שתף קטע נבחר

כסף במקום מטפלת לקשיש: הצעת חוק לא מספקת

ע"פ הצעה חדשה יורחבו התנאים שבהם מועברת גמלת הסיעוד לקשישים ישירות לחשבון הבנק. אלא שגם הפתרון הזה לא נותן מענה מלא. פרשנות

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

על פי הצעת החוק שפורסמה לאחרונה, קשישים סיעודיים שלא נמצאה להם מטפלת יוכלו לקבל את גמלת הסיעוד ישירות לחשבון הבנק. בהצעה יש בשורה מסוימת אך עדיין הגמלה נמוכה מאוד ומרבית הנטל ימשיך ליפול על הקשיש ובני משפחתו.

 

העלייה בתוחלת החיים הובילה למהפכה דמוגרפית של ממש. החברה האנושית מזדקנת והולכת בקצב מהיר, ועל פי תחזיות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עד סוף שנת 2030 צפוי מספר הקשישים (בני 65 שנה ומעלה) בישראל להגיע ל-1,367,000 איש.

 

הגיל המבוגר מביא עמו מחלות ומגבלות והשינוי הדמוגרפי מוביל לכך שיותר ויותר זקנים וזקנות זקוקים לתמיכה ולשירותי סיעוד וחווים בהקשר זה קשיים ומצוקות.

 

מתוך מגמה לעודד קשישים להישאר בסביבתם המוכרת - בביתם או בבית קרוביהם - מעניק חוק הביטוח הלאומי "גמלת סיעוד" לקשיש הנזקק לסיוע בפעולות היום יום, וזאת במידה שהכנסתו לא עולה על סכום מסוים. כיום, כ-160 אלף קשישים זכאים לגמלה.

 

לרוב ניתנת הגמלה בצורה של שירותים שכוללים סיוע בפעולות היום יום ובניהול משק הבית. הביטוח הלאומי מעביר את הסכום למי שמספק את השירותים לזקן או לזקנה ולא אליהם ישירות (השירותים יכולים לכלול כביסה, מוצרי ספיגה, לחצן מצוקה, טיפול בבית וביקור במרכז יום, בהתאם לבחירת הקשיש). במקרים רבים הסכום מועבר לחברת סיעוד ששולחת לקשיש מטפל או מטפלת לכמה שעות בשבוע.

 

הקשיש לא יכול לקבל את הגמלה ישירות אליו, אלא במקרים חריגים. על פי חוק הביטוח הלאומי, כאשר לא ניתן לספק לקשיש שירותי סיעוד (למשל בשל מגורים ביישוב מרוחק או אם הוא חולה במחלה מדבקת שמסכנת את מטפליו) ניתן לשלם לו את הגמלה בכסף לחשבון הבנק, אך זאת רק אם בן משפחה גר עמו ומטפל בו.

 

עוד קובע החוק כי במקרים שבהם חלפו 60 יום ממועד אישור בקשת הגמלה, אך טרם סופקו לקשיש שירותי הסיעוד, הוא יהיה זכאי לקבל את הגמלה בכסף.

 

הצעת החוק החדשה מציעה לבטל את התניית תשלום גמלת הסיעוד בכסף במגורי בן משפחה, ולאפשר את התשלום בכל המקרים שבהם ועדה מקצועית קבעה שאין שירותי סיעוד זמינים שניתן לספק לקשיש. בנוסף מבקשת הצעת החוק לקצר את תקופת ההמתנה לשירותי הסיעוד מ-60 ל-30 יום, שלאחריהם יוכל המבוטח לקבל את הגמלה לחשבון הבנק.

 

בדברי ההסבר נכתב כי מניסיון הביטוח לאומי עולה שהתנאי הנוגע למגורים עם קרוב משפחה עלול להוביל למצבים שבהם נשללת גמלה ממבוטח בנסיבות שאינן תלויות בו ועל אף שהוא זקוק לסיוע בפעולות היום יום.

 

ההצעה אמנם תיטיב עם אותם קשישים שגרים ביישובים מרוחקים או סובלים ממחלות מסוימות ואינם יכולים לקבל שירותי סיעוד, אך אין בה בשורה של ממש.

 

עדיין, מצבם של רוב הקשישים בעייתי מכיוון שהגמלה מספקת בין תשע ל-22 שעות סיעוד שבועיות בסך הכול, מספר זעום שלא מספק מענה אמיתי. לרוב הקשישים דרוש סיוע נוסף שניתן בדרך כלל באמצעות עובדת זרה ונטל מימון שכרם נופל על הקשיש ובני משפחתו.

 

רבים לא יכולים לעמוד במעמסה הכלכלית, והתוצאה היא שזקנים שוהים בביתם ללא עזרה מספקת, או שאחד מהילדים נאלץ להפסיק לעבוד כדי לסעוד את ההורה, ובמקרים המצערים מועבר הקשיש למוסד סיעודי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: רן כליף
עו"ד דוד פייל
צילום: רן כליף
מומלצים