סל הבריאות ההודי
היצור האנושי והעולם סביבו הם בדיוק אותו הדבר: אותם חוקי טבע פועלים ומשפיעים עליהם. בעזרת ה"איור-ודה", שיטת רפואה הודית בת 5,000 שנה שנפתחת לאחרונה למערב, יכולים בני-האדם לסגל לעצמם הרגלים בריאים, תזונה מתאימה ואורח חיים טוב, נכון ואיכותי יותר, לשכלל את תפקודם הרוחני והגופני ולשפר את יכולותיהם הפיסיות והמנטליות.
ה"איור-ודה" מוכרת בעיקר לחובבי הספא כעיסוי מרגיע ומפנק בשתיים או ארבע ידיים, עם הרבה שמן שומשום חם ניגר על הגוף וניסוך שמן על המצח. אבל העיסוי הזה, מתברר, הוא רק חלק מתורה שלמה של רפואה הודית עתיקה, בת יותר מ-5,000 שנה, שפירושה "ידע החיים" ("ודה", בשפת הסנסקריט היא ידע, ו"איור" משמעותה חיים). התורה, שעברה במשפחות רופאים הודים מדור לדור ונשמרה בקנאיות ובסודיות מפני זרים, נפתחה בשנים האחרונות גם למערב. מקומות שונים בהודו, אמריקה ואירופה מכשירים היום מרפאים ורופאים מערביים קונבנציונליים בשיטה, הנחשבת במספר אוניברסיטאות בעולם כרפואה הטבעית-מונעת הטובה ביותר.
ברפואת האיור-ודה מספר ענפים: רפואה פנימית, אלרגיות, טיפול במחלות ראש וצוואר (אף, אוזן גרון), נוירולוגיה, רפואת ילדים, רפואת נשים וגריאטריה (הטיפול בקשיש, כולל ענף חידוש הנעורים). בבסיס השיטה נתפס האדם כמכלול של תודעה וגוף המצויים בהרמוניה עם חוקי הטבע. היצור האנושי והעולם שמסביבו הם בדיוק אותו הדבר ואותם חוקי טבע פועלים ומשפיעים על שניהם. בעזרת האיור-ודה יכולים בני האדם לסגל לעצמם הרגלים בריאים, תזונה מתאימה ואורח חיים טוב, נכון ואיכותי יותר, לשכלל את תפקודם הרוחני והגופני ולשפר את יכולותיהם.
שתי הסיבות העיקריות להופעת מחלות לפי האיור-ודה הן צבירת מתחים ומערכת עיכול לא מאוזנת, הגורמת לספיגת חומרי פסולת אל תוך הגוף. תהליך הריפוי משיב את האיזון הדרוש לגוף ולנפש, תוך התחשבות בשעון הביולוגי ובהשפעת הסביבה על האדם. שיטות הטיפול באיור-ודה כוללות צמחי מרפא, מינרלים, שינויי תזונה הדרגתיים, תרגילי נשימה, הרפייה, מדיטציה, ומגוון עיסויים וטיפולים המנקים ומרעננים את רקמות הגוף, שהמפורסם שבהם הוא ניסוך השמן על המצח. הטיפולים מותאמים באופן אישי על-פי אבחון המטופל.
לפני 15 שנה פתח ד"ר ערן מגון את המרכז הישראלי ובית-הספר לרפואה הודית ברמת-גן, שם הוא מטפל בשיטות טבעיות ועורך קורסים לאורח חיים בריא. במרכז ברמת-גן מתקיימים קורסים המכשירים מטפלים מוסמכים ברפואת האיור-ודה, קורס טיפולי ספא ועיסוי הודי, קורס תזונה ובישול בשיטת האיור-ודה, טיפולי פאנצ'ה קארמה (ניקוי רעלים), קורס עיסוי לתינוקות וקורסים במדיטציות ואנטי סטרס (הורדת מתחים). בנוסף לפעילות במרכז, בקרוב תיפתח במלון "מצפה הימים" בגליל סדנת בריאות בשיטת איור-ודה בהנחייתו של ד"ר ערן מגון. הסדנה תכלול הפנמת הרגלי חיים בריאים, דרכים לחידוש האנרגיה, לחידוש הנעורים ולסילוק מתחים, יוגה ותרגילי נשימה, תרופות בית מצמחי תבלין ועוד, והכל בהתאמה אישית.
יסודות איור-ודה
האיור-ודה מתייחסת לאדם כיישות הוליסטית המורכבת מגוף, רוח, רגשות ושעון ביולוגי, ונותנת משמעות רבה לקשר בין הגורמים לבין עצמם ובינם לבין הסביבה. אבחון בני-האדם, אישיותם, מצב בריאותם ומצב האיזון הפנימי שלהם נעשה באמצעות הדופק, או יותר נכון, לפי "צורות הגלים" שעוברים בדופק. דרך זו מאפשרת למטפל לקבל פרופיל מלא על המטופל, כולל מחלות, כמות הרעלים בגוף, מצב מערכת העיכול והרקמות, מתחים, איזון וסוג הטיפוס. כל מטופל ממלא שאלון מפורט, עובר בדיקה גופנית מקיפה ומתבקש לספר על אורח חייו, עבודתו, שעות השינה שלו והעדפותיו בתחומים השונים: מזון, מזג-אוויר, תחומי עיסוק, התפתחות אישית ועוד.
באופן מאוד מאוד כללי, בבסיס תורת האיור-ודה ניצבות שלוש אבני בניין בסיסיות המכונות "דושות": "ואטה", "פיטה" ו"קאפה", המרכיבות בשילובים כמותיים שונים כל חומר בטבע: ממחצב, תא צמח, תא בעל-חיים ותכונות אקלים, ועד תכונות גוף ואופי בבני-האדם. ה"ואטה" מבטאת תנועה, זרימה ושינוי, ה"פיטה" – אנרגיה וחום, וה"קאפה" – מבנה וסטרוקטורה. לפי האיור-ודה, גם בני-האדם מורכבים משלושת הדושות האלה, כשבכל אחד מאיתנו, אחת מהדושות בולטת ודומיננטית יותר, ועל-פיה נקבעות האישיות ותכונות הגוף, ובסופו של דבר, גם דרכי התזונה, הטיפול וכל השאר.
האשה על-פי האיור-ודה
הרפואה ההודית מתייחסת לנשים בתקופת פוריותן, ומקדישה פרק מכובד לתקופת גיל המעבר ולשינויים ההורמונליים. תקופת המחזור – הנשים המערביות שמות טמפון, רצות לעבודה וממשיכות את החיים כרגיל, אבל האיור-ודה דווקא ממליצה להוריד פרופיל בימי המחזור: להאט את הקצב, לנוח, להקשיב לגוף, לצאת מהמירוץ היומיומי והמתיש ולהיות קצת בשקט עם עצמך. "המחזור", אומר ד"ר ערן מגון, "הוא תהליך של הכנת הרחם לביוץ הבא, ונחשב גם לתהליך של התחדשות וניקוי רעלים מגוף האשה. הגוף מתחדש לקראת ההפרייה הבאה והאפשרות להריון ומוציא החוצה עודפים של חומרים רעילים. בימים האלה, או לפחות ביום הראשון של הדימום החזק, לעבוד פחות, להוריד טורים, לנוח, להירגע, לשתות מיצים טבעיים שנותנים אנרגיה, לאכול קל ולהעדיף מזון נוזלי כמו מרקים ודייסות, שמחזירים את הנוזלים לגוף". מתחים, כעסים, חרדות, דאגות, אי-יציבות רגשית ואורח חיים לחוץ ולא סדיר עלולים לפגוע בסדירות המחזור ולגרום לבעיות פוריות. התופעות הנפוצות הן כאבי מחזור, מעין קושי ביציאת הדימום או להיפך: נטייה לדימום רב, שיבושים, נפיחויות, בצקות, מצבי-רוח ורגשות חזקים.
הריון ולידה – "בתקופת ההריון", אומר ד"ר מגון, "מאוד חשוב שיהיה מצב-רוח טוב ושהאשה תהיה שמחה. כדאי לא לראות דברים מרגיזים בטלוויזיה, לא לכעוס ולהפחית מתחים, כי כל מה שהאשה חשה וחווה עובר לעובר ומשפיע עליו ישירות, גם לטווח הארוך. רצוי להפסיק, כמובן, קפה וסיגריות ולאכול מזון בריא. הרפואה ההודית גורסת שאם אשה רוצה ילדים רוחניים – עליה להפסיק לאכול בשר שנה לפני ההריון ולא לאכול בשר בזמן ההריון עצמו.
"הדבר שהכי מומלץ לעשות מיד אחרי הלידה הוא עיסוי, וכמה שיותר יותר טוב. השעות שאחרי הלידה הן הזדמנות מדהימה להעניק לאשה טיפול מרגיע ועדין בשמן שומשום חם. העיסוי מפחית ומעלים מתחים ואי שקט שנשים עלולות לחוש אחרי הלידה ואף למנוע בעיות פסיכולוגיות רציניות יותר של אחרי הלידה. הוא מסדר מחדש את חילוף החומרים בגוף ומחדש את כל המערכת. גם לתינוקות הנולדים מאד מומלץ לעשות מסז' מהרגע שבו הטבור נושר. הילדים גדלים כך יותר רגועים, יותר חזקים ונינוחים, אין בעיות עיכול, השינה טובה והם מתפתחים יותר טוב".
גיל המעבר – נראה אחרת לגמרי אצל נשים מערביות מאשר אצל נשים בהודו, יפן, סין והמזרח-הרחוק. הנשים שם לא סובלות, למשל, מגלי חום ומהזעות שוטפות באמצע הלילה ולא משתמשות בתחליפים הורמונליים, הנפוצים כל-כך בעולם המערבי. הסיבה היא אורח החיים והתזונה הבריאים והנכונים שסיגלו לעצמן במשך השנים, שהוא הרבה פחות מלחיץ ותובעני מזה של מרבית הנשים המודרניות במערב.
במקום שימוש בהורמונים חלופיים ממליצה הרפואה ההודית על טיפולי "פאנצ'ה קארמה׃ וניקוי רעלים, הנחשבים לחלק מטיפולי חידוש הנעורים באיור-ודה. אפשר להיעזר גם בצמחים מיוחדים, בתוספי מזון ובתה המשפרים את האיזון הפנימי בגוף, בתזונה מתאימה, ספורט, אורח חיים מתון יותר המתאים לגיל, ועיסוקים ותחומי עניין מספקים. ד"ר מגון ממליץ גם על שימוש בפורמולות בונות עצם, הנלקחות בבליעה כקפסולות ומספקות לגוף סידן, מגנזיום ומינרלים נוספים.
תזונה על-פי האיור-ודה
"לפני שמגיעים לשאלה מה אתה אוכל", אומר ד"ר ערן מגון, "חשוב לבדוק גם איך אתה אוכל. מהר או לאט, בלחץ, תוך כדי מחשבות טורדניות ודברים אחרים, או בנחת, מתוך התכוונות, פנאי והנאה מהטעם". גם שעת האוכל חשובה: ארוחה יותר מזינה וחמה, למשל, צריכה להיות באמצע היום ולא בערב. בבוקר, אם לא רעבים, לא חייבים לאכול. אפשר להסתפק בתה צמחים עם דבש. בבוקר מומלץ במיוחד לשתות כוס מים חמימים, להם מוסיפים מיץ מלימון סחוט וכף דבש: זה מנקה את הכבד, שוטף את הפרשות הקיבה מהלילה ומספק אנרגיה לגוף. מי שבכל זאת קם עם תיאבון, יכול לאכול פרי אחד או שניים, רצוי מאותו סוג בכל פעם, טוסט עם דבש או דייסה קלילה ונוזלית. ארוחה עיקרית אוכלים בצהריים וכדאי שתהיה מורכבת מדגן, חלבון וירקות. חלבון מהצומח (קטניות) מומלץ יותר. דגן נמצא באורז, תירס, חיטה, בורגול, דוחן, פסטה מקמח מלא, קוסקוס, כוסמת, קוואקר וגריסי פנינה. חלבון נמצא בקטניות ובעדשים למיניהן, ולזה כדאי להוסיף ירקות מבושלים. האיור-ודה ממליצה על צמחונות, אבל מי שאינו צמחוני יכול לאכול דגים או עוף עם אורז וירקות.
את האוכל יש לאכול טבעי וטרי עד כמה שאפשר. לבשל ולאכול באותו יום. ביום-יומיים למחרת כבר מאבד המזון מהאנרגיה שלו ומתחיל להירקב. ירקות עדיף לבשל, כך הם מתעכלים ונספגים טוב יותר בגוף. סלט חי מומלץ כתוספת קטנה על-יד ארוחה מבושלת, ולא כמנה עיקרית. לעבודה כדאי להביא בתרמוס למזון תבשיל חם מהבית, או לשים בפיתה מקמח מלא שניצל עם קצת ירקות. מילוי נוסף לפיתה יכול להיות גם ביצה קשה, אבוקדו וסלט חסה. לחם ופיתות מומלץ לקלות ולייבש בטוסטר, מה שמקל את עיכול הבצק. רצוי לא למלא את הקיבה בנוזלים לפני האוכל ולא מומלץ לשתות שתייה קרה ותוססת בזמן הארוחה. מקסימום לשתות לסירוגין כמה לגימות של תה צמחים, רצוי עם מעט זנגוויל, שיתערבבו עם האוכל, לא יפריעו ולא יגרמו לתסיסה מיותרת במעיים ולמהילה של החומצה, המקשה על פירוקה.
צמחי מרפא ותרופות טבעיות
התרופות הטובות ביותר לפי האיור-ודה הן תרופות הבית: דבש, כורכום, יוגורט, תה צמחים, שומר, כוסברה, זנגוויל ואלוורה. תה צמחים מסדר את מערכת העיכול, מרפא ומונע צרבות, ומשקה אלוורה מנקה את המעיים ומחזק אותם.
לאולקוס ולצרבות מומלצת חליטה מתה ליקוריץ: שליש כפית לכוס מים רותחים.
לגזים וכבדות אחרי האוכל: חליטת זנגוויל. שמינית כפית זנגוויל טחון בכוס מים רותחים שתילגם בלגימות קלות ואיטיות תוך כדי האוכל או מיד לאחריו, יעשו את העבודה.
גזים שמציקים במשך כל היום אפשר למגר בעזרת תה תערובת של זנגוויל, גרגרי כוסברה ושומר.
לסובלת מגלי חום בגיל המעבר או למי שסתם סובל מחום הקיץ, מומלץ משקה מקרר: בשני ליטר מים שמים כפית וחצי זרעי כוסברה, כפית וחצי זרעי כמון, משרים למשך הלילה, מסננים בבוקר ושותים בלגימות קטנות במשך כל יום המחרת. מי שאוהב שומר מוזמן להוסיף עוד כפית וחצי ממנו ולהמתיק בכמה חתיכות של סוכר קריסטלי ("נבאט׃ בערבית, או סוכר קנדי). להשרות, לסנן למחרת ולשתות לאט.
לשילשול, במיוחד לשילשולי קיץ הנגרמים ממזון מקולקל: יוגורט מהול עם תבלינים. רבע כוס יוגורט "ביו" לבן, שלושת-רבעי כוס מים, שמינית עד רבע כפית זנגוויל טחון ושמינית עד רבע כפית אגוז מוסקט טחון. מערבבים ושותים כל שעתיים.
התרופה המומלצת לשיעול היא דבש וכורכום. מכינים תערובת משתי כפות דבש וכף כורכום, מערבבים ולוקחים כפית כל שעתיים. טוב גם לבעיות נשימה, אסטמה, נזלת, אף סתום, נזלת אלרגית וליחה. הטיפול אסור לחולי אולקוס, סוכרת ולמי שסובל מצרבות.
טיפולי אנטי סטרס
לפי האיור-ודה, הסטרס, המתח והעייפות מחלישים לא רק את מערכת העיכול, אלא גם את מערכת החיסון. לרפואה ההודית כמה דרכים להפחתת מתחים. הקלה ביניהם כוללת תרגיל נשימה של 5-10 דקות, מחשבות חיוביות, הרפיית שרירים, ואם רוצים, אפשר להוסיף גם קצת מדיטציה ויוגה. שינה טובה מוסיפה גם היא לרוגע ומומלץ, לפחות פעמיים או שלוש בשבוע, ללכת לישון מוקדם. גם תזונה מסודרת עוזרת.
למשקיענים מומלץ טיפול בחוקנים עדינים, עם צמחי מרפא, אחרים יכולים להסתפק בטיפולי הגוף המרגיעים ובמסאז'ים השונים, היעילים לניקוי רעלים ועודפי אנרגיות ומטפלים בחוסר האיזון ובמתחים. המגוון רחב: עיסויים מרגיעים, רכים, ממריצים, עמוקים, חזקים, רטובים או יבשים, עם שמנים, קמחים ואבקות דגנים וקטניות, עם כפפות בד ממשי או צמר הטובים גם להרזייה, להמרצת הדם ולבעיות ליחה (שעבורה אגב, קיימים גם טיפולי אדים מיוחדים הכוללים ניקוי סינוסים). העיסוי ההודי המרגיע ביותר נקרא "אבהיאנגה", ואפשר להוסיף לו את שלב ההמשך, "שירודהרה", ניסוך שמן חם על המצח לפתיחת "העין השלישית".
טיפולי אנטי אייג'ינג
הראשונים לדבר על אנטי אייג'ינג (מעכב שחיקה וחידוש הנעורים) היו ההודים, וזה היה לפני 7,000 שנה. הם השכילו להבין את חשיבותה של איכות החיים העכשווית ואת תפקידה בשמירה על אריכות ימים בעתיד. איכות חיים פירושה ליהנות מהחיים, לא להתפרע, להיות שמח ורגוע, אנרגטי ומלא חיים.
הגישות המערביות מציעות לעניין פתרונות כימיים שונים ("בדיוק כמו לירות בתותח בגוף של בן-אדם", אומר ד"ר מגון), ולעומתן האיור-ודה מאמינה בטיפול ההוליסטי "פאנצ'ה קארמה", הגורם לאנשים להרגיש ולהיראות הרבה יותר טוב. הפאנצ'ה קארמה מתבצעת בסדרות של כמה ימי טיפול רצופים, הכוללות פורמולות וצמחים שעוזרים לנקות את הגוף מרעלים ומחזקים את מערכת החיסון. הטיפול כולל גם כמה ימי עיסויים מרגיעים וניסוך שמן, אמבטיות שמנים, כמה ימים נוספים של טיפולי מסאז' חזקים בשילוב עם סאונה, ולמי שמעוניין גם חוקנים עדינים, עם צינוריות דקיקות ותמציות שמנים, דבש וצמחים.
און ומיניות
און באיור-ודה, פירושו כוח, חוסן, עמידות ודחף מיני מאוזן ורגוע. הלא-מאוזנים רצים אחרי סקס כל יום, עסוקים בחיפוש מתמיד אחרי הדבר הבא ונשארים בתוך תוכם לא מסופקים. "כולם רוצים ליהנות", אומר ד"ר מגון, "אבל בואו נהנה יותר, בפרופורציות יותר נכונות ועם נתינה וקבלה אמיתיים. המרדף אחרי זה יכול להתיש. המרדף עצמו הוא סטרס, ואף פעם אין ממנו מספיק. באיור-ודה מאד ממליצים שסקס יילך עם אהבה. עם קשר בין שני אנשים. כשגבר שופך, הוא מאבד אנרגיה. בכך מאמינה גם הרפואה הסינית והגישות ההוליסטיות האחרות בעולם. אבל אם בתמורה הוא מקבל אהבה, היא מחזירה לו את אותה אנרגיה. כשהוא לא מקבל, הוא נשאר מרוקן. האשה, אגב, לא מאבדת. היא רק מקבלת, וזה בתנאי שהיא מקבלת.
"ההמלצות הן לא לעשות יותר מדי, ו'יותר מדי' זה משהו שלא כולם יודעים להרגיש על עצמם, בעיקר גברים. הם יכולים להעמיס על עצמם בעניין הזה ולהגיע להתשה ורק אז להבין שהגזימו. הרעיון הבסיסי הוא לעשות את זה מתוך כיף, לא מתוך תחושת ההכרח להוכיח משהו על הגבריות. את האקט עצמו לא מומלץ לבצע מאוחר בלילה וגם לא בבוקר, כשצריכים ללכת לעבודה, כי זה מעייף, מוריד אנרגיה ואחר כך רוצים לנוח או לישון. שעות הערב המוקדמות יותר מתאימות, למי שיכול".
ה"קאמה סוטרה", חלק מהכתבים ההודיים העתיקים, מדברת על התפתחות רוחנית בעזרת האהבה – כשחלק מהאהבה הם יחסי המין. הרעיון הוא לעשות סקס בצורה שמגדילה את האהבה: לא להגיע סתם לעוד אורגזמה חזקה יותר, לתנוחה שונה או לגיוון אחר, אלא לעשות את הדברים כך שיעצימו את הקשר ואת הרגש. "ברגע שאתה נותן אהבה ומקבל אהבה, אתה מתפתח", אומר ד"ר מגון, "מה שלא קורה בסתם עוד חוויה או ריגוש שאין מאחריהם כלום. כל הטכניקות המוצגות בקאמה סוטרה, מטרתן לאו דווקא להציג פוזות של אתלטים אלא לפתח את הרוחניות בתוך האהבה, ואהבה היא חלק בלתי נפרד מיחסי המין. זה הולך ביחד. כשאתה אוהב, אתה קשוב יותר לגוף שלך ושל זולתך, וההקשבה הזו היא התפתחות רוחנית, התפתחות של רגש ושל אינטואיציה. כשיש אהבה, יש גם קירבה, יש עניין רוחני ורגשי, יש התייחסות אחד לשני, יש את כל הדברים שהופכים את הסקס ליותר טוב. סקס בלי אהבה, זה לא זה, זה לוקה בחסר, לא מפתח אותך לשום מקום אלא רק מדרדר. בלי אהבה, שום טכניקה לא תעזור. מה שמסיר את תחושת חוסר הסיפוק שכל-כך הרבה אנשים מסתובבים איתה ולא מבינים למה".
ילדי האיור-ודה
לפי האיור-ודה, כשאנו מטפלים בילדינו, עלינו להיות קודם כל רגועים. תינוקות וילדים הם בעלי אינטליגנציה רגשית גבוהה וחשים בכל מתיחות, לחצים, כעסים, דאגות וחרדות. לכן, לפני שאנחנו ניגשים אליהם אחרי יום עבודה לחוץ ומעייף, כדאי שקודם נתקלח, נירגע, נעשה ספורט או מדיטציה ונבוא אליהם כאדם חדש.
מבחינת תזונה והרגלי אכילה, יש לבוא מכיוון של אהבה, להסביר בעדינות וללמד. כדי להימנע מג'אנק-פוד, כדאי להראות לילד מה כתוב על הבקבוק של הקולה או הספרייט ומה זה עושה לכבד ולאיברים אחרים בגוף. אם הילדים מתקשים לוותר, אפשר להגיע איתם להסכם של קולה פעם בשבוע או רק בשבת. חשוב לא להגיע לעימותים או לאווירה כעסנית סביב נושא האוכל. מי שרוצה לסגל לילדיו מזון צמחוני יכול להסביר להם על הרג בעלי-חיים ועל כך שאנו אוכלים למעשה חיות מתות ואיך גוף האדם מתקשה לעכל את הבשר.
במקום קורנפלקסים ממותקים אפשר לקחת פתיתי קוואקר, שיבולת שועל, לטגן ולקלות אותם בלי שמן, או בתנור, על חום נמוך, ולייבש, ואז זורקים פנימה בשיתוף הילדים קינמון, צימוקים, חתיכות תמרים, תאנים ושקדים – ומערבבים. כדאי לבדוק עם הילדים מה הם אוהבים. אפשר לאכול עם חלב – חשוב שיהיה אורגני, ולא קר אלא חם או פושר – או עם יוגורט ודבש. לחלב כדאי להוסיף גם צמחי תבלין, שעוזרים לעכל אותו, כמו קינמון וזנגוויל.