"כלל" ביטוח תבטל סעיף שהפלה נשים נשואות
סעיף בפוליסה של החברה התנה החזר על בדיקת היריון לנשואות בכך שבעליהן יהיו מבוטחים גם הם. בקשה לתביעה ייצוגית הביאה לביטולו
בית המשפט המחוזי מרכז אישר לאחרונה
הסכם פשרה בין בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד חברת הביטוח "כלל", בגין סעיף שהתנה החזר עלויות על בדיקת הריון לנשים נשואות בכך שלבני הזוג שלהן יהיה ביטוח.
הבקשה הוגשה בשם מבוטחות נשואות שהחזיקו החל מ-2012 פוליסה שבה נכלל הסעיף, ואשר בני זוגן לא היו מבוטחים בפוליסת ביטוח בריאות כלשהי. בית המשפט התבקש בין היתר לבטל את הסעיף רטרואקטיבית ולחייב את כלל לשלם לחברות הקבוצה פיצוי בגין הנזק שנגרם להן.
הבקשה לייצוגית הוגשה במאי 2015. טענתה של המבקשת הייתה שבפוליסות ביטוח בריאות של החברה ישנו סעיף המפלה מבוטחות נשואות ביחס למבוטחות שאינן נשואות, בכל הקשור לכיסוי ביטוחי של בדיקות היריון. זאת, כך נטען, בניגוד להוראות חוק איסור הפליה. נטען שהסעיף מתנה את הכיסוי הביטוחי של הנשואות בכך שבן זוגן יהיה גם הוא מבוטח בביטוח בריאות אצל כלל, או במסגרת מקום עבודתו או במסגרת פרטית אישית.
בעקבות ייצוגית:
חברות ביטוח יאתרו בעלי כספים רדומים
עו"ד סייף דיאא
אושרה פשרה בין המועצה לצרכנות לבין חברות מגדל, כלל, הפניקס ומנורה: יאותרו מבוטחים שהקשר עמם נותק, אך ממשיכים לשלם דמי ניהול
תחילה חלקה "כלל" על טענות המבקשת, אולם לאחר משא ומתן הצדדים הגישו לבית המשפט בקשה משותפת לאישור הסדר פשרה.
במסגרת ההסדר התחייבה כלל לבטל את הסעיף רטרואקטיבית החל מ-2012 ואילך, לזכות חברות קבוצה שתביעותיהן נדחו בשל אותו סעיף בתגמולי הביטוח המגיעים להן בגין בדיקות היריון, לקבל תביעות להחזר בגין בדיקות היריון שבוצעו לאחר 2012 והתיישנו, וכמובן לא לדחות בעתיד תביעות לתגמולי ביטוח על בסיס הסעיף המתנה.
פשוט ונוח ליישום
השופט פרופ' עופר גרוסקופף אישר את ההסדר, שבעיניו הוביל לתוצאה הוגנת וראויה, וציין כי "הסעדים שעליהם הוסכם במסגרת הסדר הפשרה תואמים במידה רבה את הסעדים שנתבקשו במסגרת בקשת האישור".
כמו כן, השופט ציין כי המנגנון שנקבע למימוש זכאותן של חברות הקבוצה הוא יחסית נוח ופשוט ליישום: חברות קבוצה שהגישו תביעה בעבר ונדחו בשל קיומו של הסעיף המתנה, יזוכו אוטומטית מבלי שיידרשו לעשות דבר. לגבי חברות קבוצה שלא הגישו עד היום תביעה בשל קיומו של הסעיף המתנה, נקבעו כמה דרכי פרסום במטרה ליידען שכעת הן זכאיות לעשות זאת.
בנושא גמול קבע השופט ששכר הטרחה המינימלי לבא הכוח המייצג יעמוד על 30 אלף שקל, ובנוסף הוא יהיה זכאי ל-25% מתגמולי הביטוח שישולמו לחברות הקבוצה, וזאת במטרה לתמרץ אותו לאתר מספר רב ככל שניתן מחברות הקבוצה.
בתוך כך העיר השופט גרוסקופף שהוא לקח לתשומת לבו את העובדה שבהסדר אין התייחסות לאפשרות קיומן של מבוטחות שמראש נמנעו מלבצע בדיקות מסוימות בשל הסעיף המתנה, אולם מאחר שלא ניתן לאתרן, וממילא כל הסדר כרוך בפשרות מעצם טבעו, עדיף לאשרו מאשר להמשיך בניהול ההליכים.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המבקשת: עו"ד ישי זילברברג
- ב"כ המשיבה ("כלל"): עו"ד ברק טל ועו"ד גיא פורר
- עו"ד אורי פלד מייצג בתביעות ייצוגיות
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים