נדחתה תביעה של "הילדים" להגדלת מזונות
אישה גרושה הגישה תובענה בשם שני ילדיה לשנות את הסכום שמשלם בעלה לשעבר. בית המשפט נדרש לדון בזכות של אחד ההורים לתבוע בשם ילדיו
בית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע דחה לאחרונה
תביעה להגדלת תשלום מזונות שעליו התחייב גבר לאחר גירושיו. פסק הדין סיפק דיון מעניין בסוגיית זכותם של ילדים להגיש תובענה עצמאית באמצעות אחד ההורים.
התביעה טענה כי בית הדין לא בחן את עניינם של הילדים כנדרש, וכי שיעור המזונות שנקבע בהסכם מקפח אותם ולא מביא בחשבון את כל צרכיהם, הכוללים גם חינוך וחוגים.
התביעה הוגשה ב-2014 כתובענה עצמאית של הילדים – כיום בני 7 ו-11 – באמצעות אמם. בני הזוג התגרשו שנה קודם לכן ומאז שניהם נישאו בשנית והקימו משפחות חדשות. ליבת התביעה עסקה בהסכם גירושים שאושר בבית הדין הרבני בבאר שבע, ולפיו האב התחייב למזונות חודשיים של 2,800 שקל – 1,400 שקל לכל ילד. התביעה ביקשה הגדלת המזונות ל-5,100 שקל לחודש, בתוספת השתתפות במחצית הוצאות החינוך והרפואה.
דיני משפחה
תביעה: להפחית מזונות כי לגרושה יש בן זוג
עו"ד אסנת חומסקי
גבר נדרש לשלם לאשתו לשעבר ולשני ילדיו 2,800 שקל בחודש בנוסף להשתתפות בשכר דירה. כשביקש להקטין את הסכום, בית המשפט דחה אותו
האב טען מנגד שההסכם משקף את הסכמות הצדדים, ולקח בחשבון את צורכי הילדים, מה עוד שהאם לא הצביעה על שינוי נסיבות מהותי או על דבר שלא נלקח בחשבון במסגרת ההסכם. הוא הוסיף שמצבו הכלכלי לא מאפשר לו לשאת במזונות גבוהים יותר, בהיותו מובטל ובעל משפחה חדשה.
השופט בן שלו הסביר כי השאלה אם יש לילד זכות תביעה עצמאית מהווה סוגיה נרחבת בעלת היבטים שונים. היות שבמרכז העניין עומד עקרון טובת הילדים, יש להם אפשרות להגיש תביעה עצמאית, כאשר המבחן המהותי, כלומר השאלה הבסיסית, היא האם קופחה זכותם למזונות.
במקרה זה, קבע השופט, לא הונחה לפניו ראיה כלשהי שלפיה בית הדין לא בחן את טובת הילדים לגופה כשאישר את הסכם הגירושים. "אדרבא, בעצם ההכרה בתובענה כתובענה עצמאית בדבר מזונות קטינים בנסיבות שבהן מי שערך את ההסכם הוא דווקא בא כח האם, עלולה להיטמע הנחה מובלעת בדבר קיומה של הזנחת קטין", כתב בפסק הדין.
לסיכום קבע השופט שלו: "לא מצאתי שפסק הדין קיפח את זכויות הקטינים באופן שמצריך התערבות בסכום המזונות. זאת, בין אם עסקינן בתובענה שהוכתרה כתובענה עצמאית מטעם הקטינים, ובין אם עסקינן בתובענת האם לנוכח שינוי נסיבות מהותי נטען".
ניתן לראות שגם במישור הדיוני והפורמלי, וגם מבחינה מהותית, בית המשפט נזהר מקביעת מסמרות כשמדובר בזכויות ילדים, ולכן מאפשר גם להם (ולא רק להוריהם) להגיש תביעה לשינוי מזונות, וכך לדון בעניינם בשנית.
זהו אינו דבר של מה בכך. אולם לאחר מכן, כבכל משפט, הדברים ייבחנו לגופו של עניין. מצבם של הילדים וצורכיהם, מצבם הכלכלי של ההורים ונסיבות נוספות, כל אלה יכריעו את הכף לכאן או לכאן.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובעים: עו"ד רונן דינצ'י
- הנתבע: בעצמו
- עו"ד אריה לרנר עוסק בדיני משפחה
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים