שתף קטע נבחר

 

גלולה או התקן: מהו אמצעי המניעה הבריא?

איזה אמצעי מניעה קיימים ואיך נשים בוחרות את אמצעי המניעה שהכי בריא עבורן? צפו בד"ר רונית אלמוג, רופאת נשים בכירה, מסבירה

מדי שנה יש כ- 20 אלף הפסקות הריון בישראל למרות המגוון הרחב של אמצעי מניעה בישראל. חשוב שנשים תדענה מהן האפשרויות הקיימות בפניהן על מנת לבחור את האמצעי המניעה ביותר.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

 

איך בוחרים אמצעי מניעה?

אנשים מחפשים מספר פרמטרים עיקריים:

חשוב שאמצעי המניעה יהיה נוח לשימוש ועם מינימום תופעות לוואי, כך תהיה שביעות רצון שתוביל להתמדה בשימוש.

 

איזה סוגים קיימים?

קיים היצע רחב של אמצעי מניעה שמתוכו ניתן לבחור, בהתחשב  בנתונים כמו: אורח החיים, הגיל, המצב הבריאותי ועוד.

 

אמצעי מניעה חוצצים

 כמו קונדום ודיאפרגמה.

 

קוטלי זרע

 

התקנים תוך רחמיים

שם כולל להתקנים גמישים מפלסטיק בצורת טי שהרופא מחדיר לתוך חלל הרחם במרפאה. ישנם התקנים ללא הורמונים וישנם עם הורמונים - המכילים את ההורמון פרוגסטין. ההתקנים מותקנים לתקופה של עד 5 שנים. הנשים נוטות להתבלבל, כי בעבר ההתקנים כונו "טבעת". אולם כיום מדובר בטבעת הנרתיקית ולא בהתקן תוך רחמי. 

 

אמצעי מניעה הורמונליים

הגלולה: אמצעי מניעה הכי נפוץ בקרב נשים צעירות, וקיימת כבר יותר מ-50 שנה. ויש לה יתרונות רבים נוספים מעבר להיותה אמצעי מניעה במניעת הריון (קרוב ל-100 אחוזים): הסדרה של מחזור הווסת, מניעת ציסטות פיזיולוגיות בשחלות, שיפור מראה עור הפנים, הפחתת כמות הדימום וכאבי וסת.

 

בנוסף, בשימוש ארוך טווח היא מפחיתה את הסיכוי לחלות בסרטן השחלות ורירת הרחם. על אף כל היתרונות, החיסרון העיקרי שלה הוא שנשים רבות פשוט שוכחות לקחת אותה. 

 

טבעת נרתיקית חודשית: עשויה מפלסטיק גמיש, קלה ונוחה לשימוש, שהאישה מחדירה לבד למשך שלושה שבועות ומוציאה לשבוע הפסקה, במהלכו תופיע הווסת. הטבעת מכילה את אותם הורמונים כמו בגלולה, ההורמונים נספגים ישירות בדם ללא צורך לעור במערכת העיכול כמו בגלולה.

 

האישה אינה מרגישה את הטבעת כי הנרתיק בחלקו העליון אינו מעוצבב. הסיכוי שהטבעת תישמט הוא מאוד קטן מכיוון שכשהאישה עומדת הנרתיק הוא אופקי ולא אנכי.  

 

מדבקה: תכשיר עורי שבועי, מדבקה בצורת ריבוע בגודל בול המוצמדת על הזרוע או על הירך. היא מוחלפת אחת לשבוע למשך 3 שבועות ובשבוע הרביעי החופשיח ממדבקה תופיע הווסת. גם כאן כמו בטבעת במניעת הריון והיתרונות שמנינו בגלולה ללא הצורך ליטול אותה באופן יומי, ההורמונים נספגים לדם דרך העור ולא דרך מערכת העיכול.

 

זריקות: ניתנות בשריר או בתת העור, אחת ל-3 חודשים.

 

האם בכל זאת יש חסרונות?

כמו לכל תרופה, גם לאמצעי מניעה עלולות להיות תופעות לוואי. כך למשל, גודש בשדיים, בחילות ועוד.

  

אבל הבעיה העיקרית היא הנטייה לקרישיות יתר, אמנם מצב לא שכיח אבל עלול להיות מסוכן. מופיע רק בנשים שלהן יש גורמי סיכון: היסטוריה אישית או משפחתית כמו התקף לב בגיל צעיר, קריש דם ברגל או בריאות או מעל גיל 35 שמעשנות. נשים אלו  לא תוכלנה לקחת גלולות שמכילות אסטרוגן ופרוגסטין (כמו מרבית הגלולות), הן תוכלנה לקחת גלולות שמכילות פרוגסטין בלבד.

  

לסיכום, המגוון הוא מאוד רחב, לכן חשוב מאוד להתייעץ עם רופא  על מנת שכל אחת תוכל לבחור את אמצעי המניעה המתאים ביותר.

 

ד"ר רונית אלמוג, רופאת נשים בכירה,  במרכז רפואי תל אביב, בית חולים ליס

 




פורסם לראשונה 12/08/2014 14:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה הכי מתאים: גלולה או התקן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים