התעמלות מכשירים – המדריך למשתמש
לאן נעלמה סימון ביילס המדהימה? מה קרה לציון 10 המושלם של נדיה קומנץ'? ואחת ולתמיד: מה זה צוקהרה? המדריך לכל מי שרוצה לעקוב אחרי הענף הכי יפה באולימפיאדה
התעמלות מכשירים היא לא רק אחד משלושת הענפים העיקריים במשחקים האולימפיים בצוותא עם אתלטיקה קלה ושחייה, אלא היא ככל הנראה הענף שסוחט מאיתנו הכי הרבה קריאות התפעלות. כולנו יודעים לרוץ - נכון, לא מהר כמו אוסיין בולט, ורובנו יודעים לשחות, אמנם לא כמו מייקל פלפס – אבל רק יחידי סגולה בודדים יודעים לבצע את התרגילים עוצרי הנשימה שמבצעים המתעמלים. זהו אחד הדברים שמבדילים בין התעמלות להרבה ענפים אחרים – כשאתה צופה בכדורגל אתה צופה במקצוענים שמבצעים הרבה יותר טוב ממך משהו שברמה הבסיסית אתה יודע לעשות, כשאתה צופה בהתעמלות – אתה צופה בבלתי מושג – ספורטאים שמבצעים דברים שאינך מצליח להעלות על הדעת כיצד אפשר לבצע.
לא במקרה הופעתה המושלמת של המתעמלת הרומנייה נדיה קומנץ' באולימפיאדת מונטריאול 1976 נחשבת לאחד מהרגעים הגדולים בתולדות המשחקים האולימפיים. לא במקרה המתעמלת האמריקנית הפנומנאלית סימון ביילס הפכה לשיחת הקפה של רבים מאיתנו במהלך אולימפיאדת ריו.
אבל מעבר ליופי המסעיר הזה, התעמלות מכשירים היא ענף תחרותי ומורכב מאין כמוהו עם שיטת ניקוד קשוחה, סבב תחרויות וכוכבים גדולים שהופכים אותו לענף המרהיב שהוא. עבור כל אלו שרוצים ליהנות מכל הטוב הזה, לא רק במבט חטוף אחת לארבע שנים, "המדריך למשתמש" עושה סדר בחוקי הענף, שיטת התחרויות, אופן ההעפלה לאולימפיאדה, הכוכבים הבולטים בעולם וגם הספורטאים המובילים המקומיים.
זהירות, רק לא ליפול! - החוקים
בהתעמלות מכשירים מתחרים הגברים על שישה מכשירים: קרקע, סוס סמוכות, קפיצות, מתח, טבעות ומקבילים. הנשים לעומתם מתחרות בארבעה מכשירים: קרקע, קורה, קפיצות ומקבילים מדורגים.
על כל תרגיל שמבצע המתעמל הוא מקבל ניקוד משני צוותי שופטים. הניקוד מורכב משני מרכיבים עיקריים: דרגת הקושי ואיכות הביצוע – על כל אחד מהמרכיבים הללו אמון צוות שיפוט נפרד.
דרגת הקושי של התרגיל מורכבת בעצמה משלושה תתי-מרכיבים: ערך הקושי, דרישות התרגיל וערך החיבור. ערך הקושי הוא חיבור של עשרת האלמנטים המורכבים ביותר שהמתעמל מבצע בתרגיל – ככל שהאלמנט מסובך יותר לביצוע, הוא יזכה את המתעמל ביותר נקודות, דרישות התרגיל מתייחסות לארבעה אלמנטי חובה שהמתעמל חייב לבצע בכל אחד מהתרגילים, על כל אלמנט חובה שהוא מבצע הוא מקבל חצי נקודה כך שהמקסימום שניתן לקבל על ביצוע אלמנטי החובה הוא שתי נקודות. ערך החיבור הוא אפשרות לקבל נקודות בונוס על חיבור של שני אלמנטים במהלך התרגיל.
באיכות הביצוע המתעמל מתחיל מעשר נקודות כשעל כל טעות יורדות לו נקודות בהתאם לחומרת הטעות. על טעות קטנה יופחתו למתעמל 0.1 נקודות, על טעות בינונית 0.3 נקודות, על טעות גדולה 0.5 נקודות ועל נפילה מהמכשיר תופחת נקודה שלמה. בסופו של דבר מחברים בין הציון על דרגת הקושי לציון על איכות הביצוע וזהו הניקוד הסופי של המתעמל.
חשוב לציין כי בשיטת הניקוד הקיימת, אין ניקוד מקסימלי שאליו המתעמל יכול להגיע. ה-10 המושלם שאנחנו זוכרים מימי נדיה קומנץ' חלף מן העולם.
מה המבנה של תחרות?
תחרות התעמלות מכשירים אישית לגברים נפתחת בשלב המוקדמות בו המתעמלים מתחרים על כל ששת המכשירים והנשים על כל הארבעה.
בסיום המוקדמות 24 המתעמלים, בחישוב של שני מתעמלים מכל מדינה לכל היותר, שצברו את הניקוד המצטבר הגבוה ביותר מעפילים לגמר הקרב-רב. בגמר, הניקוד מהמוקדמות מתאפס וכל המתעמלים מתחרים שוב על כל המכשירים, כשמי שצובר את הניקוד המצטבר הרב ביותר הוא המנצח.
בנוסף, שמונת המדורגים הראשונים בכל אחד מהמכשירים הבודדים, גם כן בחישוב של שני מתעמלים למדינה, מעפילים לגמר ספציפי של אותו המכשיר.
בחלק מהתחרויות, ביניהן האולימפיאדה, ישנה גם תחרות קבוצתית אליה כל נבחרת שולחת חמישה מתעמלים, כשבכל אחד מהמכשירים מתחרים שלושה מתעמלים מכל קבוצה. לפיכך מספר המדליות המקסימלי שמתעמל גבר יכול לזכות בהן באולימפיאדה אחת עומד על שמונה (קרב-רב, קבוצתי ושישה מכשירים), ושש אצל הנשים (קרב-רב, קבוצתי וארבעה מכשירים).
כמו כן, ישנן תחרויות ספציפיות, כמו בגביע העולם כפי שיוסבר בהמשך, בהן מתחרים רק במכשירים בודדים או רק בקרב-רב.
91,000 שקל לאלוף הגדול: הפורמט של הסבב
אירוע השיא של התעמלות המכשירים בשנה לא אולימפית הוא אליפות העולם הנערכת מדי שנה (למעט שנה אולימפית) באוקטובר. האליפות הקרובה תיערך בין ה-25 באוקטובר ל-3 בנובמבר בקטאר – צפו להתעסקות פוליטית מתישה ולדגלים שנעלמים באורח פלא.
מלבד אליפות העולם, נערכות מדי שנה אליפויות יבשתיות. אליפות אירופה הקרובה תיערך בגלזגו, סקוטלנד, באוגוסט (תחרויות הנשים ב-2-5 באוגוסט, תחרויות הגברים ב-9-12 באוגוסט).
סבב התחרויות השוטף בענף מכונה גביע העולם והוא מחולק לשלוש קטגוריות: תחרויות גביע העולם בקרב-רב (ארבע תחרויות לאורך השנה), תחרויות גביע העולם במכשירים בודדים (ארבע תחרויות לאורך השנה) ותחרויות גביע העולם צ'אלנג' במכשירים בודדים (שש תחרויות לאורך השנה).
על הישגיהם בתחרויות גביע העולם מתוגמלים המתעמלים בפרסים כספיים. בגביע העולם בקרב-רב הפרסים נעים בין 14,000 שקל למקום שמיני ל-44,000 שקל למנצח. בנוסף, שלושת המתעמלים שצברו את הניקוד הרב ביותר בתום תחרויות הסבב זוכים בפרס כספי נוסף, כשאלוף הסבב מקבל סכום שווה ערך ל-91,000 שקל.
בתחרויות גביע העולם במכשירים בודדים הפרסים באופן טבעי צנועים הרבה יותר. מנצח בתחרות כזו מקבל סכום שווה ערך ל-3,600 שקלים. המתעמל שצבר את הניקוד הרב יותר בכל מכשיר בתום שמונה תחרויות (הנערכות על פני שנתיים) זוכה בפרס כספי נוסף בסך 18,000 שקל. בתחרויות גביע העולם צ'אלנג' מקבל המנצח בכל תחרות סכום שווה ערך ל-3,000 שקל.
בנוסף, על הישגים בתחרויות הללו המתעמלים צוברים נקודות דירוג. בעבר לנקודות הללו לא הייתה משמעות אמיתית, אבל כיום הן עשויות להשפיע על ההעפלה לאולימפיאדה כפי שיוסבר בהמשך.
מלבד תחרויות גביע העולם ישנן גם תחרויות קטנות ברחבי העולם שלא מאורגנות על ידי התאחדות ההתעמלות הבינלאומית. לתחרויות הללו אין השפעה על העפלה לאולימפיאדה והן נועדו בעיקר להעניק שפשוף תחרותי למתעמלים פחות מנוסים.
איפה אפשר לצפות בתחרויות?
ערוץ הספורט נוהג לשדר את אליפות אירופה ואת אליפות העולם. חלק קטן מתחרויות גביע העולם מועברות בשידור ישיר בערוץ ה-YouTube של האיגוד העולמי, את יתר התחרויות תצטרכו למצוא במקומות שאיננו יכולים לציין כאן מסיבות מובנות.
איך מגיעים לאולימפיאדה?
אופן ההעפלה לאולימפיאדה עבר מהפכה לקראת אולימפיאדת טוקיו ואלו כיום הדרכים להגיע למשחקים האולימפיים הקרובים:
- 24 המקומות הראשונים באולימפיאדה יובטחו ל-12 המתעמלים ו-12 המתעמלות שהנבחרות שלהם יזכו במדליות בתחרות הקבוצתית באליפות העולם ב-2018.
- 72 מקומות נוספים (36 לגברים ו-36 לנשים) יוענקו לתשע הנבחרות בעלות הניקוד הגבוה ביותר באליפות העולם ב-2019, למעט שלוש הנבחרות שכבר הבטיחו את העפלתן ב-2018.
- 30 מקומות (18 לגברים ו-12 לנשים) יוענקו לשלושת המדורגים הראשונים בכל מכשיר באליפות העולם ב-2019 שלא השיגו כבר את הקריטריון.
- עשרה מקומות (שישה לגברים וארבעה לנשים) יוענקו למתעמל שצבר את הניקוד הרב ביותר בכל מכשיר בסבב גביע העולם (לכל מתעמל ייחשבו רק שלוש התוצאות הטובות ביותר שלו) וטרם הבטיח את מקומו באולימפיאדה. (זוכרים שאמרנו שלגביע העולם יש כיום חשיבות נוספת?)
- שישה מקומות (שלושה לגברים ושלושה לנשים) יוענקו למתעמלים עם הדירוג הגבוה ביותר בגביע העולם בקרב-רב ב-2020 שטרם הבטיחו את מקומם באולימפיאדה.
- שני מקומות נוספים יוענקו למתעמלים שישיגו את הדירוג הגבוה ביותר באליפות אירופה בקרב-רב ב-2020 וטרם הבטיחו את מקומם באולימפיאדה.
142 ס"מ של שלמות: הכוכבים של הענף
ה-כוכבת של הענף היא ללא ספק סימון ביילס האמריקנית. ביילס, המתנשאת לגובה של 1.42 מ', היא הנציגה הבולטת של דור חדש של מתעמלות שנשענות על עוצמה פיזית אדירה. את אולימפיאדת ריו היא סיימה עם ארבע מדליות זהב ומדליית ארד ובמאזנה כבר עשר מדליות זהב מאליפויות העולם והיא בסך הכול בת 20.
ביילס לקחה הפסקה ארוכה מאז ריו וטרם חזרה להתחרות. לאחרונה היא שבה לאימונים והחודש היא צורפה מחדש לנבחרת ארה"ב, אחרי שוועדת הקבלה הביעה סיפוק רב מכושרה הנוכחי. באולימפיאדת ריו ביילס הייתה המתעמלת המובילה בנבחרת אמריקנית אדירה שכללה מלבדה גם את אלי רייזמן, הזכורה לקהל הישראלי מהופעתה המוזהבת באולימפיאדת לונדון 2012 לצלילי "הבה נגילה", גבי דאגלס, האלופה האולימפית בקרב-רב ב-2012, לורי הרננדס ומדיסון קוצ'יאן. נכון לעכשיו רק ביילס, הרננדס וקוצ'יאן אישרו את חזרתן להתעמלות – כשלגבי דאגלס ורייזמן ישנו סימן שאלה גדול.
בזמן שחמש המופלאות נחו מהאולימפיאדה, פס הייצור האמריקני הצמיח עוד כמה מתעמלות נהדרות: מורגן הורד שזכתה באליפות העולם בקרב-רב ועוררה עניין רב בין השאר בגלל העובדה שהתחרתה כשהיא חובשת משקפיים ורייגן סמית'. מחוץ לארה"ב, המתעמלת הבולטת היא אליה מוסטפינה הרוסייה, בעלת שבע מדליות אולימפיות כולל שתי מדליות זהב במקבילים מדורגים. שם נוסף שכדאי לזכור הוא אוקסנה צ'וסוויטינה האוזבקית, מתעמלת בת 42 (!) שממשיכה להתחרות ברמות הגבוהות ביותר והעפילה ב-2016 לגמר האולימפי בקפיצות.
אצל הגברים, הספורטאי המוביל הוא קוהיי אוצ'ימורה היפני (29) שזכה פעמיים ברציפות בזהב האולימפי בקרב-רב ושש פעמים ברצף באליפות העולם. למרות הדומיננטיות הברורה שלו, נראה שבשנים האחרונות משהו נסדק בשלטון היחיד של אוצ'ימורה. באולימפיאדה הוא היה על סף הפסד סנסציוני לאולג ורניאייב האוקראיני, ובאליפות העולם האחרונה שבה נפצע זכינו לחזות בעוד כמה מהמתעמלים שאמורים לאיים עליו בדרך לאולימפיאדה הביתית בטוקיו: שיאו רואוטנג ולין צ'אופן הסיניים, בן ארצו של אוצ'ימורה, קנזו שיראי, דויד בלייבסקי הרוסי ומנריק לרדואה הקובני.
כוכבים נוספים בענף הם מקס וויטלוק הבריטי שזכה בדאבל מוזהב באולימפיאדה האחרונה בקרקע ובסוס הסמוכות ואפקה זונדרלנד ההולנדי, הידוע מביצועיו הווירטואוזיים והמסובכים במיוחד על מכשיר המתח.
היורש של שטילוב: המתעמלים הבולטים בישראל
הכוכב העולה של התעמלות המכשירים בישראל הוא ארטיום דולגופיאט (20) שקבע את ההישג הטוב ביותר של מתעמל ישראלי אי פעם באליפות העולם – מדליית כסף בתרגיל הקרקע ב-2017, הישג שהקנה לו גם את תואר ספורטאי השנה של הוועד האולימפי. אלכס שטילוב הוותיק המחזיק בשורה ארוכה של הישגים תקדימיים לישראל בענף, בעיקר בקרקע, עדיין כאן וימים יגידו האם הוא מתכוון להמשיך לאולימפיאדה רביעית ברציפות. אנדריי מדבדב הוא מתעמל שמתמחה במכשיר הקפיצות בו כבר הספיק להעפיל לגמר אליפות אירופה ולזכות במדליית זהב בגביע העולם בסלובניה.
אצל הנשים, השמות הבולטים הם צוף פלדון, אופיר קרמר וגאיה גלעדי שכבר העפילו לגמרים בסבב גביע העולם ואופיר נצר שסיימה בעבר רביעית באליפות אירופה בקפיצות.