צה"ל הכיר את איום הסייבר ונערך לבאות: "חמור מפגיעת חיזבאללה בתחנת כוח"
איום הסייבר הנוכחי היה מוכר בצבא ונערכו אליו בחודשיים האחרונים. נוכח האיומים הוגדל סדר כוח לוחמי הסייבר ב-30 אחוזים לעומת אשתקד: "צה"ל לא יתערב בתקיפת סייבר נגד תשתיות אזרחיות, אלא אם יוזמן"
בצה"ל נערכים לאיומי הסייבר, ולפי קצין בכיר באגף התקשוב וההגנה, "שיתוק הרשתות החברתיות בישראל לכמה שעות על ידי חיזבאללה, למשל, חמור יותר בהשפעתו מאשר תקיפת טילים של חיזבאללה על תחנת הכוח בחדרה שתגרום להפסקת חשמל של כמה שעות, כי כך תיעצר ההוויה הישראלית". בחודשיים האחרונים נערכו בצה"ל לאיום הסייבר מהסוג שפגע בסוף השבוע, כמו גם לאיומים נוספים שצצים כל הזמן.
הקצין אמר בתדרוך כתבים בקריה כי ה"פוגען" (כלי תקיפה בסייבר) שגרם נזק בסוף השבוע בבתי חולים בבריטניה ופגע במדינות רבות, תקף כבר בסוף השנה האזרחית האחרונה. "התקיפה שהייתה בסוף השבוע דומה לתקיפה שהייתה בחודש דצמבר על רשתות חברתיות בצפון אמריקה. רמת האבטחה של מערכות מחשוב ישנות כמו שיש בבריטניה נמוכה ממערכות מעודכנות ולכן הן נפגעו. אנחנו כל הזמן מעדכנים את המערכות שלנו", הסביר הקצין.
לדבריו, המתקפה שהייתה בסוף השבוע היא "התקפת שטח רחבה שנוגעת בהרבה נקודות באמצעות שליחה ופתיחה של מיילים עם לינק בתוכם. אותם מיילים יכולים להיות נחזים גם לכאלה שהנפגע מכיר ולכן פתח. יהיו עוד הרבה התקפות כאלה שחלקן מסונכרנות בין האקרים לתקוף ביום מסוים".
עוד הסביר הקצין לנוכח המתקפה שפגעה במאות מדינות, כי "מערכות ההגנה של צה"ל טובות מאלה שיש באזרחות. ניסיונות תקיפה תמיד יש, נערכנו מבעוד מועד. אף גורם עוין לא חדר מעולם לרשת המבצעית של צה"ל". לדבריו, צה"ל תמיד מחפש באופן פעיל אחר פוגענים חדשים שמפותחים ברחבי העולם ונערך בהתאם.
הקצין הבכיר מציין כי למערכת האזרחית אין יכולת הגנה כמו זו שיש לצבאית. "עד היום לא נכנס שום גורם עוין לרשת המבצעית של הצבא. יש תמיד ניסיונות להיכנס לרשתות המבצעיות שלנו מצד אויבנו, שלא מפסיקים לפעול נגדנו כל הזמן. אני מציע לא לזלזל בהתקפות כפי שהיו בסוף השבוע כי הן יכולות להטריד ולשבש בצורה קשה את החיים", אמר. לדבריו, "גם אם תותקף תשתית אזרחית צה"ל לא יתערב אלא אם יוזמן, אנחנו לא רוצים חיילים שיסתובבו במרחבים אזרחים פרטיים".
איומי הסייבר הובילו להוספה של מאות חיילים (כ-30 אחוזים) בכמות החיילים המגנים בסייבר לעומת אשתקד. זאת בשל איומים מצד גורמים עוינים כמו חיזבאללה, איראן ועוד. בהקשר זה יש לציין כי מערכות הלחימה של צה"ל מבוססות כמעט כולן על מחשב ורשת, מהטנק והתותח ועד למטוס הקרב, כיפת ברזל ומערכות ניהול המלחמה על ידי המטכ"ל. "מי שיושב ומחכה להתקפה הבאה - חוטף. הכי קל לחדור הגנה פסיבית של גדר גבול ומגדל תצפית", אמר הגורם, "אתה חייב להגן בצורה פרו-אקטיבית, ליזום, להסתובב במקומות שמסכנים אותנו. השגרה זה האויב גם בסייבר".
הקצין ציין עוד כי גופים שונים העוסקים בסייבר, ובהם אגף התקשוב, אמ"ן כגורם אוסף בסייבר, שב"כ, מוסד ורשות הסייבר הלאומית, פועלים יחד במרחב תוך ניצול היתרון היחסי של כל גורם."כמות שיתופי הפעולה בסייבר גדלה פי 7.5 ברבעון הראשון של השנה לעומת כל 2016", הוא מגלה.
ובאותו הקשר: בשל הפיכת אגף התקשוב לגוף שמפעיל כוח, הושקה היום כומתה חדשה לכלל חייל האגף בצבע טורקיז-אפור, ותג יחידה חדש לכל חיילי האגף.