שתף קטע נבחר
 

הומאופתיה: טיפול משלים שעוזר או סיכון לחיי החולה?

לפני כמה חודשים הגיעה לבית החולים לילדים מאייר בחיפה ילדה בת 12 במצב קשה. הילדה, חולה בקרוהן, מחלה דלקתית כרונית, קיבלה בארבע וחצי השנים האחרונות טיפול הומאופתי בלבד. "מחלות ראוי שתהיינה מטופלות על ידי רופאים, ורק על ידם", אומר פרופ' זאב הוכברג, שהביא את המקרה לידיעת משרד הבריאות ועובדת סוציאלית. לאחרונה הורשע, לראשונה בארץ, ההומאופת יוסף רווס, שהפסיק את הטיפול התרופתי בנער חולה וטיפל בו בשיטה ההומאופתית

לפני מספר חודשים הגיעה לבית החולים לילדים מאייר (רמב"ם בחיפה) ילדה כבת 12 במצב קשה. הילדה חולה במחלת קרוהן – מחלת מעיים דלקתית כרונית – ובעצת ההומאופתית שטיפלה בה, נמנע ממנה במשך כמה שנים כל טיפול רפואי קונבנציונלי, שהיה יכול לשפר את מצבה.

 

פרטי המקרה נודעו לפרופ' זאב הוכברג, מנהל היחידה לאנדוקרינולוגיה ילדים בבית החולים מאייר, חוקר באוניברסיטת ג'ונס הופקינס בארה"ב ונשיא האיגוד האירופי לאנדוקרינולוגיה ילדים, והרתיחו את דמו. הוא פנה במכתב זועם לד"ר יהודה ברוך, ראש שירותי רפואה במשרד הבריאות, התלונן על חוסר הטיפול בילדה וביקש לפעול נגד ההומאופתית.

 

"היא התקבלה עם קומה מאוד נמוכה וחוסר התפתחות מינית", כתב. "גיל העצמות היה שש שנים. כמו כן נמצאה אנמיה חזקה ושקיעת דם לא טובה. הילדה אובחנה על ידי גסטרואנטרולוג כסובלת ממחלת קרוהן והוא המליץ על טיפול בהתאם.

 

"כנראה שהילדה קיבלה טיפול כזה במשך מספר חודשים, אך מזה שנים אחדות היא אינה מקבלת כל טיפול רפואי. מאידך, ד"ר פוליקובסקי (ההומאופתית) נותנת לה טיפול הומאופתי ומבטיחה לאם שהילדה תבריא ותגדל מטיפול זה. ברור שהילדה הוזנחה על ידי האם, ובעניין זה פניתי לעובדת סוציאלית".

 

תמימות או הונאה?

 

נשאלת השאלה האם מדובר בתמימות מצד האם או בהזנחה פושעת של ילדה חולה, והאם ההומאופתיה יכולה לטפל במחלת קרוהן ואף לרפא אותה.

 

ד"ר אהוד מלצר, מנהל היחידה לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד במרכז הרפואי קפלן, מסביר מהי מחלת קרוהן: "זוהי מחלה דלקתית של המעי שסיבתה אינה ברורה. קרוהן נמנית עם המחלות האוטו-אימוניות ויש בה מידת תורשתיות מסוימת. בדרך כלל היא פורצת בעשור השני או השלישי לחיים".

 

המחלה, לדבריו, תוקפת את המעי הדק או הגס וביטוייה קשים: שלשול ממושך מלווה בכאבי בטן ובחום, חסימות מעיים חוזרות הגורמות להקאות מרובות, היווצרות פיסטולה (מעין תעלה הנוצרת מדלקת) בין חלל המעי לחלל אחר, שעלולה לגרום למורסה בחלל הבטן או לפתח שיפריש מוגלה או צואה שלא כדרך הטבע. המחלה גורמת למצב תזונתי ירוד, לדלקת פרקים וכן לדלקות בעיניים, בכבד, בדרכי המרה, בעור ועוד.

 

הטיפול במחלה הוא בדרך כלל תרופתי וכולל תרופות המדכאות את התהליך הדלקתי, סטרואידים ותרופות לדיכוי המערכת החיסונית. "לפעמים יש אף צורך בניתוח בשל חסימת מעיים או לצורך ניקוז מורסות", אומר ד"ר מלצר.

 

כשהמחלה תוקפת בגיל הילדות עלולה להיווצר הפרעה בגדילה ובהתבגרות המינית, כפי שמסביר ד"ר רענן שמיר, מנהל היחידה לגסטרואנטרולוגיה ותזונה ילדים בבית החולים מאייר, שטיפל בילדה: "חסרים תזונתיים שנגרמים כתוצאה מהמחלה גורמים גם לכך שהגובה הסופי אליו תגיע הילדה יהיה נמוך בהרבה מהממוצע. לכן כשהיא הגיעה אלינו עם ערכי משקל וגובה והתפתחות מינית כשל ילדה בת שש, הענקנו לה טיפול תזונתי אגרסיבי באמצעות תזונה מרוכזת, וזאת בתמיסות מיוחדות דרך זונדה. אם הטיפול הזה לא מועיל אנחנו מוסיפים לו גם טיפול תרופתי שמדכא את המערכת החיסונית, וכל זאת כדי לשמור על פוטנציאל הגדילה של הילדים".

 

אבחון באמצעות כף היד

 

מה מביא אם לילדה חולה להפנות עורף לרפואה שהוכיחה את עצמה בטיפול במחלת קרוהן ולהתמסר במשך ארבע וחצי שנים לטיפול הומאופתי? מספרת האם: "הטיפול הקונבנציונלי שניתן לילדה היה מלווה בתופעות לוואי, והוא גם לא הצליח. רק אחרי שהטיפול נכשל, לדעתי, פניתי להומאופתית, שנתנה לה טיפול שלא הזיק לה וכמה שנים הילדה היתה בלי התקפים. בטיפול הרגיל שקיבלה היא היתה צריכה לעבור כל כמה זמן בדיקות דם, ומכיוון שהיא פחדה מזה, יותר מארבע שנים לא עשינו לה בדיקות דם".

 

פרופ' הוכברג, שהביא את פרטי המקרה לידיעת עובדת סוציאלית, טען בפניה שהאם התעללה בבתה והזניחה את בריאותה בכך שמנעה ממנה טיפול רפואי הולם, דבר שסיכן את חיי הילדה. אחרי שהאם הוזהרה, היא הבטיחה שתחדל מיד מהטיפול ההומאופתי ותחזור לרפואה הרגילה, המוכרת, לטיפול בקרוהן. בראיון שקיימנו איתה היא היתה פחות נחרצת: "לדעתי זה טיפול טוב, אבל הפסקנו אותו כי היתה בעיית גדילה. הטיפול ההומאופתי עזר".

 

המרפאת ההומאופתית ד"ר טטיאנה פוליקובסקי מכרמיאל היא לדבריה רופאה, מומחית לרפואת ילדים, שמשרד הבריאות בישראל לא הכיר בתואר הרופא שלה. היא מתמחה בהומאופתיה משנת 89'. "לפעמים אני מטפלת בשיתוף תרופות קונבנציונליות", היא אומרת ומסנגרת על הטיפול שנתנה לילדה: "היא הגיעה אלי חולה, כי הטיפול הקונבנציונלי לא עזר לה. היא היתה בשוק אחרי שאושפזה, ומאז לא היתה מוכנה לעבור אפילו בדיקת דם. היא היתה בהיסטריה.

 

"ראיתי שהילדה לא גדלה והייתי עם אצבע על הדופק. גם אמא שלה לא גדלה עד גיל 12, זה בתורשה, ואז בגיל הזה עושים קפיצה. עשינו לה בדיקה של כף היד וגילינו פוטנציאל לגדילה. אבל בגלל הקרוהן היא לא אכלה. אלי היא הגיעה עם הקאות, שלשולים וכאבים שפסקו אחרי הטיפול ההומאופתי. היא התחילה לאכול והתקדמה, הלכה לבית ספר. בהתחלה היא כמעט לא אכלה ולא יכולנו לשכנע אותה לאכול, אבל בטיפול היא אכלה יותר דברים כמו בשר, מוצרי חלב וביצים. אנחנו גם בקשר פסיכולוגי".

 

- את לא מוסמכת לעבוד כרופאה. כפסיכולוגית יש לך אישור עבודה?

 

"אני עושה לה טיפולים פסיכולוגיים, כי ההומאופתיה קרובה לפסיכולוגיה. לכל מחלה יש טריגר פסיכוסומטי ופסיכולוגי. כיום היא כבר לא מקבלת טיפול הומאופתי, רק טיפול נפשי" (מד"ר פוליקובסקי עצמה – א.א).

 

כל המערכות בגוף קרסו

 

המקרה הזה אינו יחיד במינו. לפני שנתיים הגיע נער בן 14 במצב קשה לבית החולים מאייר, אחרי שהטיפול במחלת הפרקים הכרונית ממנה סבל הופסק, ובמקומו הוא קיבל טיפול הומאופתי. בכתבה שפורסמה במוסף 'רק בריאות' בשנת 2002 תיארה פרופ' ריבה בריק, מנהלת מחלקת הילדים בבית החולים מאייר, את מצבו של הנער: "כל מערכות גופו קרסו. הוא רזה תוך פרק זמן קצר 15 ק"ג. הכבד והטחול גדלו. הוא סבל מאי ספיקת כליות ומאנמיה קשה והיה על סף מוות".

 

טיפול ממושך באשפוז הצליח לשקם את הנער, ואז פנתה פרופ' בריק למשטרה והגישה תלונה נגד המרפא, ההומאופת יוסף רווס. הוא נשפט בבית משפט השלום בחיפה והורשע. לפני כחודש נדחה ערעורו בבית המשפט המחוזי בחיפה. בעקבות הפרשה התעמק פרופ' הוכברג בעיקרי ההומאופתיה והקיש שלשיטת טיפול זו אין כל ביסוס מדעי, עקרונותיה הם גיבוב של שטויות והתרופות ההומאופתיות אינן אלא מים (ראו בוקסה).

 

במכתב שהפנה פרופ' הוכברג למשרד הבריאות הוא גם מבקש לנקוט אמצעים נגד ד"ר פוליקובסקי. "משיחה איתה הבנתי שהיא בעלת תואר לרפואה מרוסיה", כתב, "אך אינה בעלת רישיון לעסוק ברפואה בישראל. למרות זאת היא לוקחת על עצמה הפסקת טיפול שהמליץ גסטרואנטרולוג ורושמת תרופה הומאופתית לילדה כל כך חולה". המכתב הועבר לעו"ד יורה גרנות, היועצת המשפטית של משרד הבריאות. "אי אפשר להתייחס לזה יותר בשוויון נפש", קובל פרופ' הוכברג, "וטוב יעשו משרד הבריאות והמחוקק כשיכפו בדק בית רציני ואחראי סביב נושא זה. מחלות ראוי שתהיינה מטופלות על ידי רופאים ורק על ידם. התרת הטיפול ההומאופתי במחלות קשות היא שערורייה והפקרת בריאות הציבור".

 

תגובת משרד הבריאות: "התלונה התקבלה במשרד הבריאות ונמצאת בבדיקה של עו"ד יורה קרנות. בדיקת המקרה טרם הסתיימה. רק בתום הבדיקה יוחלט באם יש צורך לפעול במקרה זה.

 

"במקרה שהומאופת מפסיק טיפול תרופתי למטופל (בין אם מדובר בקטין ובין אם לאו) החולה במחלה כרונית המצריכה טיפול תרופתי, וכאשר קיימת חוות דעת רפואית כי נגרם נזק רפואי למטופל, ניתן לפנות למשטרה לפתיחת הליכים פליליים על גרימת נזק, חוסר מיומנות ורשלנות.

 

"לאחרונה מינה שר הבריאות ועדה שתפקידה לבחון הכנת חוק עבור מספר מקצועות בתחום הרפואה המשלימה, כולל הומאופתיה. משרד הבריאות מקנה חשיבות רבה להסדרת הנושא בחקיקה".

 

"ההומאופתיה היא הונאה רפואית"

 

"ההומאופתיה", מסביר פרופ' הוכברג, "מבוססת על מספר עיקרים מרכזיים שגורסים:

 

  1. שרוב המחלות נגרמות על ידי הפרעה זיהומית.
  2. שהחיים הם כוח רוחני (ויטאליות) המכוון את מצבי הבריאות והמחלה על ידי תבונה הטבועה בגוף. תבונה זו תביא את החולה ל'משבר מרפא', שבעקבותיו תבוא ההחלמה.
  3. התרופות מבוססות על מיהול (עקרון המזעור), דבר שגורם להם פעילות יתר. כדי להגביר את הפעילות, לפי עיקרי השיטה ההומאופתית, יש לנער את התמיסה לפחות 40 פעם, לשפוך תשע עשיריות ממנה ולהוסיף תשע עשיריות מים, לפני הניעור הבא, ולחזור על פעולה זו כ-30 פעם. חוקי הכימיה מלמדים שאחרי דילול כזה מאבדת התמיסה את הפרודה האחרונה שלה. הגבול ידוע כמספר אבוגדרו 6X1023. עקב הדילול נחשבים התכשירים ההומאופתיים לבלתי מזיקים, אך השיטה עצמה עלולה להיות מזיקה ואף מסוכנת. תיאוריית 'המשבר המרפא' גורסת שבעקבות טיפול זה מופיעים סימנים המבטאים את יציאת הרעלים מהגוף, אך בדרך כלל המשבר הוא סימן לכך שהמחלה שטיפלו בה במים חסרי כל חומר מרפא נמצאת בעיצומה. לפיכך מתאימה ההומאופתיה להגדרה של הונאה רפואית: 'תרופה או טיפול רפואי למטרות רווח, כאשר ידוע שאינם יעילים או שיעילותם לא הוכחה".
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
בת ה-12 היתה מפותחת כמו בת 6. (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים