמונת דחק פוסט טראומתית הקשורה בשירותו הצבאי, אשר נתנה את אותותיה המינוריים כבר בעת שירותו הצבאי, עבור דרך חייו האזרחיים בסמוך ולאחר שחרורו מצה"ל וכלה בהתפרצותה במלוא עוזה בתר הצפייה בסרט 'בופור'".

 

השופט הבהיר כי בעוד שהמומחה מטעם המערער נכנס לעובי הקורה בבדיקת מצבו, המומחה מטען משרד הביטחון נמנע מלעשות זאת, הפנה לאבחנות של אחרים, ואף טעה כשקבע שהמערער לא הוגדר כסובל מפוסט טראומה על ידי היחידה לתגובות קרב.

 

בנוסף השתכנע השופט מזרחי כי השימוש של המערער בסמים ואלכוהול נבע מניסיונו להתמודד עם התסמונת, ולא להיפך כפי שנטען על ידי המשיב. בתוך כך, ובניגוד לעמדת משרד הביטחון, נקבע שאבחונה של תסמונת פוסט טראומה אינה באה בהכרח במקום מחלות נפש אחרות, אלא יכולה להתווסף אליהן.

 

לסיכום קבע השופט כי המערער סובל מתסמונת דחק פוסט טראומתית הקשורה בשירותו הצבאי, ביטל את החלטת קצין התגמולים, והחליט שהעניין יוחזר לוועדה רפואית. המשרד חויב בהוצאות משפט בסך 15 אלף שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
  • עו"ד שרון מאירי עוסק בייצוגי נכי צה"ל
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים