תוכנית פרישה באינטל: "עודף עצום בכ"א"
מאות עובדים של ענקית השבבים קיבלו הצעה לתוכנית פרישה מרצון בתנאים טובים במיוחד. עובד בחברה: מגמת הפיטורים התחילה בחודשים האחרונים עקב עודף כוח אדם שנוצר עם קליטת עובדי מיקרון - והחברה מפחדת לאבד את המענק מהמדינה. אינטל: "מדובר במהלך שגרתי"
- אינטל לעשרות עובדים: השתפרו או התפטרו
- אינטל משתדרגת? מפטרת 80 עובדים זמניים
- אינטל תקצץ יותר מ-5,000 משרות ברחבי העולם
- אינטל תקבל מענק של 1.05 מיליארד שקל
התוכנית כוללת תנאים טובים במיוחד, ומתייחסים לגיל העובדים ולוותק שלהם. בין היתר היא כוללת שכר של שנה עד 20 חודשים לעובדים בעלי ותק של יותר מ-12 שנה, תשלום מלא של כל הבונוסים (שווי של כ-3 משכורות), זכאות לפיצויים שנצברו בקופות, למענקי מניות והקדמת הבשלת אופציות - שיחד יכולים להגיע למאות אלפי שקלים לעובד.
בנוסף, היא כוללת חבילות ייעוץ במציאת עבודה. עובדים מגיל 58 ומעלה, יקבלו מענק נוסף בשווי של 3 חודשי משכורת, קצבת ביטוח רפואי בגובה של 40 אלף שקל וזכאות לחבילת ייעוץ פנסיוני וייעוץ מס בשווי של 5,000 שקל. עובדים בגיל 60 ומעלה יהיו זכאים להקדמה של שנת הבשלה אחת למועד הפרישה בעבור כל 5 שנות עבודה.
"פיטרו עובדים על לא עוול בכפם"
במכתב שנשלח לעובדים צוין כי מדובר בתוכנית וולנטרית "חד פעמית", הטובה ביותר שהוצעה לעובדים בישראל עד כה, וכי היא מוצעת לזמן מוגבל של כשבועיים. חלק מהעובדים סבורים כי מדובר בהמשך של מגמת פיטורים ממחלקות ההנדסה והייצור שננקטה באחרונה, לאחר שנוצר כוח אדם עודף בעקבות קליטת 800 עובדי מפעל מקרון.
"החברה פיטרה בחודש האחרון עשרות עובדים בהפתעה גמורה, חלקם בתואנות שונות ומשונות", מספר אחד העובדים. "פתאום החלו להזמין הרבה עובדים לשימועים בטענה שהם לא עומדים בביצועים – דבר שלא קרה מעולם. אמנם יש תהליך הערכת ביצועים מדי שנה, אך שיעור מאוד קטן מפוטר. השנה יש רצון לפטר וניצלו את זה, כשבחלק נכבד מהמקרים פיטרו עובדים על לא עוול בכפם".
ואכן, לפני כחודש דיווחנו כי החברה שלחה לעשרות עובדים מכתבים שבהם נדרשו להחליט אם להתפטר בתמורה לחבילת פיצויים מורחבת, או להסכים לתקופת ניסיון שבמהלכה יידרשו לשפר את ביצועיהם - אחרת יפוטרו. המהלך תוכנן בחודשי הקיץ אך נדחה בעקבות מבצע צוק איתן. על פי עובדים בחברה - השנה גדל מספר העובדים שקיבלו את מכתבי ההתראה בצורה משמעותית לעומת שנים קודמות.
"עודף עצום בכוח האדם"
העובד עימו שוחחנו, טוען כי מדובר במהלך חריג. "עכשיו פתאום מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים, אולי במקום פיטורים. כל זה כי חברה קלטה עובדים ממיקרון ומחויבים להשאיר אותם. משום כך מנסים לפטר עכשיו עובדים מחטיבות שיש בהן עודף בכוח אדם".
אותו עובד הוסיף כי התחושות בקרב העובדים קשות: "הרבה מאוד מאוכזבים מכך שהיד קלה על ההדק", אמר. "מרגישים היטב את העודף בכוח אדם, אבל החברה לא יכולה לפטר עובדים כדי לא לאבד את המענק מהמדינה, אז עושים תרגיל של "דלת מסתובבת" ומוציאים עובדים ותיקים".
נוכח התחושות בשטח - היו גם עובדים שהקדימו ופנו מיוזמתם להנהלת החברה, בבקשה לפרוש מרצונם בתנאים טובים. "אנשים הריחו שמשהו עומד להתרחש", סיפר עובד אחר בחברה ל-ynet. "לחברה יש אינטרס לשלוח אנשים הביתה כי יש עודף עצום בכוח האדם".
אינטל: מהלך שגרתי
יש לציין כי בתחילת השנה הנוכחית הודיעה ענקית השבבים כי בכוונתה לצמצם ב-5% את מצבת כוח האדם שלה ברחבי העולם ולקצץ כ-5,400 משרות. זו הפעם הראשונה שבה מציעה החברה לעובדי חטיבת הייצור תוכנית פרישה מרצון – זאת לאחר שבתחילת השנה הוצעה תוכנית פרישה מרצון לעובדי חטיבת הפיתוח.
אינטל היא המעסיקה הגדולה ביותר בישראל עם כ-9,800 עובדים בארץ, מתוכם כ-2,500 בחטיבות הייצור.
לאחרונה אישרה הממשלה מענק של 1.05 מיליארד שקל לחברה, עקב שדרוג המפעל שלה בקריית גת, בהשקעה של כ-6 מיליארד שקל מצד החברה. המפעל צפוי להיפתח בשנת 2017 ולהעסיק כ-4,000 עובדים. כפי שקובע ההסכם, החברה תגייס אליו כ-1,000 עובדים חדשים.
מאינטל נמסר בתגובה: "אינטל מציעה חבילות פרישה מרצון למספר קבוצות של עובדים בישראל. המהלך הנוכחי הוא מהלך שגרתי באינטל המתבצע ברחבי העולם מעת לעת".