שתף קטע נבחר
 

תפנימו: תכנוני המס של החברות לגיטימיים

הטבת מס של 2 מיליארד דולר, שקיבל מפעל של אינטל במדינת אורגון, תקשה על ישראל להתחרות על הקמת מפעלים של החברה בתחומה בעתיד. רגע לפני שמבקרים שוב הטבות המס שניתנות לחברה בארץ, כדאי לזכור את התחרות העזה המתנהלת בין המדינות על משיכת חברות כמותה. דעה

בסוף השבוע האחרון פורסם כי הטבות המס שהעניקה אירלנד לחברות כמו גוגל עתידות להשתנות. אירלנד, שהשכילה במשך השנים למשוך חברות באמצעות אסטרטגיית תשלומי מס יעילים ומתוחכמים, נאלצה לפרסם תקנות חדשות שיפחיתו באופן דרמטי את תכנוני המס הנעשים בה. הסיבה לשינוי זה היא הלחץ הגובר על אירלנד מצד האיחוד האירופי וארצות הברית לשנות את חוקי המס הבינלאומי.

 

 

>> גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון

 

גוגל הצליחה לעורר את בריטניה צרפת ושאר המדינות לפעול נגד הטבות המס באירלנד, כשניתבה למדינה תשלומים באמצעות חברות בנות ונמנעה מתשלום מס בגין פרסומות המתפרסמות במדינות אלו. זוהי דוגמה טובה למלחמה הכלכלית המתנהלת בין מדינות רבות והמאמצים האדירים שהן עושות במטרה להישאר אטרקטיביות בהיבט המיסוי.

 

כך גם בישראל. 45 אקזיטים בוצעו ב-2013 לבדה בסכום כולל של כ-21 מיליארד שקל. עם זאת רוב הכסף ממיסוי עסקאות אלה לא הגיע לישראל, שכן שיעורי המס בישראל עדיין לא אטרקטיביים דיים בהשוואה הבינלאומית.

 

צעדי רשות המסים בנוגע לתהליכי גילוי מרצון העלו מחדש על סדר היום הציבורי את נושא תכנוני המס. אלא שסדר היום הציבורי עיוות את המציאות הכלכלית הקיימת בעולם. באווירת ה"עלהום" שנוצרה נגד מתכנני המס קשה היה לזכור שבסופו של דבר לגיטימי שאנשים יפעלו בדרכים חוקיות להפחתת נטל המס הכולל המוטל עליהם.

 

חשוב להבין כי קו גבול דק עובר בין התחמקות ממס לבין תכנון מס, אבל קו הגבול הזה קיים: בעוד שהתחמקות ממס (tax evasion)אינה לגיטימית ולעתים פלילית, הרי שהימנעות ממס או הפחתת נטל המס ((tax avoidance לגיטימית לחלוטין, ואף קיבלה גושפנקא לא אחת בפסיקות בתי המשפט.

 

ההבחנה בין הימנעות ממס לתכנון המס נוגעת לשוני באמצעים שבהם נעשה שימוש. מי שנמנע ממס נזקק לאמצעים חוקיים בלבד; ואילו מי שמתחמק ממס ישיג את מטרתו בדרך של הפרת החוק, הסתרת עובדות וכדומה.

 

ידוע כי למס החברות יש השפעה על נטייתן של חברות בינלאומיות להשתקע במדינה כזו או אחרת. מסיבה זו ממשלות המעוניינות להגדיל את ההשקעות הזרות בתחומן שומרות על מס חברות נמוך בהשוואה למדינות דומות להן. כך למשל הפכה לוקסמבורג למרכז פיננסי, ומדינות כהולנד, אירלנד, וקפריסין מציעות אף הן הטבות שונות למשקיעים בהן. כתוצאה מכך חברות בינלאומיות הקימו במדינות אלה חברות בנות, בהן אפל וגוגל. נדידת חברות בינלאומיות ממדינה למדינה, בניסיון להפחית את נטל המס, אינה תופעה ישראלית, אלא תופעה שהולכת ומתגברת בהתאם למגמת הגלובליזציה.

 

למשוך משקיעים בכל מחיר

מדינת ישראל איננה יכולה להרשות לעצמה להיות אדישה למרוץ המתקיים בין המדינות. החוק לעידוד השקעות הון שנחקק בשנת 1959, שימש מאז ומעולם ככלי למשוך משקיעים להשקיע במדינת ישראל, בין בדרך של מענקים ובין בדרך של מתן הטבות מס.

 

אינטל, היא אולי אחת הדוגמאות הבולטות לכך. באוגוסט השנה התפרסם כי אינטל זכתה להטבת מס חסרת תקדים של כ־2 מיליארד דולר ממדינת אורגון שבארה"ב, לאחר שהבטיחה השקעה של 100 מיליארד דולר. אין ספק כי עובדה זו תקשה על מדינות כמו אירלנד וישראל להתחרות על הקמת מפעלים של החברה בתחומן בעתיד.

 

כשהלוך הרוח הציבורי מבקר את חברת אינטל על הטבות המס הניכרות הניתנות לה בישראל, כתנאי להעסקת מאות עובדים במפעלה בקרית גת, יש לזכור גם את יכולתה של אינטל להקים מפעל בכל מקום אחר בעולם ואת התחרות המתנהלת בין המדינות על משיכת חברות כמותה.

 

בסופו של דבר אסור לנו להלין על חברות שעושות את מה שטוב לכיסן. אם ישראל רוצה להיות במשחק היא צריכה לשמר את האטרקטיביות שלה בעולם שבו קל לחברות להעביר את פעילותן למדינה שבה מערכת המס נוחה יותר עבורן. מדובר בשיקול לגיטימי כמו שיקולים מסחריים אחרים, כגון הטריטוריה בה נוח יותר לפעול בהיבט הרגולציה, הטריטוריה שבה נוח יותר לגייס משקיעים וכדומה.

 

עו"ד ענת שביט הינה ראש מחלקת מיסים בפישר בכר חן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים