גזר דינו של מיידוף: 150 שנות מאסר
האיש שכונה "הנוכל הגדול בתולדות וול סטריט", קיבל את העונש המקסימלי שדרשה התביעה - 150 שנות מאסר. ברנרד מיידוף, שהונה מאות לקוחות בשיטת "הונאת פונזי", יסיים את חייו בתוך כותלי בית הכלא
ברנרד מיידוף, איש הפיננסים הניו יורקי שהפך לפנים של המשבר הכלכלי הנוכחי וסמל לתאוות הבצע של וול סטריט, נשלח ביום ב' ל-150 שנות מאסר. השופט, דני צ'ין, נענה לבקשת התביעה כי יוטל עונש חמור במיוחד, ואמר כי גזר הדין נושא מסר של אזהרה לאלה המבקשים לבצע הונאות דומות ומסר של הקלה לציבור המשקיעים שנפגע ממעשיו של מיידוף. עם הישמע גזר הדין, פרצו תשואות באולם של בית המשפט המחוזי בניו יורק, שהיה מלא עד אפס מקום בצופים סקרנים.
"המסר חייב לצאת מבית המשפט, שפשעיו של מיידוף היו יוצאי דופן ברשעותם, וכי מניפולציה מסוג זה אינה פשע ללא דם המתבצע על הנייר, כי אם מעשה הגובה מקורבנותיו מחיר כבד", אמר צ'ין בהקראת גזר הדין.
ההונאה הגדולה בתולדות וול סטריט
- ביהמ"ש קבע: מיידוף ייאבד את כל נכסיו
השופט מסר את החלטתו לאחר שנתן את זכות הדיבור למיידוף, לעשרה מקורבנותיו ולעורכי הדין משני הצדדים. "אני מצטער, אני יודע שזה לא עוזר לכם" אמר מיידוף כשהוא פונה לקורבנותיו שישבו בקהל. לבוש בחליפה כהה וחולצה לבנה, נשען האיש שכיהן בעבר כיו"ר נאסד"ק על דוכן העדות והתנצל בפני הקורבנות ובפני משפחתו. "אצטרך לחיות עם הכאב הזה למשך שארית חיי".
"הפשע שמיידוף ביצע הוא מפלצתי", אמר לשופטים דומיניק אמברוסיו, אחד מקורבנות הפרשה. אמברוסיו תיאר בפני השופטים את ההשפעה ההרסנית שהייתה למיידוף על מצבו הכלכלי, וטען כי כיום אין ביכולתו לקבל אשראי מבנקים או משכנתא לבית. אמברוסיו, כמו קורבנות נוספים שהעידו בבית המשפט, דחק בשופטים להחמיר בעונשו של מיידוף, בטענה שהנזק שגרם גזר על קורבנותיו מציאות שוות ערך למאסר. "הייתי רוצה שמישהו באולם הזה יאמר לי" אמר אמברוסיו בדרמטיות, "מתי אנחנו נשתחרר מהכלא אליו שלח אותנו מיידוף".
"מיידוף גנב מהעשירים, מהעניים וממעמד הביניים גם יחד", הוסיף טים פיטסמוריס, קורבן נוסף של ההונאת פונזי. "הוא לקח את כספם של אנשים, כדי שהוא ואשתו יוכלו לנהל אורח חיים ראוותני מעבר לכל דמיון". גם פיטסמוריס תיאר בפני השופטים את הנזק הישיר שנגרם לו כתוצאה מההפסדים כשאמר - "חיי לא ישובו להיות כשהיו".
התביעה דרשה כי מיידוף יישלח ל-150 שנה בבית הסוהר, "ממדי ההונאה מחייבים עונש חמור", טענו נציגי התביעה ודרשו כי לכל הפחות, יישלח מיידוף לכלא לשארית חייו. שירות המבחן המליץ לגזור על מיידוף 50 שנות מאסר.
עורך דינו של מיידוף, איירה סורקין, ביקש מבית המשפט לגזור על מרשו 12 שנות מאסר, וקרא לדרישות התביעה ושירות המבחן "מוגזמות". סורקין טען כי בהתחשב בגילו המתקדם של מיידוף בן ה-71 ומצב בריאותו, אין מקום לגזור עליו עונש ממושך יותר. "איננו מבקשים רחמים או חסד" אמר סורקין אך ביקש מהשופט כי ישים בצד את ההיסטריה והרגשות החזקים שעוררה הפרשה בציבור האמריקני, בבואו לגזור את דינו של מיידוף.
הפרשה שהיכתה גלים
תחילתה של הפרשה בחודש דצמבר 2008, כאשר נעצר מיידוף, ששימש בעבר כיו"ר נאסד"ק, בחשד לניהול "הונאת פונזי" - מעילה פיננסית המבטיחה למשקיעים החזר הון גבוה במיוחד בפרק זמן קצר, כאשר למעשה משקיעים ותיקים מקבלים את כספם של משקיעים חדשים מבלי שהכסף הניב רווח ממשי.
הפרשה היכתה גלים ברחבי העולם, ובשבועות שלאחר המעצר, באמצע דצמבר, נודע יותר ויותר על הפגיעה חסרת התקדים ברחבי תבל ממעשיו של מיידוף. גופים ואישים רבים ברחבי תבל נפגעו קשות. היו שנפגעו באופן כה קשה עד ששמו קץ לחייהם.
בחודש מרס הודה מיידוף ב-11 סעיפים מכתב האישום שהוגש נגדו - ביניהם הונאה, הלבנת כספים ומתן עדות שקר. כמה ימים לאחר מכן, הואשם רואה החשבון של מיידוף, דיוויד פרייהילנג, בהונאה. פרייהילנג הוא הדמות היחידה, חוץ ממיידוף, שנמצאה אשמה במעורבות בהונאה.
בסוף השבוע האחרון, לקראת מתן גזר הדין, החליט בית המשפט על חילוט נכסיו של מיידוף, בסכום של 170 מיליארד דולר. במסגרת החילוט נדרש מיידוף למכור את דירתו שבמנהטן, ששוויה הוערך בכ-7 מיליון דולר, אחוזה בשווי 11 מיליון בפאלם ביץ' שבפלורידה וסירה בשווי של 2.2 מיליון דולר.
שלטונות ארה"ב השתלטו גם על רכושה של אשתו של מיידוף, רות, כולל רכוש בשווי של 80 מיליון דולר אשר לטענתה שייך לה באופן אישי. עם זאת, נשארו בידיה נכסים בשווי של 2.5 מיליון דולר.